WSJ: Η πόλη που εξαιτίας των Airbnb κινδυνεύει να μείνει χωρίς κατοίκους

 WSJ: Η πόλη που εξαιτίας των Airbnb κινδυνεύει να μείνει χωρίς κατοίκους

Οι βραχυχρόνιες μισθώσεις στη Φλωρεντία αυξήθηκαν εκρηκτικά τα τελευταία χρόνια, ωθώντας στα ύψη τα ενοίκια και «διώχνοντας» τους κατοίκους, όπως αναφέρει σε ρεπορτάζ της η Wall Street Journal. Τα καταστήματα, που κάποτε εξυπηρετούσαν ντόπιους, είναι πια σπάνια. Σε ορισμένους δρόμους στο κέντρο της Φλωρεντίας, τα περισσότερα από τα κτίρια διαθέτουν τουλάχιστον μία κλειδοθήκη, το οποίο επιτρέπει στους επισκέπτες να έχουν πρόσβαση στο διαμέρισμά τους για μικρή διάρκεια χωρίς να χρειάζεται να συναντήσουν τον ιδιοκτήτη. Μερικά κτίρια έχουν τέσσερα ή πέντε.

Οι κλειδοθήκες έχουν πολλαπλασιαστεί κατά μήκος των καναλιών της Βενετίας , στα μικρά σοκάκια του Cinque Terre και στους χαοτικούς δρόμους της Ρώμης.

Μια πόλη γεμάτη Airbnb

Καθώς η Airbnb έχει εγκατασταθεί, οι κάτοικοι έχουν εγκαταλείψει την περιοχή. Σχεδόν το 30% των σπιτιών στην κεντρική Φλωρεντία είναι εγγεγραμμένα στην Airbnb, σύμφωνα με μελέτη δύο καθηγητών στο πανεπιστήμιο La Sapienza της Ρώμης. Σε αυτά δεν περιλαμβάνονται διαμερίσματα που είναι εγγεγραμμένα σε άλλες πλατφόρμες βραχυχρόνιας μίσθωσης, όπως η Vrbo.

Σύμφωνα με τη μελέτη, το ιστορικό κέντρο της Φλωρεντίας – μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς της Unesco – έχει περισσότερα κρεβάτια καταχωρημένα στο Airbnb από ό,τι έχει κατοίκους. «Ακόμα κι αν έχεις πολλά χρήματα, δεν μπορείς να βρεις μέρος για ενοικίαση στη Φλωρεντία γιατί όλα τα διαμερίσματα είναι στο Airbnb», είπε η Linda Sanesi, η οποία ζει έξω από την κεντρική περιοχή της πόλης και διατηρεί ένα κομμωτήριο με τον σύζυγό της στο ένας μικρός δρόμος δίπλα στον καθεδρικό ναό της Φλωρεντίας.

Μέχρι τη δεκαετία του 1990, τα καταστήματα που εξυπηρετούσαν τους ντόπιους κατοικούσαν στην περιοχή του κέντρου της πόλης. Ελάχιστοι έχουν επιβιώσει. Περίπου το 60% των πελατών της Sanesi είναι τουρίστες που αναζητούν κούρεμα.

Οι καταχωρίσεις της Airbnb στη Φλωρεντία έχουν υπερδιπλασιαστεί από το 2016

Εκπρόσωπος της εταιρείας δήλωσε στη WSJ ότι η Airbnb γνωρίζει τα προβλήματα και τις πιέσεις που μπορεί να προκαλέσει μεγάλος όγκος τουριστών σε ιστορικές πόλεις όπως η Φλωρεντία. Ο αριθμός των διαμερισμάτων της Φλωρεντίας στην πλατφόρμα έχει υπερδιπλασιαστεί σε σχέση με το 2016. Τα 3/4 των βραχυχρόνιων μισθώσεων αφορούν το ιστορικό κέντρο. Οι 40.000 κάτοικοι που παραμένουν στην κεντρική Φλωρεντία βλέπουν ξαφνικά τα πάντα να ακριβαίνουν, ενώ έρχονται αντιμέτωποι με περισσότερη κίνηση και περισσότερο θόρυβο.

«Εάν είσαι ο μόνος μόνιμος ένοικος σε ένα κτίριο και τα άλλα 7 διαμερίσματα είναι Airbnb, αντιστέκεσαι για λίγο και μετά φεύγεις» λέει ο Massimo Torelli, ντόπιος και μέλος οργάνωσης που δίνει αγώνα για πιο προσιτή στέγαση στην πόλη.

«Πόσο να αντέξεις ανθρώπους να έρχονται και να φεύγουν οποιαδήποτε στιγμή της ημέρας, να κάνουν συνεχώς πάρτι και όλα όσα κάνουμε όταν είμαστε σε διακοπές; Είναι φυσιολογικό για αυτούς που είναι τουρίστες. Αλλά μπορεί κάποιος να ζει μόνιμα σε ένα τέτοιο μέρος;» εξηγεί, και καταλήγει: «Η Βενετία χάθηκε. Αλλά μπορούμε ακόμη να σώσουμε τη Φλωρεντία».

Οι καταχωρίσεις της Airbnb στη Φλωρεντία έχουν υπερδιπλασιαστεί από το 2016. Τα μακροπρόθεσμα ενοίκια έχουν αυξηθεί κατά 42% εκείνη την περίοδο, σύμφωνα με τον δήμαρχο Dario Nardella. Τα τρία τέταρτα των βραχυχρόνιων ενοικιάσεων στη Φλωρεντία βρίσκονται στο ιστορικό κέντρο της.

Η πίεση για οικονομικά προσιτή στέγαση στην Ιταλία φέτος έγινε αντικείμενο συζήτησης, αφού οι φοιτητές άρχισαν να κατασκηνώνουν μπροστά σε πανεπιστήμια στο Μιλάνο, τη Ρώμη και άλλες πόλεις για να διαμαρτυρηθούν για τα υψηλά ενοίκια.

Σχετικά Άρθρα