Κρίσιμες κοινοβουλευτικές μάχες για Θεσσαλία, Τέμπη, Προϋπολογισμό – Την Τετάρτη η ενημέρωση από Μητσοτάκη

 Κρίσιμες κοινοβουλευτικές μάχες για Θεσσαλία, Τέμπη, Προϋπολογισμό – Την Τετάρτη η ενημέρωση από Μητσοτάκη

Δύο κρίσιμες συνεδριάσεις αναμένεται να διεξαχθούν στην Ολομέλεια της Βουλής αυτή την εβδομάδα. Η πρώτη συνεδρίαση αφορά τις καταστροφές που προκάλεσε η πρόσφατη κακοκαιρία στη Θεσσαλία και η δεύτερη συνεδρίαση αφορά τις προτάσεις για σύσταση προανακριτικής επιτροπής για την τραγωδία των Τεμπών που έχει καταθέσει ο ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ.

Ειδικότερα, την Τετάρτη, ο πρωθυπουργός θα ενημερώσει το Σώμα για τα μέτρα ανασυγκρότησης των περιοχών της Θεσσαλίας και του Έβρου που επλήγησαν απο την κλιματική κρίση.

Στη συνεδρίαση αναμένεται να τοποθετηθούν όλοι οι αρχηγοί των κομμάτων για να αναπτύξουν τις απόψεις τους σχετικά με το περιεχόμενο της ανακοίνωσης της κυβέρνησης. Όπως έχει ήδη τονίσει ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης “στόχος μας είναι η περιβαλλοντική και οικονομική καταστροφή που υπέστη η περιφέρεια Θεσσαλίας, να λειτουργήσει σαν εφαλτήριο για να οργανώσουμε ξανά και καλύτερα από μηδενικής βάσης τα έργα διαχείρισης υδάτων, αντιπλημμυρικής προστασίας, καλλιεργειών, δόμησης και κρίσιμων υποδομών στις περιοχές εκείνες που κρίνονται ως οι πλέον ευπαθείς και ευάλωτες σε νέα πλημμυρικά φαινόμενα”. 

  • Την Παρασκευή θα διεξαχθεί στην Ολομέλεια της Βουλής η συζήτηση και ψήφιση των προτάσεων ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ για τη σύσταση προανακριτικής επιτροπής για το σιδηροδρομικό δυστύχημα των Τεμπών.

Η πρόσταση του ΣΥΡΙΖΑ περί ποινικής ευθύνης υπουργών αναφέρεται σε τέσσερα πρόσωπα, τους κ.κ. Κωνσταντίνο Καραμανλή, Κωνσταντίνο Χατζηδάκη, Μιχάλη Χρυσοχοΐδη και Χρήστο Σπίρτζη.

Η πρόταση του ΠΑΣΟΚ επικεντρώνεται στην σύμβαση 717/2014 με τίτλο «Ανάταξη και Αναβάθμιση του συστήματος Σηματοδότησης – Τηλεδιοίκησης και Αντικατάστασης 70 αλλαγών τροχιάς σε εντοπισμένα τμήματα του άξονα Αθήνα – Θεσσαλονίκη – Προμαχώνας».

Η ψηφοφορία των δύο προτάσεων για την σύσταση προανακριτικής επιτροπής θα είναι μυστική. Η κυβέρνηση αναμένεται να καταψηφίσει τις προτάσεις για την σύσταση προανακριτικής επιτροπής υποστηρίζοντας πως δεν υπάρχουν ποινικές ευθύνες πολιτικών προσώπων και πως η έρευνα προχωρά απο την δικαιοσύνη. 

Τέλος, αύριο Τρίτη αναμένεται να κατατεθεί στην Βουλή το προσχέδιο του κρατικού προυπολογισμού.

Σύμφωνα με τον προγραμματισμό του Κοινοβουλίου ο κρατικός προυπολογισμός θα εισαχθεί στην αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή  την Πέμπτη 23,και Παρασκευή 24 Νοεμβρίου, σε δύο διπλές συνεδριάσεις, ενώ η πενθήμερη συζήτηση του στην Ολομέλεια  αναμένεται να ξεκινήσει στις 13 και να ολοκληρωθεί στις 17 Δεκεμβρίου.

Σχετικά Άρθρα