Γιατί ο Ερντογάν έφθασε νωρίτερα στην Αθήνα – Περίμενε μισή ώρα στον ειδικό χώρο VIP του αεροδρομίου

 Γιατί ο Ερντογάν έφθασε νωρίτερα στην Αθήνα – Περίμενε μισή ώρα στον ειδικό χώρο VIP του αεροδρομίου

Το αεροπλάνο που μετέφερε τον πρόεδρο της Τουρκίας στην Αθήνα προσγειώθηκε περίπου μισή ώρα νωρίτερα από τον αρχικό προγραμματισμό στο αεροδρόμιο «Ελεύθεριος Βενιζέλος» όπως όλα δείχνουν για λόγους ασφαλείας. Όταν άνοιξε η πόρτα του προεδρικού αεροσκάφους της Τουρκίας απο μέσα βγήκαν οι υπουργοί της κυβέρνησης Ερντογάν που θα μετέχουν στις διμερείς επαφές και το Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας ενώ στις 10:29 αποβιβάστηκε ο Τούρκος πρόεδρος.

Η τελετή υποδοχής έγινε από τον υπουργό Εξωτερικών, Γιώργο Γεραπετρίτη. Για λίγη ώρα μετέβη στον ειδικό χώρο VIP του αεροδρομίου προκειμένου να υπολογιστεί ο χρόνος και να φτάσει στις 11.30 στο Προεδρικό Μέγαρο όπου έγινε δεκτός από την Κατερίνα Σακελλαροπούλου.

Τον κ. Ερντογάν στην Ελλάδα υποδέχθηκε, όπως είχε ανακοινωθεί, ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Γεραπετρίτης, ο οποίος είχε σύντομο διάλογο με τον Τούρκο πρόεδρο.

Η αυτοκινητοπομπή του κ. Ερντογάν αναχώρησε από το «Ελεύθεριος Βενιζέλος» στις 11 το πρωί και μετέβη στο Προεδρικό Μέγαρο για την συνάντηση με την Κατερίνα Σακελλαροπούλου.

Στο αεροδρόμιο «Ελεύθεριος Βενιζέλος» όλα ήταν έτοιμα από νωρίς για την άφιξη των τριών αεροπλάνων που μεταφέρουν τον Τούρκο πρόεδρο και την συνοδεία του με τα μέτρα ασφαλείας να είναι δρακόντεια όπως προβλέπεται για τέτοιες περιπτώσεις.

Το καλύτερο κλίμα στις ελληνοτουρκικές σχέσεις  αναμένεται να έχει αντανάκλαση στη Διακήρυξη Φιλικών Σχέσεων και Καλής Γειτονίας που θα ανακοινώσουν οι δύο ηγέτες κατά τη διάρκεια των κοινών τους δηλώσεων. Θα πρόκειται για ένα κείμενο εν είδει κοινού ανακοινωθέντος για το Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας, το οποίο θα περιγράφει την πρόοδο που έχει επιτευχθεί στις διμερείς σχέσεις και τις θετικές προοπτικές που προδιαγράφονται, εφόσον το καλό κλίμα συνεχιστεί. Το εν λόγω κείμενο επεξεργάστηκαν τις προηγούμενες μέρες τα δύο υπουργεία Εξωτερικών και τα διπλωματικά γραφεία των δύο ηγετών και έχει αναμφίβολα σημασία, με δεδομένο το πού ήταν οι ελληνοτουρκικές σχέσεις πέρυσι τέτοια εποχή.

Την ύπαρξη του εν λόγω κειμένου αποκάλυψε χθες ο ίδιος ο Ταγίπ Ερντογάν μιλώντας στην Καθημερινή και λέγοντας ότι ελπίζει να υπογραφεί κατά την επίσκεψή του. Σύμφωνα με τις πληροφορίες, στο κείμενο θα υπάρχει αναφορά για τη διατήρηση των καλού κλίματος και των σχέσεων καλής γειτονίας, μια αναφορά που θα συνιστά προτροπή για «ήρεμα νερά» στο Αιγαίο δηλαδή. Το εν λόγω κείμενο μπορεί να μην έχει τη δεσμευτικότητα διμερών συμφωνιών, αλλά εν τοις πράγμασι είναι μια συνομολόγηση ενός άτυπου μορατόριουμ. Παράλληλα, θα υπογραμμίζεται η δυναμική ανάπτυξης των ελληνοτουρκικών σχέσεων σε πολλά πεδία.

Οι συμφωνίες και οι επόμενες συναντήσεις

Με βάση τη νεότερη ενημέρωση από το Μέγαρο Μαξίμου, Ελλάδα και Τουρκία θα κλειδώσουν περίπου 15 διμερείς συμφωνίες και μνημόνια συνεργασίας μεταξύ υπουργείων, αλλά και φορέων, όπως το Enterprise Greece. Οι συμφωνίες εκτείνονται από το μεταναστευτικό, μέχρι την προοπτική διοργάνωσης Hackathon από τις δύο χώρες και θα ανακοινωθούν μετά τις δηλώσεις Μητσοτάκη-Ερντογάν, χωρίς, πάντως, να «πέφτουν» υπογραφές μπροστά από τις κάμερες. Παράλληλα, κατά τις κοινές δηλώσεις αναμένεται να ανακοινωθεί και η χορήγηση επταήμερης-κατά πάσα πιθανότητας- βίζας σε Τούρκους πολίτες για επισκέψεις σε 10 ελληνικά νησιά.

Ένα ακόμα καίριο θέμα συζήτησης μεταξύ των κ. Μητσοτάκη και Ερντογάν θα είναι η συστηματοποίηση των διμερών επαφών σε όλα τα επίπεδα. Ο κ. Ερντογάν αναμένεται προσκαλέσει τον κ. Μητσοτάκη στην Τουρκία τους πρώτους μήνες του 2024, ενώ αναμένεται τους ίσως και στις αρχές του επόμενου έτους να έρθει εδώ ο Χακάν Φιντάν μετά από πρόσκληση του Γιώργου Γεραπετρίτη. Το ίδιο ισχύει για τους υφυπουργούς Εξωτερικών Αλεξάνδρα Παπαδοπούλου και Κώστα Φραγκογιάννη που θα βρεθούν στην Τουρκία για τον πολιτικό διάλογο και τη θετική ατζέντα αντίστοιχα, με δεδομένο ότι ο ομόλογος τους Μπουράκ Ακτσαπάρ είχε επισκεφθεί την Αθήνα στα μέσα Οκτωβρίου.

Σύμφωνα με πληροφορίες ο Τούρκος πρόεδρος θα μεταβεί και στην παρακείμενη τουρκική πρεσβεία όπου θα συναντηθεί με μέλη της λεγόμενης «Ανώτατης Συμβουλευτικής Επιτροπής Τούρκων Δυτικής Θράκης» και μετά με τον Κωνσταντινοπολίτη επιχειρηματία Βύρωνα Νικολαΐδη.

Οι υπουργοί και το πρόγραμμα

Η αποστολή του κ. Ερντογάν είναι πολυπληθής, καθώς μιλάμε για περίπου 95 με 100 άτομα. Κατά τα άλλα, στα υπουργικά ραντεβού και πέραν του Γιώργου Γεραπετρίτη που θα δει τον Χακάν Φιντάν, ο Νίκος Δένδιας θα τα πει για πρώτη φορά επί ελληνικού εδάφους με τον Γιασάρ Γκιουλέρ. Οι υφυπουργοί Εξωτερικών Κώστας Φραγκογιάννης και Πρέσβειρα Αλεξάνδρα Παπαδοπούλου πρόκειται να συναντήσουν τον Μπουράκ Άκτσαπαρ, ο Δημήτρης Καιρίδης, ο Γιάννης Οικονόμου και ο Χρήστος Στυλιανίδης τον Αλί Γερλίκαγια, ο Κυριάκος Πιερρακάκης τον Γιουσούφ Τεκίν, ο Κωστής Χατζηδάκης τον Μεχμέτ Σιμσέκ, ενώ η Όλγα Κεφαλογιάννη και η Λίνα Μενδώνη θα συναντήσουν από κοινού τον Μεχμέτ Νούρι Ερσόι.

Στο γεύμα του Ανωτάτου Συμβουλίου Συνεργασίας, πάντως, θα συμμετάσχουν και στελέχη από τις δύο πλευρές που δεν έχουν υποχρεωτικά διμερή ραντεβού, όπως ο υπουργός Επικρατείας Σταύρος Παπασταύρου και ο διευθυντής Επικοινωνίας της τουρκικής Προεδρίας Φαχρεντίν Αλτούν. Ο επικεφαλής της ΜΙΤ Ιμπραήμ Καλίν και μυστικοσύμβουλος του κ. Ερντογάν αναμένεται να βρίσκεται στην Αθήνα, αλλά δεν θα συμμετάσχει στις εργασίες του Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας.

Σχετικά Άρθρα