Γιαννακοπούλου για Τέμπη: Εμποδίζετε τη σύσταση προανακριτικής για να μη φανούν ευθύνες πολιτικών προσώπων

 Γιαννακοπούλου για Τέμπη: Εμποδίζετε τη σύσταση προανακριτικής για να μη φανούν ευθύνες πολιτικών προσώπων

«Εμποδίζετε τη σύσταση προανακριτικής ώστε να μη φανούν οι ευθύνες πολιτικών προσώπων», τόνισε η βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Νάντια Γιαννακοπούλου. Στη συζήτηση του αιτήματος του ΠΑΣΟΚ για την σύσταση Ειδικής Κοινοβουλευτικής Επιτροπής με σκοπό την διενέργεια προανακριτική εξέτασης για την τραγωδία των Τεμπών και την διάπραξη αξιόποινων πράξεων από την πλευρά των πρώην Υπουργών Υποδομών και Μεταφορών κ.κ. Σπίρτζη και Καραμανλή, μίλησε ως εισηγήτρια η βουλευτής του ΠΑΣΟΚ, Νάντια Γιαννακοπούλου.

Η κα. Γιαννακοπούλου στην ομιλία της επεσήμανε την ανάγκη απόδοσης δικαιοσύνης για τα 57 θύματα του τραγικού ατυχήματος, την ανάγκη να λογοδοτήσουν οι υπεύθυνοι που, λόγω θέσης, είχαν την δυνατότητα και την γνώση να αποτρέψουν το τραγικό συμβάν που βύθισε την χώρα στο πένθος και 57 οικογένειες στην θλίψη.

«Όλο αυτό το διάστημα, από την πρώτη στιγμή έως και σήμερα, και δημόσια και εδώ στο Κοινοβούλιο η στάση του ΠΑΣΟΚ ήταν ξεκάθαρη. Δεν θα αφήσουμε αυτό το έγκλημα να ξεχαστεί και να συγκαλυφθεί. Το είπε ο Πρόεδρος Νίκος Ανδρουλάκης στους γονείς, στους συγγενείς, στους φίλους των 57 θυμάτων. Κι αυτό κάνουμε τώρα πράξη. Η πρότασή μας για σύσταση ειδικής κοινοβουλευτικής επιτροπής για τη διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης, έχει αυτόν και μόνο τον σκοπό. Να βρεθούν οι υπεύθυνοι και να λογοδοτήσουν. Το οφείλουμε απέναντι στην χώρα και τις 57 οικογένειες, το οφείλουμε απέναντι στην συνείδησή μας και την τιμή του πολιτικού κόσμου» ανέφερε η εισηγήτρια του ΠΑΣΟΚ.

Όταν λέμε να βρεθούν οι υπεύθυνοι εννοούμε συγκεκριμένα πρόσωπα

«Και όταν λέμε να βρεθούν οι υπεύθυνοι, εννοούμε συγκεκριμένα πρόσωπα, που είχαν τόσο τη δυνατότητα όσο και τη γνώση, λόγω της θέσης τους, να έχουν αποτρέψει αυτό το τραγικό συμβάν» πρόσθεσε.

Στην συνέχεια η Νάντια Γιαννακοπούλου αναφέρθηκε στο πόρισμα του Ευρωπαίου Εισαγγελέα, που συστηματικά η Κυβέρνηση προσπαθεί να υποβαθμίσει και με το οποίο καταδεικνύεται η συνάφεια μεταξύ του δυστυχήματος των Τεμπών και στη μη εκτέλεση της διαβόητης πλέον σύμβασης 717 με αντικείμενο την ανάταξη και αναβάθμιση του συστήματος σηματοδότησης και τηλεδιοίκησης.

Όπως ανέφερε η βουλευτής του ΠΑΣΟΚ:

«Το πόρισμα του Ευρωπαίου εισαγγελέα και της επιτροπής εμπειρογνωμόνων καταλήγουν: Υπάρχει ξεκάθαρα συνάφεια μεταξύ του δυστυχήματος στα Τέμπη με την μη εκτέλεση της σύμβασης 717 για την αναβάθμιση του συστήματος σηματοδότησης και τηλεδοιήκησης των σιδηροδρόμων.

Γιατί η σύμβαση θα έπρεπε να είχε ολοκληρωθεί μέχρι τον Σεπτέμβρη του 2016. Ωστόσο, το έργο όχι μόνο δεν παραδόθηκε τον Σεπτέμβριο του 2016, αλλά η ανάδοχος δεν είχε καν υποβάλει μέχρι τότε ούτε τις μελέτες του έργου.

Κι εδώ έρχεται η ευθύνη των Κυβερνήσεων και των Υπουργών τους. Τόσο ο κ. Σπίρτζης, όσο ο κ. Καραμανλής ενέκριναν συνεχώς διαδοχικές παρατάσεις με αποτέλεσμα το έργο να είναι ανολοκλήρωτο μέχρι σήμερα».

Σωσίβιο για ΝΔ η πρόταση εξεταστικής του ΚΚΕ

Η κα. Γιαννακοπούλου, δεν απέφυγε να ασκήσει έντονη κριτική στην κυβέρνηση για την απόφαση της να καταψηφίσει το αίτημα του ΠΑΣΟΚ και στηλίτευσε την υποκριτική της στάση, ότι «δήθεν είναι ανοικτή σε κάθε διερεύνηση, αλλά μόνο μέσω της Εξεταστικής Επιτροπής που είχε προτείνει το ΚΚΕ και που ουσιαστικά αποτελεί σωσίβιο για την ΝΔ, καθώς εξετάζει γενικά ευθύνες από το 1997 και ύστερα».

Χαρακτηριστικά η κα. Γιαννακοπούλου, είπε: «Αυτή είναι η θέση της Νέας Δημοκρατίας. Ότι δεν υπάρχουν ποινικές ευθύνες για αυτά τα αδικήματα και ότι δεν πρέπει να διερευνηθούν καν ότι υπάρχουν. Ή θέλετε να θυμηθούμε την επίσημη θέση της, τις πρώτες ημέρες της τραγωδίας: Φταίμε όλοι, άρα δεν φταίει κανείς.Όλοι ξέρουμε όμως πως στην πρόταση για εξεταστική του ΚΚΕ βλέπετε και επιλέγετε μία διαδικασία χωρίς ονοματεπώνυμα, χωρίς ποινικές κατηγορίες που θα σας δώσει απλά χρόνο που θα καλύψει τον Υπουργό σας και τα γαλάζια σας παιδιά».

«Οπότε σήμερα κύριε Υπουργέ, ας τοποθετηθούμε όλοι ξανά. Τόσο απέναντι στην πρόταση του ΠΑΣΟΚ, όσο και απέναντι στον ελληνικό λαό και στις οικογένειες των θυμάτων. Γιατί ξέρετε, μπορεί η οποιαδήποτε επιλογή μας να κρίνεται πολιτικά. Να μπορούμε να επιχειρηματολογήσουμε πάνω σ΄ αυτή θετικά ή αρνητικά ο καθένας από την πλευρά του, αλλά υπάρχουν στιγμές, όπως η συγκεκριμένη τραγωδία, που ανεξαρτήτως της πολιτικής μας αφετηρίας, είμαστε υποχρεωμένοι να υπηρετήσουμε την αλήθεια. Μην εμποδίζετε την σύσταση προανακριτικής επιτροπής ώστε να φτάσει στην αλήθεια αυτή» κατέληξε στην τοποθέτησή της η εισηγήτρια του ΠΑΣΟΚ.

Σχετικά Άρθρα