Γάμος ομοφύλων: “Πονοκέφαλος” στο Μαξίμου από την “ανταρσία” Σαμαρά, Βορίδη, Πλεύρη κ.ά- Φόβος για ενίσχυση της ακροδεξιάς στις ευρωεκλογές- Σκέψεις για αναβολή

 Γάμος ομοφύλων: “Πονοκέφαλος” στο Μαξίμου από την “ανταρσία” Σαμαρά, Βορίδη, Πλεύρη κ.ά- Φόβος για ενίσχυση της ακροδεξιάς στις ευρωεκλογές- Σκέψεις για αναβολή

Ο γάμος των ομόφυλων ζευγαριών που προτίθεται να φέρει προς ψήφιση στην Βουλή η κυβέρνηση διχάζει τη Ν.Δ και δίχως άλλο θα αποτελέσει ένα “κρας τεστ” για το κυβερνών κόμμα και την κυβέρνηση καθώς ήδη η σκληρή δεξιά πτέρυγα στέλνει σαφές μήνυμα. Ο πρώην πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς τάχθηκε ευθέως κατά και επιχειρηματολογεί με ταυτοτικά στοιχεία για την συντηρητική παράταξη, ενώ ο υπουργός Επικρατείας Μάκης Βορίδης δήλωσε πως όχι μόνο δεν θα ψηφίσει την σχετική διάταξη αλλά και θα παραιτηθεί από υπουργός.

Στους παραπάνω ήρθε να προστεθεί και ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος Θάνος Πλεύρης, με σημερινές δηλώσεις του, ενώ ο Άδωνις Γεωργιάδης, μιλώντας στο Action24 είπε πως θα τοποθετηθεί μόλις δει το νομοσχέδιο, ωστόσο άφησε να εννοηθεί πως διαφωνεί. Αν και ο τελευταίος έχει δείξει πως γνωρίζει να “ελίσσεται” σε παρόμοιες περιπτώσεις είναι σαφές πως η δεξιά της Ν.Δ δεν θα καταθέσει εύκολα τα όπλα της και στέλνει μηνύματα. Θα αναγκάσουν όλα αυτά τον πρωθυπουργό να αποστασιοποιηθεί από την ρητή δέσμευσή του που αποτελεί και ένα όχημα περαιτέρω επικράτησής του στον κεντρώο-φιλελεύθερο χώρο; Στο Μέγαρο Μαξίμου εξετάζουν όλα τα σενάρια και ο διευθυντής του πρωθυπουργικού γραφείου Γιάννης Μπρατάκος έχει αναλάβει να διερευνήσει τις προθέσεις όλων των βουλευτών, κάτι που κάνει και ο γραμματέας της Κ.Ο Σταύρος Καλαφάτης με τετ α τετ συναντήσεις σχεδόν με όλους τους βουλευτές.

Η νέα γραμματέας της Ν.Δ Μαρία Συρεγγέλα υπενθύμισε σήμερα πως ο γάμος των ομόφυλων ζευγαριών ήταν δέσμευση του κυβερνητικού προγράμματος που δώθηκε προεκλογικά στην δημοσιότητα -“άρα οι πολίτες γνώριζαν”, είπε χαρακτηριστικά στον Realfm-, ενώ περιλαμβανόταν και στις προγραμματικές εξαγγελίες αλλά είχε ανακοινωθεί και από τον ίδιο τον πρωθυπουργό σε μετεκλογική του συνέντευξη στην”Καθημερινή”.

Ο πρώην αντιπρόεδρος της Βουλής, Νικήτας Κακλαμάνης, τοποθετήθηκε με ευθύτητα πάνω στο ζήτημα.“Από τη στιγμή που ένα νομοσχέδιο περνάει από το υπουργικό συμβούλιο και το οποίο στηρίζει ο πρωθυπουργός που διορίζει τους υπουργούς, δεν μπορούν να μην το ψηφίσουν. Όποιος υπουργός δεν θέλει να το ψηφίσει, γιατί θα είναι ελεύθερη η ψήφος, παραιτείται”, δήλωσε χαρακτηριστικά στο Attica.

Από την άλλη, ο στενός σύμβουλος του πρωθυπουργού Αλέξης Πατέλης δήλωσε πως εάν ο πρωθυπουργός δεν φέρει προς ψήφιση τον γάμο των ομόφυλων ζευγαριών σκοπεύει να παραιτηθεί (“δεν έχει νόημα να παραμείνω σύμβουλός του”, είπε), ενώ ο Νικήτας Κακλαμάνης τόνισε πως δεν νοείται κάποιος να παραμείνει υπουργός εάν δεν ψηφίσει την διάταξη. Αντέχει η κυβέρνηση να χειριστεί μία παραίτηση Βορίδη, ή την διαφωνία του Άδωνι Γεωργιάδη και του Θάνου Πλεύρη, ή ακόμα περισσότερο την σύγκρουση με τον Αντώνη Σαμαρά που είναι πιθανό να συμπαρασύρει έναν σημαντικό αριθμό βουλευτών; Ήδη, κατά πληροφορίες, περισσότεροι από 40 βουλευτές της Ν.Δ δηλώνουν πως δεν θα ψηφίσουν μία τέτοια διάταξη, παρότι το Μαξίμου αποσύρει, ως φαίνεται, το θέμα της τεκνοθεσίας των ομόφυλων ζευγαριών και αφήνει να εννοηθεί πως θα διευκολυνθεί η υιοθεσία και από άντρες ώστε να κάνει μόνο …μισό βήμα για να κατευνάσει τις αντιδράσεις.

Στο περιβάλλον του πρωθυπουργού διαμορφώνονται και δεύτερες σκέψεις για χρονική μετάθεση του θέματος, να φέρουν δηλαδή το νομοσχέδιο μετά τις ευρωεκλογές για να αποφευχθούν κλυδωνισμοί. Διότι μπορεί να υπάρχει κοινοβουλευτική πλειοψηφία, καθώς θα ψηφίσουν την διάταξη ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ και “11”, ωστόσο η Κ.Ο της Ν.Δ θα διασπαστεί και θα ενισχυθεί η υπερδεξιά και ακροδεξιά (Ελληνική Λύση, Σπαρτιάτες και Νίκη), κάτι που ενόψει ευρωεκλογών μπορεί να προκαλέσει σημαντικές απώλειες για το κυβερνών κόμμα.

Σχετικά Άρθρα