Εγκέφαλος του κυκλώματος της απάτης με τις συνταγογραφήσεις πρόεδρος ιστορικής ομάδας μπάσκετ

 Εγκέφαλος του κυκλώματος της απάτης με τις συνταγογραφήσεις πρόεδρος ιστορικής ομάδας μπάσκετ

Πολύ γνωστός επιχειρηματίας συνελήφθη από την Οικονομική Αστυνομία ως «εγκέφαλος» κυκλώματος παράνομων συνταγογραφήσεων.

Σύμφωνα με πληροφορίες πρόκειται για ιδιοκτήτη μεγάλης ομάδας μπάσκετ, ο οποίος φέρεται να δραστηριοποιείται επιχειρηματικά στον κλάδο της εμπορίας ιατροτεχνολογικών προϊόντων, ενώ φέρεται ως σκιώδης ιδιοκτήτης κλινικής αλλά και ιδιοκτήτης διαγνωστικού κέντρου. Ο γνωστός επιχειρηματίας κατοικεί σε υπερπολυτελή βίλα στην περιοχή της Βούλας.

Ο βασικός συνεργός του, επίσης φερόμενος ως αρχηγικό μέλος, είναι λογιστής, ενώ κατηγορούμενοι είναι 29 γιατροί που έκαναν τις παράνομες συνταγογραφήσεις. Αστυνομικές πηγές εξηγούν ότι οι συνταγογραφήσεις αφορούσαν σε ιατρικά προϊόντα για καρκινοπαθείς (καθετήρες και συσκευές έκχυσης φαρμάκων για χρήση κατ’ οίκον). Οι εμπλεκόμενοι γιατροί είναι κυρίως ουρολόγοι και ογκολόγοι από όλη την Ελλάδα.

Οι αστυνομικοί βρήκαν εταιρίες που εμπλέκονται στην υπόθεση αλλά και εταιρίες στο εξωτερικό από τις οποίες εκτιμάται ότι γινόταν ξέπλυμα βρώμικου χρήματος. Η δικογραφία είναι τόσο ογκώδης που χρειάστηκαν τέσσερις κούτες για να μεταφερθεί στον Εισαγγελέα.

Τα ΑΜΚΑ των ασθενών που χρησιμοποιούνταν (εν αγνοία των καρκινοπαθών) ανήκαν κυρίως σε ανθρώπους που επρόκειτο μέσα σε λίγους μήνες να φύγουν από τη ζωή. Τα μέλη του κυκλώματος το έκαναν για να μη μπορούν οι άνθρωποι αυτοί να καταλάβουν την απάτη και να προσφύγουν στις Αρχές.

«Φάμπρικα» παράνομων συνταγογραφήσεων ύψους 500.000 ευρώ
Συνολικά 29 γιατροί φέρονται να προχωρούσαν σε παράνομες συνταγογραφήσεις για ιατροτεχνολογικά προϊόντα, εν αγνοία των ασθενών, όπως αποκάλυψε έρευνα της Οικονομικής Αστυνομίας για εγκληματική οργάνωση που διέπραττε κακουργηματικές απάτες σε βάρος του ΕΟΠΥΥ.

Τα ΑΜΚΑ των ασφαλισμένων βρίσκονταν από τα μέλη του κυκλώματος ή αντλούνταν από ιδιωτική κλινική και διαγνωστικό κέντρο, συμφερόντων εμπλεκομένων στην εγκληματική οργάνωση.

Για την υπόθεση οι αστυνομικοί πέρασαν χειροπέδες σε πέντε άτομα, ενώ στη δικογραφία περιλαμβάνονται ακόμα 33 ονόματα. Η συνολική ζημιά του ΕΟΠΥΥ ανέρχεται στις 539.847 ευρώ.

Η αστυνομική επιχείρηση έλαβε χώρα χθες Πέμπτη. Όπως προέκυψε από την έρευνα, οι κατηγορούμενοι δρούσαν τουλάχιστον από τον Ιανουάριο του 2018.

Φέρονται να προχωρούσαν στην έκδοση και εκτέλεση εικονικών συνταγογραφήσεων ιατροτεχνολογικών προϊόντων, έχοντας διαμορφώσει προς τον σκοπό αυτό δίκτυο εταιρειών εισαγωγής και παροχής προϊόντων, οι οποίες παρουσίαζαν στον Ε.Ο.Π.Υ.Υ. τις εικονικές συνταγογραφήσεις εκμεταλλευόμενες τις συμβάσεις που είχαν συνάψει με τον Οργανισμό.

Την παράνομη συνταγογράφηση έκαναν 29 ιατροί διαφορετικών ειδικοτήτων εν αγνοία των ασθενών, ενώ η ανεύρεση Α.Μ.Κ.Α. ασφαλισμένων γινόταν από μέλη της οργάνωσης ή αντλούνταν από ιδιωτική κλινική και διαγνωστικό κέντρο, συμφερόντων των εμπλεκομένων.

Μάλιστα για να μη γίνονται αντιληπτές οι κινήσεις τους επέλεγαν κυρίως άτομα μεγάλης ηλικίας ή σε άσχημη συνολική κατάσταση υγείας, ενώ σε πολλές καταχωρήσεις συνταγογραφήσεων αναγράφονταν οι ίδιοι τηλεφωνικοί αριθμοί, που αντιστοιχούσαν στους εμπλεκόμενους ή ήταν ανύπαρκτοι.

Ωστόσο, η οργάνωση εκμεταλλευόμενη το δίκτυο διανομής που είχαν αναπτύξει και τη δομή και οργάνωση των εταιρειών τους, συγκάλυπταν την παράνομη δράση τους, ενσωματώνοντας αυτή στο πλαίσιο της νόμιμης λειτουργίας και δραστηριότητας των επιχειρήσεων.

Στο πλαίσιο αυτό χρησιμοποιούσαν «αχυρανθρώπους» ως νόμιμους εκπροσώπους και μέλη των εταιρειών και σε περίπτωση καταγγελίας συνέχιζαν τη δραστηριότητα τους μέσω άλλης εταιρείας, είτε νέας είτε από τις ήδη υπάρχουσες.

Τέλος, η νομιμοποίηση των εσόδων τους πραγματοποιούνταν μέσω συναλλαγών μεταξύ διαφόρων εταιρειών της οργάνωσης στην Ελλάδα και το εξωτερικό καθώς και μέσω ανάληψης μεγάλων χρηματικών ποσών από «αχυρανθρώπους», ενώ χρησιμοποιούσαν τις εταιρίες αυτές για να χρηματοδοτούν αθλητικό σύλλογο ιδιοκτησίας του αρχηγικού μέλους.

Η παράνομη αυτή δραστηριότητα είχε ως αποτέλεσμα την απώλεια εσόδων και έτερων επιχειρήσεων που εισήγαγαν αποκλειστικά τα ανωτέρω ιατροτεχνολογικά προϊόντα καθώς έπρεπε να καταβάλλουν μεγαλύτερο ποσό αυτόματης επιστροφής φαρμακευτικής δαπάνης (clawback).

Από την μέχρι στιγμής έρευνα προκύπτει ότι έχουν πραγματοποιηθεί 1.215 εικονικές εκτελέσεις συνταγογραφήσεων στους Α.Μ.Κ.Α. 653 ασφαλισμένων, ενώ η συνολική ζημιά του Ε.Ο.Π.Υ.Υ. ανέρχεται σε 539.847 ευρώ.

Οι συλληφθέντες οδηγήθηκαν στην αρμόδια εισαγγελική Αρχή.

Σχετικά Άρθρα