Έρχεται νέα αύξηση 5% στον κατώτατο μισθό

 Έρχεται νέα αύξηση 5% στον κατώτατο μισθό

Νέα αύξηση αναμένεται στον κατώτατο μισθό με τη νέα χρονιά, ύψους 5% καθώς η επενδυτική βαθμίδα που απέκτησε η ελληνική κυβέρνηση, σε συνδυασμό με την μείωση της ανεργίας για τον Οκτώβριο του 2023, φέρνει νέες προσαυξήσεις την επόμενη χρονιά. Έτσι ο κατώτατος μισθός θα ανέβει στα επίπεδα των 820 ευρώ με 830 ευρώ από τα 780 ευρώ που βρίσκεται αυτή τη στιγμή με τις πρώτες εκτιμήσεις να κάνουν λόγο για εφαρμογή από τον Απρίλιο του 2024

Το ξεπάγωμα των τριετιών από 1η Ιανουαρίου 2024 θα φέρουν αυξήσεις στον ιδιωτικό τομέα έως και 30%.

Οι αυξήσεις αυτές που φέρνει η κυβέρνηση έχουν ως στόχο μέχρι το 2027 ο κατώτατος μισθός να φτάνει τα 950 ευρώ τον μήνα και ο μέσος μισθός τα 1500 ευρώ τον μήνα, από 1220 ευρώ που είναι σήμερα.

Πόσο θα αυξηθούν οι μισθοί με το νέο έτος – Παραδείγματα

Όσοι εργαζόμενοι πληρώνονται με τον κατώτατο μισθό ή ημερομίσθιο, ως χρόνος προϋπηρεσίας αναγνωρίζεται ο χρόνος εξαρτημένης σύμβασης ή σχέσης εργασίας, που έχει διανυθεί σε οποιονδήποτε εργοδότη και σε οποιαδήποτε ειδικότητα, πριν από τις 14 Φεβρουαρίου 2012 και μετά την 1η Ιανουαρίου 2024.

Σύμφωνα με τη σχετική εγκύκλιο οι υπάλληλοι, με εξαρτημένη σχέση εργασίας, θα λαμβάνουν το ποσοστό αύξησης του 10% για κάθε τριετία προϋπηρεσίας και έως τρεις τριετίες, δηλαδή συνολικά, ποσοστό 30% για προϋπηρεσία εννέα ετών και άνω.

Οι εργατοτεχνίτες, με εξαρτημένη σχέση εργασίας, θα λαμβάνουν προσαύξηση 5% για κάθε τριετία προϋπηρεσίας και έως έξι τριετίες, δηλαδή συνολικά, 30% για προϋπηρεσία 18 ετών και άνω.

Σχετικά Άρθρα