Γιατί οι 3+1 ηχηρές διαφωνίες Σαμαρά προβληματίζουν το Μαξίμου – Κυβερνητικές πηγές: Δεν έχουμε κάποιο σχόλιο

 Γιατί οι 3+1 ηχηρές διαφωνίες Σαμαρά προβληματίζουν το Μαξίμου – Κυβερνητικές πηγές: Δεν έχουμε κάποιο σχόλιο

Πονοκέφαλο προκαλούν στη ΝΔ αν και κυβερνητικές διαρροές επιχειρούν να υποβαθμίσουν το θέμα, η συνέντευξη Σαμαρά και οι αρνητικές τοποθετήσεις του για το νομοσχέδιο που αφορά τον γάμο ομόφυλων ζευγαριών, τη στροφή της ΝΔ προς το κέντρο αλλά και την εξωτερική πολιτική που ακολουθεί ο Κυριάκος Μητσοτάκης και η κυβέρνηση στο θέμα της επίσκεψης Ερντογάν στην Αθήνα.

Μπορεί οι διαφωνίες του κ. Σαμαρά όσον αφορά στην εξωτερική πολιτική της κυβέρνησης απέναντι στην Τουρκία να είναι γνωστές και η απόφαση του να μην ψηφίσει το νόμο για το γάμο των ομόφυλων ζευγαριών αναμενόμενη ωστόσο αυτό που προκαλεί προβληματισμό είναι η χρονική στιγμή της παρέμβασης.

Για την επίσκεψη του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν σε δέκα ημέρες, είπε πως “δεν είναι καλή ιδέα”

Ο πρώην πρωθυπουργός άλλωστε και στο παρελθόν (και στο τελευταίο συνέδριο της ΝΔ,  αλλά και στην εκδήλωση για την ημέρα της Ευρώπης προεκλογικά) θέλησε να εμφανιστεί ως εκφραστής της ακρο- δεξιάς πτέρυγας της ΝΔ. Ενώ δεν έχει κρύψει ότι θεωρεί πως η ΝΔ θα έπρεπε να εξελιχθεί σε μία τραμπική, alt right, σκληρή δεξιά.

Έφερε μάλιστα ως παράδειγμα την Ολλανδία όπου κέρδισε τις ευρωεκλογές ο ακροδεξιός Γκέερτ Βίλντερς για να υποστηρίξει ότι και η ΝΔ πρέπει να κινηθεί δεξιότερα εν όψει ευρωεκλογών. Λησμόνησε βέβαια την ανθελληνική ρητορική του Βίλντερς στο παρελθόν.

Ενώ επικαλέστηκε και τα αποτελέσματα των περιφερειακών εκλογών για να υποστηρίξει πως και στην Ελλάδα η κοινωνία κινείται δεξιότερα, αποδίδοντας σε αυτό τις νίκες ανταρτών.

  • Το “όχι” του κ.Σαμαρά στο γάμο των ομόφυλων ζευγαριών ήταν μεν αναμενόμενο, αλλά επιβεβαίωσε ότι η ψηφοφορία θα αποτελέσει μία δοκιμασία για τον κ. Μητσοτάκη.

Το Μαξίμου έχει ήδη αποφασίσει ότι δεν θα θέσει ζήτημα κομματικής πειθαρχίας στο συγκεκριμένο θέμα ενώ μεγαλύτερο πονοκέφαλο αποτελούν οι υπουργοί που δεν θα ψηφίσουν, όπως ο Μάκης Βορίδης, καθώς θα είναι πρωτοφανές τα ίδια τα μέλη της κυβέρνησης να μη στηρίξουν νομοσχέδιο που φέρνει συνάδελφος τους και το οποίο αποτελεί απόφαση του ίδιου του πρωθυπουργού.

Στις διαφωνίες του Αντώνη Σαμαρά έρχεται να προστεθεί και μία άλλη καθώς αποδόμησε το νέο φορολογικό πλαίσιο για τους ελεύθερους επαγγελματίες η οποία είναι κεντρική πολιτική επιολογή με προσωπική σφραγίδα Μητσοτάκη, η οποία μάλιστα έχει φέρει σε δύσκολη θέση την κυβέρνηση καθώς έρχεται αντιμέτωπη με αντιδράσεις από ένα “προνομιακό” της εκλογικό ακροατήριο.

  • Κυβερνητικές πηγές σχολιάζοντας τη συνέντευξη Σαμαρά διαμηνύουν προς πάσα κατεύθυνση ότι η πολιτική της κυβέρνησης δεν αλλάζει.

“Οι απόψεις του πρώην πρωθυπουργού είναι γνωστές και δεν έχουμε κάποιο σχόλιο.  Η κυβέρνηση κινείται με βάση το πρόγραμμα και τις διακηρυγμένες θέσεις της.  Στη βάση αυτών εφαρμόζει και την πολιτική της”, ανέφεραν χαρακτηριστικά θέλοντας προφανώς να υποβαθμίσουν τις δηλώσεις.

Σχετικά Άρθρα