Μάριος Θεμιστοκλέους: Δε χρειάζεται να κλείσουμε κανένα νοσοκομείο! Μπορούμε να κάνουμε καλύτερη διαχείριση

 Μάριος Θεμιστοκλέους: Δε χρειάζεται να κλείσουμε κανένα νοσοκομείο! Μπορούμε να κάνουμε καλύτερη διαχείριση

Αυτό τόνισε ο υφυπουργός Υγείας, στο φετινό 12ο Πανελλήνιο Συνέδριο Ασθενών της Ένωσης Ασθενών Ελλάδας, με τίτλο «Συνδιαμορφώνοντας ένα Νέο Ε.Σ.Υ», που πραγματοποιήθηκε στις 20 & 21 Νοεμβρίου 2023, στην Αθήνα, και έδειξε για άλλη μια φορά το δρόμο για τη συμμετοχή των ασθενών στις πολιτικές διεργασίες και αποφάσεις που αφορούν την υγεία, αλλά στην επικείμενη αναδιαμόρφωση του Εθνικού Συστήματος Υγείας. 

Ρούλα Σκουρογιάννη

Οι θεματικές του διήμερου συνεδρίου κάλυψαν σημαντικά και ακανθώδη θέματα που σχετίζονται με τη διαμόρφωση ενός δίκαιου και βιώσιμου Εθνικού Συστήματος Υγείας, όπως:  

  • πρόληψη και πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας,
  • κλιματική κρίση,
  • συμμετοχή των ασθενών σε λήψη αποφάσεων για πολιτικές υγείας,
  • νέος Υγειονομικός Χάρτης,
  • ιδιωτικές δαπάνες στην Υγεία,
  • αξιολόγηση των παρεχόμενων υπηρεσιών υγείας,
  • πρόσβαση των ασθενών στην καινοτομία και σε κλινικές μελέτες.

Το σύνολο της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Υγείας αναγνώρισε τη σημασία και την προστιθέμενη αξία της συμμετοχής των ασθενών και των εκπροσώπων τους, μέσω της Ένωσης Ασθενών Ελλάδας και των συλλόγων ασθενών στη διαμόρφωση πολιτικών, στη λήψη αποφάσεων και στην αξιολόγηση υπηρεσιών και μεταρρυθμίσεων, η οποία ήδη γίνεται πράξη, και δεσμεύτηκε για την περαιτέρω έμπρακτη θεσμική θωράκιση και ενίσχυση του ρόλου αυτού.   

Στο Στρογγυλό Τραπέζι με τίτλο: «Προσβασιμότητα Ασθενών. Βιωσιμότητα και Ανθεκτικότητα Εθνικού Συστήματος Υγείας», τονίστηκε ότι η προσβασιμότητα του ασθενή στις υπηρεσίες Υγείας (η ευκολία δηλαδή να βρει ο ασθενής τις υπηρεσίες υγείας που χρειάζεται είτε στην ΠΦΥ είτε στη ΔΦΥ) είναι βασικό κομμάτι της ποιότητας των υπηρεσιών Υγείας. Στο σημείο αυτό, υπογραμμίστηκε ότι υπάρχουν μεν 126 νοσοκομεία στη χώρα, όμως αυτά έχουν μεγάλες διαφορές στην υποδομή και το ανθρώπινο δυναμικό. Αναφέρθηκαν, γενικά ενδιαφέροντα στοιχεία που αφορούν στο βασικό πρόβλημα της προσβασιμότητας στο Σύστημα Υγείας, στο ταξίδι του ασθενή στην αναζήτηση φροντίδας και σε κάθε στάση αυτού του ταξιδιού, που δεν αφορά μόνο στο νοσοκομείο και στο πώς θα φτάσει στο νοσοκομείο αλλά και στην έγκαιρη πρόληψη και στη διαχείριση του ασθενή στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας, στη διαδικασία παραπομπής στο νοσοκομείο, αλλά και στη μετανοσοκομειακή φροντίδα του και τις υπηρεσίες στο σπίτι.

Στην παρέμβασή του, ο υφυπουργός Υγείας, Μάριος Θεμιστοκλέους, ανέφερε ότι στην Ελλάδα υπάρχει ευκολία στην πρόσβαση των ασθενών στη Δευτεροβάθμια Φροντίδα Υγείας, δηλαδή στο να πάνε οι ασθενείς στο νοσοκομείο, όταν υπάρξει ανάγκη. «Είναι θετικό που υπάρχει αυτό το χαρακτηριστικό στο δικό μας Σύστημα Υγείας. Όσοι έχουν ζήσει σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες γνωρίζουν ότι υπάρχει μεγάλη δυσκολία να φτάσει ο ασθενής στο νοσοκομείο», εξήγησε.

Ανέδειξε επίσης, ο κ. Θεμιστοκλέους την ανάγκη συστηματικών καταγραφών των δεδομένων (ελλείψεων, αναγκών, δυσλειτουργιών κλπ) ώστε να υπάρχουν οι κατάλληλες παρεμβάσεις, στοχευμένα και αποτελεσματικά: «Θα πρέπει να μετρήσουμε -έτσι ώστε να μπορούμε να είμαστε επιχειρησιακά ρεαλιστικοί- πού έχουμε πρόβλημα και τι χρειάζεται να γίνει για να διορθωθεί και πού χρειάζεται να παρέμβουμε. Άρα, για παράδειγμα, μπορώ να πω ότι στους ογκολογικούς ασθενείς, αυτή τη στιγμή, έχουμε κάποιους δείκτες για το πού υπάρχει και πόση είναι η αναμονή για χημειοθεραπεία ή για ακτινοθεραπεία, όπου διαπιστώνουμε ότι είμαστε σε καλά επίπεδα στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Για να μην τα παρουσιάσω όλα καλά, πρέπει να παραδεχτούμε ότι -με βάση το γεωγραφικό μοντέλο της χώρας μας- έχουμε περιοχές, οι οποίες αντιμετωπίζουν δυσκολίες πρόσβασης, κυρίως σε δευτεροβάθμιες και τριτοβάθμιες υπηρεσίες Υγείας. Άρα, όταν γίνουν οι καταγραφές και δούμε πού έχουμε τη δυσκολία στην πρόσβαση, θα υπάρξουν και οι συγκεκριμένες εκείνες ενέργειες έτσι ώστε να βελτιώσουμε οποιαδήποτε κατάσταση», είπε ο υφυπουργός Υγείας.

Η Ελλάδα βρίσκεται στο μέσο όρο της Ευρώπης στις νοσοκομειακές κλίνες

Όπως δήλωσε, στη συνέχεια, ο κ. Θεμιστοκλέους, «Δε χρειάζεται να κλείσουμε κανένα νοσοκομείο αλλά μπορούμε να κάνουμε καλύτερη διαχείριση. Θα πρέπει να προσμετρηθεί στην εξίσωση του Συστήματος Υγείας και ο ιδιωτικός τομέας, όπου κάποιες εξετάσεις ή οι θεραπείες καλύπτονται ολοκληρωτικά από το δημόσιο ταμείο. Η συμμετοχή των ιδιωτών στο Σύστημα Υγείας, εδώ και χρόνια κυμαίνεται από 33% μέχρι 38%. Για να επιτύχουμε μείωση του ποσοστού χρειάζεται βάθος χρόνου. Επίσης, υπάρχουν περιοχές στη χώρα που δεν μπορεί να λειτουργήσουν αποδοτικά και οι δύο τομείς. Ειδικά στην περιφέρεια υπάρχει κυριαρχία στον δημόσιο τομέα, γιατί ο ιδιωτικός τομέας δεν είναι βιώσιμος οικονομικά.

Ο υφυπουργός Υγείας υπερασπίστηκε τέλος τη λειτουργία των μικτών κλιμακίων στην περιφέρεια, καθώς αντιμετωπίζουν περιστατικά σε μικρότερο χρόνο και εκεί που δεν υπάρχουν όλες οι ειδικότητες.Στο συνέδριο, που τελούσε υπό την αιγίδα του υπουργείου Υγείας, υπήρξε ευρεία συμμετοχή εκπροσώπων της Πολιτείας, της Ακαδημαϊκής και Επιστημονικής Κοινότητας, της Βιομηχανίας, της Κοινωνίας των Πολιτών και των εκπροσώπων Συλλόγων Ασθενών από όλη την Ελλάδα.  

Σχετικά Άρθρα