ΑΑΔΕ: Εντόπισε τεράστιο κύκλωμα φοροδιαφυγής άνω των 17 εκατ. ευρώ- Βίλα με πισίνα και προϊόντα-“μαϊμού”

 ΑΑΔΕ: Εντόπισε τεράστιο κύκλωμα φοροδιαφυγής άνω των 17 εκατ. ευρώ- Βίλα με πισίνα και προϊόντα-“μαϊμού”
💡 AI Summary by Libre

Αποκαλύφθηκε μεγάλο κύκλωμα φοροδιαφυγής με εικονικά τιμολόγια, πτώχευση εταιρειών και εξαφανισμένους εμπόρους, που αποκόμιζε κέρδη άνω των 98 εκατ. ευρώ.

Συνελήφθησαν τρία άτομα, μεταξύ των οποίων μια αλλοδαπή που δήλωνε άστεγη αλλά διέμενε σε βίλα 280 τ.μ. στα βόρεια προάστια και διαχειριζόταν κύρια επιχείρηση.

Η φοροδιαφυγή ανέρχεται σε 9,6 εκατ. ευρώ από ΦΠΑ και 8,3 εκατ. ευρώ από εισόδημα, ενώ κατασχέθηκαν πάνω από 32.000 προϊόντα-«μαϊμού» και δεσμεύτηκαν περιουσιακά στοιχεία.

Το δίκτυο εταιρειών ήταν διασυνδεδεμένο με κοινές διευθύνσεις, τηλέφωνα και μετόχους, και χρησιμοποιούσε τις ίδιες εταιρικές σφραγίδες στις εικονικές συναλλαγές.

Μεγάλο κύκλωμα φοροδιαφυγής που αποκόμιζε τεράστια κέρδη, μέσω ενός καλά οργανωμένου κυκλώματος εικονικών τιμολογίων, εταιρειών που πτώχευαν και διέκοπταν τη λειτουργία τους σε χρόνο-ρεκόρ και εξαφανισμένων εμπόρων, αποκάλυψαν οι ελεγκτές του ΔΕΟΣ της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων.

Έως τώρα έχουν συλληφθεί τρία άτομα, ανάμεσά τους μια αλλοδαπή που δήλωνε άστεγη, αλλά διαπιστώθηκε ότι ζούσε σε βίλα 280 τετραγωνικών στα  βόρεια προάστια. Η συγκεκριμένη φέρεται να ήταν ιδιοκτήτρια και διαχειρίστρια μιας από τις κύριες επιχειρήσεις του κυκλώματος. 

Μέχρις στιγμής, έχει διαπιστωθεί φοροδιαφυγή 9,6 εκατ. ευρώ από ΦΠΑ και 8,3 εκατ. ευρώ από εισόδημα. Οι διαπιστωμένες εικονικές συναλλαγές αγγίζουν τα 98 εκατ. ευρώ. Από την ΑΑΔΕ έχουν δρομολογηθεί ενέργειες δέσμευσης των λογαριασμών και λοιπών περιουσιακών στοιχείων, και έχουν κατασχεθεί πάνω από 32.000 τεμάχια προϊόντων-«μαϊμού».

Οι ελεγκτές συγκέντρωσαν και διασταύρωσαν στοιχεία από:

– τους ελέγχους που έκαναν,
– τις ψηφιακές πλατφόρμες της ΑΑΔΕ (myDATA),
– το μητρώο επιχειρήσεων,
– τις εταιρικές συμμετοχές,
– τη διαχείριση και εκπροσώπηση των επιχειρήσεων αυτών και βρέθηκαν μπροστά σε ένα εκτεταμένο και ιδιαίτερα διασυνδεδεμένο δίκτυο φυσικών και νομικών προσώπων, τα οποία εμφανίζουν κοινά χαρακτηριστικά ως προς:
– τον τρόπο λειτουργίας,
– τη διοικητική τους δομή και
– τη συναλλακτική τους συμπεριφορά.

Συγκεκριμένα, οι ίδιοι άνθρωποι εμφανίζονται κατ΄επανάληψη να συμμετέχουν σε διαφορετικές επιχειρήσεις, είτε ως διαχειριστές είτε ως ομόρρυθμοι ή ετερόρρυθμοι εταίροι.

Επιπλέον, νέες εταιρείες ιδρύονταν διαδοχικά, αμέσως μετά τη διακοπή λειτουργίας προηγούμενων επιχειρήσεων ή μετά από αλλαγές της μετοχικής τους σύνθεσης

Παράλληλα, όλοι αυτοί – φυσικά πρόσωπα και επιχειρήσεις – χρησιμοποιούν:

  • κοινές επαγγελματικές εγκαταστάσεις,
  • κοινούς τηλεφωνικούς αριθμούς,
  • κοινές επιχειρηματικών διευθύνσεις (έδρες),
  • κοινά εταιρικά σχήματα.

Πρόκειται για στοιχεία, που δείχνουν ότι οι εξεταζόμενες επιχειρήσεις διασυνδέονται σε σημαντικό βαθμό μεταξύ τους.

Ειδικότερα, προκύπτουν άμεσες ή έμμεσες διασυνδέσεις μεταξύ των αλλοδαπών προσώπων, τα οποία εμφανίζονται να συμμετέχουν σε σειρά επιχειρήσεων, με παρεμφερές αντικείμενο δραστηριότητας και κοινή επιχειρηματική δομή.

Οι διασυνδέσεις αυτές προκύπτουν, μεταξύ άλλων, από:

– κοινή συμμετοχή  φυσικών προσώπων σε περισσότερες εταιρείες,
– χρήση κοινών τηλεφωνικών αριθμών,
– χρήση κοινών επαγγελματικών εγκαταστάσεων και διευθύνσεων,
– κοινά αντικείμενα δραστηριότητας, κυρίως στον χώρο του χονδρικού εμπορίου ενδυμάτων, υποδημάτων και συναφών ειδών,
– επαναλαμβανόμενη συμμετοχή των ίδιων φυσικών προσώπων σε διαφορετικά επιχειρηματικά σχήματα

Επιπλέον, διαπιστώθηκε ότι οι περισσότερες από αυτές τις επιχειρήσεις χρησιμοποιήθηκαν αποκλειστικά ή κατά κύριο λόγο για την έκδοση ή λήψη εικονικών τιμολογίων, ιδιαίτερα μεγάλης αξίας

Ενδεικτικά, μέχρι σήμερα έχουν ταυτοποιηθεί οι ακόλουθες περιπτώσεις, που αποτελούν ένα μόνο μέρος του κυκλώματος:

– Ατομική επιχείρηση: Εικονικές συναλλαγές 25.000.000 €
– Ηλεκτρονικό κατάστημα (ΟΕ): Εικονικές συναλλαγές 15.000.000 €
– Ατομική επιχείρηση: Εικονικές συναλλαγές 25.000.000 €
– Φυσικό κατάστημα (ΕΕ): Εικονικές συναλλαγές 2.500.000 €
– Ατομική επιχείρηση: Εικονικές συναλλαγές 28.000.000 €
– Εισαγωγική εταιρεία (ΟΕ): Εικονικές συναλλαγές 3.250.000 €

Μεγάλο κύκλωμα φοροδιαφυγής άνω των 17 εκατ. ευρώ εντόπισε η ΑΑΔΕ: Δήλωνε άστεγη και έμενε σε βίλα 280 τ.μ. με πισίνα!
Μεγάλο κύκλωμα φοροδιαφυγής άνω των 17 εκατ. ευρώ εντόπισε η ΑΑΔΕ: Δήλωνε άστεγη και έμενε σε βίλα 280 τ.μ. με πισίνα!

Από την επεξεργασία των φορολογικών στοιχείων και των παραστατικών, που χρησιμοποιήθηκαν στις δηλωθείσες ενδοκοινοτικές συναλλαγές, διαπιστώθηκε ότι διαφορετικές ελληνικές επιχειρήσεις του ανωτέρω δικτύου εμφανίζονται να συναλλάσσονται με τις ίδιες αλλοδαπές επιχειρήσεις, χρησιμοποιώντας επανειλημμένα τις ίδιες εταιρικές σφραγίδες, στοιχεία ταυτοποίησης και άλλα εμπορικά χαρακτηριστικά.

Μέχρι σήμερα, έχουν συλληφθεί τρία φυσικά πρόσωπα, ένα εκ των οποίων είναι αλλοδαπή γυναίκα, που πιθανότατα είναι και η διαχειρίστρια και ιδιοκτήτρια μίας από τις κύριες επιχειρήσεις. Η συγκεκριμένη γυναίκα, αν και δηλώνει άστεγη, μένει σε βίλα 280τμ στα βόρεια προάστια, με πισίνα.

Στο κύκλωμα εμπλέκονται ακόμα αλλοδαποί εξαφανισμένοι έμποροι, οι οποίοι εμφανίζονται να έχουν αγοράσει εμπορεύματα αξίας άνω των 40 εκατομμυρίων ευρώ.

Μέχρις στιγμής, έχει διαπιστωθεί φοροδιαφυγή 9,6 εκατ. ευρώ από ΦΠΑ και 8,3 εκατ. ευρώ από εισόδημα. Έχουν δρομολογηθεί ενέργειες δέσμευσης των λογαριασμών και λοιπών περιουσιακών στοιχείων, και έχουν κατασχεθεί πάνω από 32.000 τεμάχια προϊόντων-«μαϊμού».

Η έρευνα συνεχίζεται.

Σχετικά Άρθρα