Ο πιο επιδραστικός άνθρωπος στην Ευρώπη

 Ο πιο επιδραστικός άνθρωπος στην Ευρώπη

Όπως κάθε χρόνο έτσι και φέτος το Politico παρουσιάζει τις πιο επιδραστικές προσωπικότητες που θεωρεί ότι θα διαμορφώσουν με θετικό ή αρνητικό τρόπο το γεωπολιτικό και οικονομικό σκηνικό της Ευρώπης την επόμενη χρονιά καταλήγοντας σε 28 ανθρώπους, κι από αυτούς αναδεικνύει την πιο ισχυρή προσωπικότητα της Ευρώπης.

Φέτος το «στέμμα» του πιο επιδραστικού Ευρωπαίου πηγαίνει σε ένα άνθρωπο που έδωσε μια σκληρή πολιτική μάχη για την επανάκτηση της εξουσίας σε μία χώρα που θεωρείται το μαύρο πρόβατο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, της Πολωνίας. Πρόκειται βέβαια για τον Ντόναλντ Τουσκ πρώην πρωθυπουργού που διετέλεσε πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου προτού επιστρέψει στην πατρίδα του ως ηγέτης της κεντρώου αντιπολίτευσης που διεκδίκησε την ψήφο των Πολωνών στην τελευταία εκλογική μάχη.

Ο Τουσκ αναδείχθηκε επικεφαλής της «Τάξης του 2024», 28 προσωπικοτήτων που εκτιμά το Politico ότι θα κυριαρχήσουν την επόμενη χρονιά. Οι υπόλοιπες 27 προσωπικότητες χωρίστηκαν σε τρεις διαφορετικές κατηγορίες, τους «Doers», κάτι σαν «ανθρώπους των έργων», τους «Disrupters», αυτούς που «προκαλούν αναταραχή» και τους «Dreamers», εκείνους που ονειρεύονται. Νο 1 «Doer» της Ευρώπης ανακηρύχθηκε η «χαμαιλέοντας» πρωθυπουργός της Ιταλίας Τζόρτζια Μελόνι, Νο 1 «Dreamer» ο «μαραθωνοδρόμος» ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι και Νο 1 «Disrupter» η «τραπεζίτης του Πούτιν» Ελβίρα Ναμπιούλινα, επικεφαλής της Κεντρικής Τράπεζας της Ρωσίας.

Οπως επεσήμανε το Politico, «δεν πρόκειται για βραβείο, απλώς αναγνωρίζουμε την ισχύ τους».

Η φετινή λίστα των πιο επιδραστικών προσωπικοτήτων που κατευθύνουν και επηρεάζουν τις ευρωπαϊκές αποφάσεις, σημειώνει το Politico, περιστρέφεται γύρω από ένα βασικό ερώτημα: Θα καταφέρουν οι μετριοπαθείς δυνάμεις της Ευρώπης να αναχαιτήσουν την επέλαση των ακραίων λαϊκιστών της Δεξιάς; Ή μήπως στην προσπάθειά τους να κατακτήσουν ή διατηρήσουν την εξουσία τους, θα μεταλλαχθούν και οι ίδιοι σε εξτρεμιστές;

«Το πιο ισχυρό πρόσωπο της φετινής χρονιάς συμπυκνώνει τις υπαρξιακές μάχες που διεξάγονται τόσο κυριολεκτικά όσο και μεταφορικά σε όλη την Ευρώπη και πέρα ​​από αυτήν», αναφέρει χαρακτηριστικά το Politico.

Ως ο επόμενος πρωθυπουργός της Πολωνίας, δεδομένου ότι τα κόμματα της αντιπολίτευσης της Πολωνίας έχουν τις απαιτούμενες έδρες ώστε να εξασφαλίσουν κοινοβουλευτική πλειοψηφία, «ο Ντόναλντ Τουσκ παλεύει για την ψυχή του έθνους του, πιέζοντάς το να πάει μπροστά ενώ αντιμετωπίζει έναν αντίπαλο που επιθυμεί να το τραβήξει πίσω. Και ενώ εξελίσσεται αυτή η διαδικασία αναμόρφωσης της χώρας του, την ίδια ώρα αλλάζει το τοπίο εξουσίας και στην Ευρώπη».

«Σήμερα μετά από οκτώ χρόνια με τον Γιαρόσλαφ Κατσίνσκι (ο πρόεδρος του κόμματος Νόμος και Δικαιοσύνη- PiS), η χώρα βρίσκεται στο κατώφλι μιας νέας εποχής του Τουσκ και ο άνεμος της αλλαγής φυσά για άλλη μια φορά», αναφέρει το Politico χαρακτηρίζοντας «χαρισματικό» τον Τουσκ. Η προεκλογική του εμφάνιση έθεσε τον συνασπισμό του σε μια σαφή πορεία προς την εξουσία.

«Η επιτυχία του στην πέμπτη πολυπληθέστερη χώρα της ΕΕ κερδήθηκε παρά τις ολοένα και πιο απελπισμένες προσπάθειες του PiS να παραμείνει στην εξουσία χρησιμοποιώντας τα ελεγχόμενα από το κράτος μέσα ενημέρωσης και τα ταμεία της Πολωνίας. Αυτό έδειξε ότι ακόμη και σε ένα ελαττωματικό σύστημα, είναι δυνατό με την επιστροφή στο mainstream να νικηθούν οι εδραιωμένοι λαϊκιστές».

Η περίπτωση της Πολωνίας λειτουργεί, σύμφωνα με το Politico, ενθαρρυντικά στους κεντρώους της Ευρώπης, οι οποίοι παρακολουθούν με απόγνωση καθώς οι λαϊκιστικές δυνάμεις σχηματίζουν κυβερνήσεις. Τα παραδείγματα είναι πλέον πολλά:

  • Η ακροδεξιά Τζόρτζια Μελόνι που βρίσκεται στην εξουσία στην Ιταλία
  • Ο φιλορώσος λαϊκιστής Ρόμπερτ Φίτσο που επιστρέφει στη Σλοβακία
  • Η ακροδεξιά Εναλλακτική για τη Γερμανία (AfG) ενισχύεται στις δημοσκοπήσεις
  • Το δεξιό κόμμα Fidesz του Ούγγρου πρωθυπουργού Βίκτορ Όρμπαν φαίνεται πιο δυνατό από ποτέ
  • Η τεράστια εκλογική νίκη του ακροδεξιού λαϊκιστή Γκέερτ Βίλντερς στην Ολλανδία

Η λίστα του Politico με τον τίτλο «Η τάξη του 2024» χωρίζεται σε τρεις κατηγορίες, που καθεμία αντιπροσωπεύει έναν διαφορετικό τύπο εξουσίας. Αυτούς που πράττουν, αυτούς που προκαλούν αναταραχές και τους ονειροπόλους. Στην κορυφή, ως ο ισχυρότερος άνθρωπος της Ευρώπης, βρίσκεται ο Πολωνός, Ντόναλντ Τουσκ.

Νο 1 «Doer» της Ευρώπης ανακηρύχθηκε η πρωθυπουργός της Ιταλίας Τζόρτζια Μελόνι, Νο 1 «Disrupter» η «τραπεζίτης του Πούτιν» Ελβίρα Ναμπιούλινα, και Νο 1 «Dreamer» ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΟΛΟΚΛΗΡΟ ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΤΟ AnatropiNews

Σχετικά Άρθρα