Ο Στόλντενμπεργκ καλεί τη Δύση να ετοιμάζεται για άσχημες ειδήσεις στο ουκρανικό

 Ο Στόλντενμπεργκ καλεί τη Δύση να ετοιμάζεται για άσχημες ειδήσεις στο ουκρανικό

«Οι πόλεμοι αναπτύσσονται σε φάσεις», δήλωσε ο Στόλτενμπεργκ σε συνέντευξή του το Σάββατο στο γερμανικό ραδιοτηλεοπτικό δίκτυο ARD και πρόσθεσε ότι «πρέπει να στηρίξουμε την Ουκρανία τόσο σε καλές όσο και σε κακές στιγμές». Είπε μάλιστα, χωρίς να γίνει πιο συγκεκριμένος, ότι «θα πρέπει επίσης να είμαστε προετοιμασμένοι για κακές ειδήσεις».

Με τον πόλεμο να συνεχίζεται πλέον για 21 μήνες, οι δυτικοί σύμμαχοι της Ουκρανίας συζητούν για τα πυρομαχικά και την οικονομική βοήθεια προς την Ουκρανία, αναφέρει το Politico.

Η Δύση θα πρέπει να είναι προετοιμασμένη και για κακές ειδήσεις από την Ουκρανία, προειδοποίησε ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ

Παράλληλα, η Μόσχα ενισχύει τα στρατεύματά της ενώ διατηρεί τις γραμμές παραγωγής πολεμικού υλικού. Εξάλλου, μόλις την Παρασκευή ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν υπέγραψε διάταγμα για την αύξηση του αριθμού των στρατιωτών κατά περίπου 170.000, σε συνολικά 1,3 εκατομμύρια.

Σε κάθε περίπτωση, από την άνοιξη μέχρι σήμερα οι γραμμές του μετώπου έχουν μετακινηθεί ελάχιστα, παρά την αντεπίθεση του Κιέβου κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού. Πάντως οι Ουκρανοί έχουν πραγματοποιήσει με πυραύλους κρουζ πλήγματα κατά του ρωσικού στόλου στη Μαύρη Θάλασσα και προκάλεσαν ζημιές βαθιά στο ρωσικό έδαφος.

Ο Στόλτενμπεργκ σχολίασε ότι «αυτές είναι μεγάλες νίκες, παρόλο που δεν έχουν καταφέρει να μετακινήσουν τη γραμμή του μετώπου».

  • Κάλεσε μάλιστα τα μέλη του ΝΑΤΟ να αυξήσουν την παραγωγή πυρομαχικών, εκφράζοντας την απογοήτευσή του για την κατακερματισμένη αμυντική βιομηχανία στην Ευρώπη. «Δεν είμαστε σε θέση να συνεργαστούμε τόσο στενά όσο θα έπρεπε», είπε και προέτρεψε τις κυβερνήσεις να κοιτάξουν πέρα από τα εθνικά τους συμφέροντα και να δουν τη μεγάλη εικόνα.

Τόνισε ακόμη ότι μια νίκη του Πούτιν δεν θα ήταν μόνο μια τραγωδία για την Ουκρανία, αλλά θα αποτελούσε κίνδυνο και για τους υπόλοιπους συμμάχους. «Όσο περισσότερο στηρίζουμε την Ουκρανία, τόσο πιο γρήγορα θα τελειώσει ο πόλεμος», ήταν το μήνυμά του.

Σχετικά Άρθρα