ΣΥΡΙΖΑ:Πριν από την ΚΕ η αποχώρηση της ομάδας Αχτσιόγλου – Οι βουλευτές, ο “βούρκος” και το σύμφωνο “συμβίωσης”

 ΣΥΡΙΖΑ:Πριν από την ΚΕ η αποχώρηση της ομάδας Αχτσιόγλου – Οι βουλευτές, ο “βούρκος” και το σύμφωνο “συμβίωσης”

Οι επόμενες ημέρες θα είναι πολύ κρίσιμες για τον ΣΥΡΙΖΑ αν και κάποιοι υποστηρίζουν ότι όλα τα ενδεχόμενα είναι ανοικτά. Ακόμα και αυτό της παραμονής στον ΣΥΡΙΖΑ κάποιων στελεχών. Στην πανελλαδική συνδιάσκεψη που έγινε διαδικτυακά και στην οποία συμμετείχαν περισσότερα από 1000 μέλη του κόμματος οι πληροφορίες αναφέρουν ότι τα 11 στελέχη που είχαν υπογράψει το κείμενο της ΚΕ μαζί με την Έφη Αχτσιόγλου εξουσιοδοτηθήκαν να δρομολογήσουν τις εξελίξεις, οι οποίες θα πρέπει να έχουν ολοκληρωθεί πριν τις 10 Δεκεμβρίου που θα συνεδριάσει εκ νέου η Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ.

Η συνολική εικόνα της συνεδρίασης κινήθηκε πάνω στην λογική της αποχώρησης, καθώς η συντριπτική πλειοψηφία των τοποθετήσεων των μελών τάχθηκε υπέρ της εξόδου από τον ΣΥΡΙΖΑ

Επίσης ενδεικτικό ήταν το ότι στις περισσότερες τοποθετήσεις έγινε εκτενή αναφορά την περίφημη ομιλία του Στέφανου Κασσελάκη στην Κεντρική Επιτροπή της περασμένης Παρασκευής. Τόσο για το περιεχόμενό της όσο και για το ύφος που υιοθέτησε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.

  • Η χρήση του όρου «συμβίωση» στο κείμενο συμπερασμάτων προφανώς αποτελεί έμμεση αναφορά στην συνέντευξη που παραχώρησε ο Στέφανος Κασσελάκης στην Εφημερίδα των Συντακτών της Κυριακής ζητώντας «εσωκομματικό σύμφωνο συμβίωσης».

Στη συνδιάσκεψη έγινε αναφορά και στην… πλούσια διαδικτυακή δραστηριότητα των οπαδών της ηγετικής ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ που εξελίσσονταν κατά την διάρκειά της. Είτε αυτή απορούσε επώνυμα στελέχη που στηρίζουν τον Στέφανο Κασσελάκη, είτε (επώνυμους αλλά και ανώνυμους) λογαριασμούς στα social media που έχουν πλέον «καθιερωθεί στην πράξη» ως γνήσιοι εκφραστές των θέσεων της σημερινής ηγεσίας.

  • Εκεί για πολλοστή φορά καταγράφθηκε – όπως εκτιμάται – πολιτικός λόγος υψηλής τοξικότητας, διαστρεβλώσεις θέσεων, στόχευση προσώπων και λαϊκίστικες αναφορές. Δηλαδή όλα τα στοιχεία που συμπυκνώνουν αυτό που στον χώρο των «6+6» χαρακτηρίζεται ζήτημα «ύφους και ήθους».

Η Έφη Αχτσιόγλου και οι “6+6 “ αποφάσισαν πάντως να συνεχίσουν τις εσωκομματικές διεργασίες με μέλη και βουλευτές τους ΣΥΡΙΖΑ, ώστε όταν αποφασίσουν να κάνουν το μεγάλο βήμα να είναι σίγουροι πόσοι και ποιοι θα τους ακολουθήσουν.

Μόνο ο Δημήτρης Τζανακόπουλος επέμεινε ότι θα έπρεπε να φύγουν από χθες. Ο πρώην υπουργός άλλωστε θεωρείται από τα στελέχη που μπορεί να αυτονομηθούν, ανοίγοντας μόνος του την πόρτα εξόδου από τον ΣΥΡΙΖΑ.

  • Σημαντικό ρόλο στην διαδικασία αυτή αναμένεται να παίξει ωστόσο ο αριθμός των βουλευτών που θα αποχωρήσουν. Οι πληροφορίες λένε ότι ενώ αρχικά υπήρξαν αρκετά στελέχη που έλεγαν ότι θα φύγουν στην συνέχεια ο καθένας για διαφορετικό λόγο αναθεώρησε την απόφαση του.

Έτσι σήμερα όλα δείχνουν ότι η ομάδα Αχτσιόγλου μαζί με τους “6+6 “ και την Ομπρέλα έχει έναν αριθμό 8 με 9 βουλευτών, ενώ χρειάζονται 10 για να δημιουργηθεί μία νέα κοινοβουλευτική ομάδα. Ακόμα πολλά στελέχη της τάσης αυτής εμφανίζονται επιφυλακτικά απέναντι στην Ομπρέλα και τον Ευκλείδη Τσακαλώτο.

  • Σε ό,τι αφορά τον ιδεολογικό χώρο που θα κληθούν να καλύψουν τα στελέχη αυτά έλεγαν ότι υπάρχει κενό ανάμεσα στο ΠΑΣΟΚ και το ΚΚΕ με την συνδρομή των οικολογικών κινημάτων.

Στο κλίμα της συνεδρίασης έπαιξε σημαντικό ρόλο και η διαδικτυακή επίθεση που έκανε το Σάββατο το βράδυ ο Παύλος Πολάκης εναντίον της Σίας Αναγνωστόπουλου, όπου χρειάστηκε την παρέμβαση του ίδιου του Στέφανου Κασσελάκη προκειμένου να κατέβουν οι τόνοι.

Οι τοποθετήσεις

Ο Νάσος Ηλιόπουλος με αφορμή την στάση Πολάκη μίλησε για “βούρκο“ δείχνοντας προς την πλευρά του βουλευτή Χανίων. “Δεν υπάρχει σημείο επαφής μετά τις τελευταίες επιθέσεις” ανέφερε χαρακτηριστικά ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ.

Πρόσθεσε ακόμα ότι η ρίζα του προβλήματα είναι πολιτική και η νέα ηγεσία αρνείται να το παραδεχθεί και αναζητά εσωτερικούς εχθρούς και θεωρίες συνωμοσίας. Μάλιστα, όπως τονίζουν μετά τις τελευταίες εξελίξεις, τα πράγματα έχουν δυσκολέψει πολύ για να υπάρξει κάποια προσπάθεια συντονισμού.

Επεσήμανε παράλληλα ότι αυτό είναι το κυρίαρχο ζήτημα στο εσωτερικό του κόμματος και όχι οι συνωμοσιολογικές προσεγγίσεις που προβάλλει η ηγετική του ομάδα. Παράλληλα, φέρεται να αναφέρθηκε στο κενό που διαμορφώνεται συνολικά στο πολιτικό σκηνικό, τονίζοντας ότι ο προοδευτικός χώρος δεν διαθέτει αυτή την στιγμή πολιτική έκφραση.

  • Στον βουλευτή Α’ Αθήνας καταλογίστηκε πως αποκάλεσε «βούρκο» τα μέλη του ΣΥΡΙΖΑ αν και ο ίδιος αναφέρονταν στο τρόπο που διεξάγεται ο εσωκομματικός διάλογος με ευθύνη της ηγεσίας όπως και η αναζήτηση «εσωτερικών εχθρών».

Σε ανάρτησή του ο Νάσος Ηλιόπουλος σημείωσε πως «βούρκος είναι να απαντάς στην πολιτική κριτική με προσωπικές επιθέσεις. Βούρκος είναι να διαστρεβλώνεις μια φράση και στη συνέχεια να συντονίζεις ένα ψηφιακό λιντσάρισμα. Βούρκος είναι να κανεις πολιτική με ψέματα. Είμαι στην Αριστερά και στον Συνασπισμό από το 2001. Το κομμα μου, οι σύντροφοι μου, οι αγώνες μας δεν είναι βούρκος».

Η Έφη Αχτσιόγλου η οποία υποστήριξε ότι δεν είναι δυνατόν να συμβιώσουν στο ίδιο κόμμα με τον Στέφανο Κασσελάκη, αλλά πρέπει πρώτα να απαντηθούν ερωτήματα σχετικά με το τι θα κάνουν στη συνέχεια εκτός ΣΥΡΙΖΑ. “Έχουμε διαφορά ύφους ήθους και πολιτικής επιλογής. Επιδιώκουμε να φτιάξουμε έναν πολιτικό φορέα ή μια κυβερνητική πλατφόρμα;” ανέφερε στην ομιλία της.

Ο Αλέξης Χαρίτσης τόνισε ότι “εγώ λέω ότι το πρόβλημα με Κασσελάκη δεν είναι προσωπικό, είναι ξεκάθαρα πολιτικό. Μας ενδιαφέρει η προστασία της ιστορίας και κυρίως του μέλλοντος του πολιτικού μας χώρου. Τα επόμενα βήματα πρέπει να είναι σταθερά και στέρεα και όχι άλμα στο κενό.”

Από την πλευρά της η πρώην υφυπουργός Μερόπη Τζούφη ανέφερε ότι δεν χωρά στον ΣΥΡΙΖΑ και πρέπει να δράσουν άμεσα απέναντι στον εκφυλισμό. Ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρης Παπαδημούλης πήρε τον λόγο και πρότεινε να αποχωρήσουν σύντομα από τον ΣΥΡΙΖΑ, ενώ η βουλευτής Σία Αναγνωστόπουλου δήλωσε ότι θα αποφασίσει με βάση την συνείδηση της και ό,τι της πουν οι ψηφοφόροι της.

“Μεγάλο βήμα ιστορική ευθύνη. Δεν θέλω να μας κατηγορήσουν για αποστάτες και διασπαστές και θέλω να μιλήσω με τους ψηφοφόρους μου για το πως να χειριστώ το θέμα. Αν φύγετε όμως όλοι εγώ τι θα κάνω; Θα μείνω μόνη μου;“ είπε.

Από την πλευρά της η πρώην υφυπουργός, Θεανώ Φωτίου, ανέφερε ότι πρέπει να φύγουν, αλλά με απαραίτητη προϋπόθεση να δουν τα επόμενα οργανωτικά βήματα.

Τι θα γίνει τις επόμενες μέρες

Είναι εξαιρετικά πιθανό η πολιτική αποκρυστάλλωση που καταγράφθηκε στην πανελλαδική συνδιάσκεψη των «6+6» να εκφραστεί και με οργανωτικό τρόπο. Οι όποιες πρωτοβουλίες αναμένεται να γίνουν με κριτήριο την μεγαλύτερη δυνατή ευκρίνεια των θέσεων και προθέσεων του χώρου, όπως και την ευρύτερη επικοινωνία με τους ψηφοφόρους του ΣΥΡΙΖΑ και τους προοδευτικούς πολίτες.

  • Είναι σαφές ότι οι εξελίξεις που θα υπάρξουν θα αφορούν και την κοινοβουλευτική έκφραση. Με δεδομένο ότι 7 βουλευτές έχουν υπογράψει το κείμενο αποχώρησης το χώρου από την τελευταία συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής είναι εμφανές ότι συντρέχουν οι δυνατότητες κοινοβουλευτικής αποτύπωσης, πιθανότατα μάλιστα με την μορφή αυτόνομης κοινοβουλευτικής ομάδας.

Παράλληλα αναμένεται και η αντίδραση της ηγετικής ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ. Με την μέχρι στιγμής εμπειρία που υπάρχει κατά πάσα πιθανότητα αυτή θα εστιαστεί στην επικοινωνιακή αντιμετώπιση της πολιτικής κρίσης του ΣΥΡΙΖΑ. Με κυρίαρχο το στοιχείο του «blame game».

Ως εκ τούτου αναμένεται μια αλληλουχία κινήσεων ανάλογη με αυτή που ακολουθήθηκε στην περίπτωση της Ομπρέλας η οποία πιθανότατα θα συμπεριλαμβάνει γενίκευση των επιθέσεων στα ηγετικά πρόσωπα των «6+6» και ιδίως στην Έφη Αχτσιόγλου. Τις πρωτοβουλίες κατά πάσα πιθανότητα θα διεκπεραιώσει ο ίδιος ο Στέφανος Κασσελάκης.

Σχετικά Άρθρα