Ο Μπέος βρίζει όσους αντιδρούν για τα ζωντανά ζώα στις φάτνες: “Είναι κοπρίτες”

 Ο Μπέος βρίζει όσους αντιδρούν για τα ζωντανά ζώα στις φάτνες: “Είναι κοπρίτες”

Ζωντανά ζώα (πρόβατα και πόνυ) σε δύο χριστουγεννιάτικες φάτνες του Βόλου (στον Άγιο Νικόλαο και στο πάρκο του Αγίου Βασίλη) τοποθέτησε για δεύτερη χρονιά φέτος ο Δήμος Βόλου, με τον Αχιλλέα Μπέο να μπαίνει για άλλη μια φορά στο «μάτι του κυκλώνα».

Η κίνηση αυτή έχει προκαλέσει σοβαρές αντιδράσεις σε φιλοζωικές ομάδες και στην κοινότητα των κτηνιάτρων που καταγγέλλουν την εκμετάλλευση και τη βάναυση μεταχείριση ζώων, ενώ ξεκαθαρίζουν ότι σκοπεύουν να κινηθούν νομικά.

Ο Κτηνιατρικός Σύλλογος Μαγνησίας ζητά εισαγγελική παρέμβαση για το ζήτημα, ενώ προσανατολίζεται στην κατάθεση μηνυτήριας αναφοράς προκειμένου να προστατεύσει την ευζωία των ζώων.

«Εμείς θεωρούμε ότι υφίσταται περιστατικό κακοποίησης των ζώων αυτών. Είναι παθητική κακοποίηση που σχετίζεται με την ψυχολογία των ζώων. Θεωρούμε ότι το περιβάλλον στο οποίο εκτίθενται τα ζώα δεν είναι περιβάλλον που προσομοιάζει το φυσικό τους περιβάλλον με αποτέλεσμα τα ζώα να υποβάλλονται σε πολύ έντονο στρες. Αυτό από μόνο του αποτελεί περιστατικό κακοποίησης. Και μιλάμε για επαναλαμβανόμενη κακοποίηση, μια κακοποίηση που υφίσταται χρόνια, στο πλαίσιο του εθίμου της χριστουγεννιάτικης φάτνης» εξήγησε ο πρόεδρος του Συλλόγου Κτηνιάτρων Μαγνησίας, Παύλος Σταμόπουλος.

«Υπάρχει και ένα αντικειμενικό κριτήριο πολύ σημαντικό και είναι η παρουσία κτηνιάτρου καθ’ όλη τη διάρκεια της εκδήλωσης. Μιλάμε για παρουσία κτηνιάτρου 24ωρες το 24ωρο για 40 ημέρες. Αυτό δεν έγινε πέρυσι και κατά πάσα πιθανότητα δεν θα γίνει και φέτος. Είναι κάτι δύσκολο έως αδύνατο να το δούμε, οπότε αυτό που ζητάμε είναι να εφαρμοστεί το ισχύον νομικό πλαίσιο, που θέτει τους κανόνες για την ευζωία των ζώων», εξήγησε ο κ. Σταμόπουλος επισημαίνοντας πως το φυσικό περιβάλλον των αμνών και των πόνυ δεν είναι δίπλα σε δρόμους ή ανάμεσα σε χιλιάδες ανθρώπους.

Υποστήριξε δε, πως το νομικό πλαίσιο επιτρέπει την έκθεση ζώων στο πλαίσιο μίας εκδήλωσης, αλλά στην παρούσα περίπτωση δεν πρόκειται για μία εκδήλωση αλλά για 40 ημέρες.

«Το να καλύπτουμε τις βασικές ανάγκες του ζώου στο πλαίσιο της έκθεσής του και στο πλαίσιο της τήρησης ενός εθίμου είναι το απολύτως απαραίτητο που πρέπει να κάνουμε. Η κακοποίηση των ζώων δεν αποτελεί μόνο η στέρηση τροφής και νερού. Κακοποίηση των ζώων υφίσταται με πολλούς και διαφορετικούς τρόπους και με τρόπους που επειδή τα πάντα τα αντιμετωπίζουμε ανθρωποκεντρικά είναι τρόποι που αφορούν στην ψυχολογία των ζώων», επεσήμανε χαρακτηριστικά.

«Εάν η δημοτική αρχή συνεχίσει να μην προσεγγίζει ουσιαστικά το θέμα, να μην την ενδιαφέρει, εμείς θα πρέπει αναγκαστικά να υποβάλλουμε και μηνυτήρια αναφορά για να προστατεύσουμε την ευζωία των ζώων από τη στιγμή που η δημοτική αρχή αγνοεί επιδεικτικά αυτό το κομμάτι», σημείωσε.

Μπέος: Κοπρίτες όσοι αντιδρούν

Ως «κοπρίτες», που «είναι για το ψυχιατρείο», αποκάλεσε ο Αχιλλέας Μπέος όλους όσοι αντιδρούν για τα ζωντανά ζώα στις φάτνες που στήθηκαν στον Αγιο Νικόλαο και στο πάρκο του Αγίου Βασίλη. Εφόσον τα ζώα τοποθετήθηκαν στις φάτνες… κλήθηκε να αποφασίσει μία μέρα αργότερα, χθες, το Δημοτικό Συμβούλιο Βόλου. Στο Δημοτικό Συμβούλιο Βόλου ο κ. Ριζόπουλος, της Λαϊκής Συσπείρωσης αρνήθηκε, σύμφωνα με το gegonota.news, να εγκρίνει την τοποθέτηση ζώων σε φάτνες, με τον Αχιλλέα Μπέο να απαντά πως τα ζώα είναι στον φυσικό τους χώρο, δηλαδή σε στάνη. «Παραχώρησα τον χώρο σε έναν βοσκό, τον βάφτισα στάνη γι’ αυτό και κανείς δεν μπορεί να μου κάνει τίποτα. Τρέλα ρε, δεν ντρέπεστε κοπρίτες», ήταν η απάντησή του.

«Οι φάτνες δίνουν χαρά στα μικρά παιδιά»

Ο Αχιλλέας Μπέος επισκέφθηκε μαζί με τον αντιδήμαρχο, Κώστα Λούλη, τη φάτνη του Αγίου Νικολάου, τονίζοντας πως δεν προτίθεται να κάνει πίσω. «Οι φάτνες θα συνεχίσουν να λειτουργούν στην πόλη μας γιατί δίνουν χαρά στα μικρά παιδιά που τρέχουν να δουν τα ζωάκια και να τα απολαύσουν. Όλα γίνονται με βάση τη νομιμότητα και με ιδιαίτερη φροντίδα για τα ζώα, φαγητό, νερό, καθαριότητα. Ασχοληθείτε οι δήθεν φιλόζωοι με τα σοβαρά προβλήματα του κόσμου και μην επιχειρείτε να αμαυρώσετε το γιορτινό κλίμα που απολαμβάνουν οι συμπολίτες μας και το έχουμε όλοι ανάγκη», είπε ο δήμαρχος Βόλου.

Σχετικά Άρθρα