Politico: Τα έγγραφα που διέρρευσαν δείχνουν το μέγεθος του Qatargate

 Politico: Τα έγγραφα που διέρρευσαν δείχνουν το μέγεθος του Qatargate

Σχεδόν πριν ένα χρόνο, η αστυνομία ξεκίνησε σειρά επιδρομών σε ακίνητα και γραφεία στις Βρυξέλλες, βάζοντας στο μικροσκόπιο βασικούς υπόπτους και κατάσχοντας σακούλες με μετρητά, σε ένα από τα μεγαλύτερα σκάνδαλα διαφθοράς που έπληξαν ποτέ την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Το Politico αποκαλύπτει σήμερα εκατοντάδες έγγραφα διέρρευσαν από την αστυνομική έρευνα, και, όπως γράφει, δίνουν την πλήρη έκταση του Qatargate και αναφέρονται σε περίοδο τεσσάρων ετών.

Τα αρχεία υποδηλώνουν ότι βασικοί ύποπτοι, συμπεριλαμβανομένου του πρώην ευρωβουλευτή, Αντόνιο Πάντσερι, και του βοηθού του Φραντσέσκο Τζιόρτζι, κατέγραψαν σχολαστικά φερόμενες προσπάθειες χειραγώγησης των εργασιών του Κοινοβουλίου, του κορυφαίου οργάνου λήψης αποφάσεων της Ε.Ε., και ευρύτερων συζητήσεων πολιτικής.

Εκτός από τους δύο άνδρες βασικοί ύποπτοι θεωρούνται η πρώην αντιπρόεδρος του Κοινοβουλίου Εύα Καϊλή και ο ευρωβουλευτής Αντρέα Κοτσολίνο, που ανακρίθηκαν για τις φερόμενες προσπάθειες του Κατάρ και του Μαρόκου να διαφθείρουν την καρδιά της ευρωπαϊκής δημοκρατίας.

Περίπου 4 εκατομμύρια ευρώ διοχετεύτηκαν από Κατάρ, Μαρόκο και Μαυριτανία, σύμφωνα με τα αρχεία που είδαν οι συνάδελφοί μου Elisa Braun, Gian Volpicelli και Eddy Wax.

Ενώ πλησιάζει η ανεπιθύμητη για τους Ευρωπαίους ηγέτες επέτειος του σκανδάλου, στις 9 Δεκεμβρίου, οι αποκαλύψεις θα θέσουν τα πρότυπα της Ε.Ε. υπό έντονο έλεγχο για άλλη μια φορά, λίγους μήνες πριν τις ευρωεκλογές.

Ο υπουργός Εξωτερικών του Μαρόκου αρνήθηκε την ανάμειξη στο σκάνδαλο και δεν απάντησε σε πολλαπλά αιτήματα για σχόλια από το Politico. Το Κατάρ απέρριψε τους ισχυρισμούς ότι παρενέβη στη δημοκρατία της Ε.Ε. και δεν απάντησε σε αιτήματα για σχόλια. Oύτε ο δικηγόρος του Κοτσολίνο απάντησε σε αίτημα για σχόλιο.

Η Καϊλή έχει αρνηθεί κάθε κατηγορία. «Η έρευνα δείχνει ότι η Καϊλή δεν μίλησε ποτέ για το Μαρόκο ή τη Μαυριτανία», είπε ο δικηγόρος της, Μιχάλης Δημητρακόπουλος, στο ευρωπαϊκό μέσο.

«Σύμφωνα με έγγραφα από την έρευνα, οι βελγικές μυστικές υπηρεσίες υπογράμμισαν ότι δεν υπήρχαν στοιχεία που να αποδεικνύουν ότι η κα Καϊλή εμπλέκεται στο δίκτυο ή ότι έλαβε χρήματα» ισχυρίστηκε.

Υπενθυμίζεται ότι ο Πάντσερι παραδέχτηκε την ενοχή του προχωρώντας σε συμφωνία, που έκλεισε με τις αρχές τον Ιανουάριο. Ο Τζιόρτζι έχει αναγνωρίσει τη συμμετοχή του στα σχέδια σύμφωνα με τα αρχεία που είδε το Politico.

Σχετικά Άρθρα