Το Ισραήλ έχει λάβει τελεσίγραφο από τις ΗΠΑ για να ολοκληρώσει τις επιχειρήσεις στη Γάζα

 Το Ισραήλ έχει λάβει τελεσίγραφο από τις ΗΠΑ για να ολοκληρώσει τις επιχειρήσεις στη Γάζα

Μπορεί οι επιχειρήσεις από αέρα, ξηρά και θάλασσα εντός της Γάζας να μαίνονται από την περασμένη Παρασκευή, αλλά φαίνεται πως το Ισραήλ έχει ακόμη λίγο χρόνο προκειμένου να ολοκληρώσει τα σχέδιά του εντός της Λωρίδας.

Το Ισραήλ με στόχο την εξάλειψη της Χαμάς και κυρίως την εύρεση των αυτουργών του Μαύρου Σαββάτου χτυπά χωρίς σταματημό το νότιο τμήμα της Λωρίδας. Μετά την πόλη της Γάζας και το Βόρειο τμήμα της περιοχής τώρα στο ισραηλινό στόχαστρο είναι η Χαν Γιούνις, η δεύτερη μεγαλύτερη πόλη στην περιοχή.

Ο στρατός του Ισραήλ αναφέρει πως έχει διαμορφώσει ειδικό σχέδιο προκειμένου να «εκμηδενίσει», όπως αναφέρει τις απώλειες αμάχων και έχει ουσιαστικά δημοσιεύσει έναν χάρτη στον οποίο έχει κατατμήσει ολόκληρη την περιοχή στην οποία επιχειρεί σε οικοδομικά τετράγωνα.

Αγωνία για τους αμάχους
Ο IDF ανακοίνωσε την Κυριακή πως οι άμαχοι σε κάθε περιοχή που θα λάβουν χώρα χερσαίες επιχειρήσεις ή βομβαρδισμοί ενημερώνονται αρκετές ώρες νωρίτερα προκειμένου να εγκαταλείψουν τα σημεία. Το μεγάλο ζήτημα, όπως αναφέρουν ανθρωπιστικές οργανώσεις, είναι πως για το σύνολο των αμάχων δεν υπάρχει ρεύμα και διαδίκτυο και μοιραία το Ισραήλ δεν ενημερώνει κανέναν παρά μόνο το κενό.

Η παλαιστινιακή πλευρά αναφέρει πως μέσα σε τέσσερις ημέρες περισσότεροι από 970 άνθρωποι έχουν χάσει την ζωή τους ενώ μόνο το τελευταίο 24ωρο οι απώλειες σε αμάχους ξεπερνούν τις 300. Η UNICEF αναφέρει πως στο νότιο τμήμα της Γάζας οι βομβαρδισμοί δεν έχουν σταματήσει καθόλου τις τελευταίες 2 ημέρες και μάλιστα εμφανίζουν σημαντική κλιμάκωση κατά την διάρκεια της νύχτας και τις πρώτες πρωινές ώρες.

Η διορία που έδωσαν οι ΗΠΑ
Το Ισραήλ όμως σύμφωνα με πηγές από την άλλη άκρη του Ατλαντικού φαίνεται πως πλέον έχει λάβει ένα σαφέστατο χρονικό ορίζοντα για την ολοκλήρωση των επιχειρήσεών του. Τόσο ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας, Άντονι Μπλίνκεν, όσο και ο υπουργός Άμυνας, Λόιντ Όστιν, σε δημόσιες τοποθετήσεις τους στα τέλη της περασμένης εβδομάδας ξεκαθάρισαν πως οι ΗΠΑ θέλουν άμεσα ολοκλήρωση των επιχειρήσεων και κατάπαυση του πυρός καθώς οι ανθρώπινες απώλειες του ανησυχούν σε μεγάλο βαθμό.

Πάνω σε αυτές τις δηλώσεις ήρθε και η τοποθέτηση της Αντιπροέδρου, Καμάλα Χάρις, η οποία εξέφρασε την ανησυχία της για την ανθρωπιστική κρίση στην Γάζα και ζήτησε αύξηση στην ανθρωπιστική βοήθεια και άμεσα – μόνιμη κατάπαυση του πυρός. Ο Τζο Μπάιντεν μπορεί να μην έχει τοποθετηθεί ξανά για το ζήτημα εδώ και μία εβδομάδα αλλά πηγές από το οβάλ γραφείο αναφέρουν πως το μήνυμα προς τον Μπενιαμίν Νετανιάχου ήταν ξεκάθαρο: «τελειώστε άμεσα τις επιχειρήσεις».

Ορατό ένα διπλωματικό επεισόδιο
Με το Ισραήλ να μην δείχνει διατεθειμένο να κάνει πίσω ειδικά στις απαιτήσεις των ακροδεξιών εταίρων της Κυβέρνησης, μοιάζει δύσκολο να μην υπάρξει διπλωματικό επεισόδιο ανάμεσα σε Ουάσιγκτον και Τελ Αβίβ.

Αναλυτές υπογραμμίζουν πως οι ΗΠΑ είναι αποφασισμένες εάν το Ισραήλ συνεχίσει να χτυπά ολόκληρη τη Γάζα με αμείωτη ένταση να σταματήσει την προμήθεια σε όπλα και να «παγώσει» την οικονομική βοήθεια που ο ίδιος ο Αμερικανός Πρόεδρος είχε ανακοινώσει κατά την διάρκεια της επίσκεψής του στις αρχές του πολέμου στο Ισραήλ. Εχθές πάντως ένα σημαντικό φορτίο αμερικανικών όπλων, κυρίως διατρητικών βομβών, φαίνεται πως έφτασε σε λιμάνι του Ισραήλ και σύντομα αναμένεται να βρίσκεται στην διάθεση των Ισραηλινών δυνάμεων.

Εάν οι ΗΠΑ υλοποιήσουν την απειλή τους πάντως το Τελ Αβίβ δεν θα έχει πολλά περιθώρια ελιγμών καθώς για πρώτη φορά μετά από δεκαετίες και τον πόλεμο του Γιομ Κιπούρ θα εξαναγκαστεί σε κινήσεις που οι ΗΠΑ θα απαιτήσουν.

Σχετικά Άρθρα