Bloomberg: Η Ελλάδα εξετάζει προσωρινές βίζες για τους Τούρκους που θα επισκέπτονται τα νησιά

 Bloomberg: Η Ελλάδα εξετάζει προσωρινές βίζες για τους Τούρκους που θα επισκέπτονται τα νησιά

Η Ελλάδα σχεδιάζει να διευκολύνει τους Τούρκους πολίτες να επισκέπτονται ορισμένα από τα νησιά του Αιγαίου για περιορισμένο χρονικό διάστημα, χορηγώντας τους μια προσωρινή βίζα, ανέφεραν άτομα που γνωρίζουν το θέμα, σύμφωνα με δημοσίευμα του Bloomberg. Η πρωτοβουλία, η οποία θα αναζωογονήσει μια προηγούμενη διαδικασία, ενδέχεται να ανακοινωθεί κατά την επίσκεψη του Τούρκου Προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στην Αθήνα την Πέμπτη για το Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ενέκρινε την απόφαση της Αθήνας να χορηγήσει αυτήν την προσωρινή βίζα, πρόσθεσε ένας από αυτούς.

«Υπάρχει μια ανοιχτή συζήτηση, η οποία πηγαίνει πολύ καλά, με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή», δήλωσε για το θέμα ο υπουργός Μετανάστευσης της Ελλάδας, Δημήτρης Καιρίδης, σε συνέντευξή του στην ΕΡΤ τη Δευτέρα. «Δεν είναι θέμα συμφωνίας με την Τουρκία. Είναι απόφασή μας σε συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, γιατί ανήκουμε στη Σένγκεν», είπε ο υπουργός, αναφερόμενος στη ζώνη χωρίς έλεγχο των συνόρων του μπλοκ.

Η αναβίωση του προσωρινού μέτρου για την έκδοση θεωρήσεων θα δώσει ώθηση στον τουριστικό τομέα στα ελληνικά νησιά και θα ενθαρρύνει την οικονομική δραστηριότητα μεταξύ των δύο χωρών. Δείχνει επίσης ότι η Τουρκία και η Ελλάδα σταδιακά αφήνουν πίσω τους την περίοδο της αυξημένης έντασης που τους έφερε κοντά στον πόλεμο το 2020.

Οι σχέσεις μεταξύ του Έλληνα πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη και του Ερντογάν έχουν εκτονωθεί από τον Ιούλιο, καθώς οι δυο τους συναντήθηκαν δύο φορές και συμφώνησαν να προσπαθήσουν να διατηρήσουν μια πιο ήρεμη σχέση παρά τις διαφορές που έχουν σε μια σειρά σημαντικά ζητήματα, όπως η οριοθέτηση των θαλάσσιων συνόρων. Συμφώνησαν να αναβιώσουν το Συμβούλιο Ανώτατης Συνεργασίας κατά τη συνάντησή τους τον Ιούλιο.

Το συμβούλιο, το οποίο περιλαμβάνει σειρά συναντήσεων μεταξύ υπουργών, είναι μια πρωτοβουλία που στοχεύει στην αντιμετώπιση διαφόρων θεμάτων στις ελληνοτουρκικές σχέσεις. Ξεκίνησε το 2010, αλλά η τελευταία του συνεδρία ήταν το 2016.

Σε μια προσπάθεια περαιτέρω ελέγχου των μεταναστευτικών ροών προς την Ελλάδα, οι γειτονικές χώρες συμφώνησαν επίσης να διορίσουν έναν Έλληνα αξιωματούχο της ακτοφυλακής στη Σμύρνη της Τουρκίας και έναν Τούρκο αξιωματούχο στο ελληνικό νησί της Λέσβου, είπε επίσης ο Καιρίδης.

Σχετικά Άρθρα