Απαξίωση ΜΜΕ και πολιτικής: Μια στάση με παρελθόν

 Απαξίωση ΜΜΕ και πολιτικής: Μια στάση με παρελθόν

Βαθιά ανησυχία για το μέλλον χαρακτηρίζει την οπτική των νέων ενηλίκων σε 5 χώρες της Ευρώπης, σύμφωνα με έρευνα του Ινστιτούτου SINUS που έγινε για λογαριασμό του Allianz Foundation. Η έρευνα πραγματοποιήθηκε τον Οκτώβριο σε δείγμα 10.000 ενηλίκων ηλικίας 18-39 ετών στη Βρετανία, τη Γερμανία, την Ελλάδα, την Ιταλία και την Πολωνία. Όπως σημειώνουν οι ερευνητές, οι χώρες επιλέχτηκαν έτσι ώστε να αντικατοπτρίζουν τη διαφορετικότητα στην Ευρώπη σε ζητήματα όπως τα δικαιώματα των μειονοτήτων, οι αντιδημοκρατικές τάσεις και η κλιματική δράση.

Γράφει η Μαρίνα Ρήγου

Επικ. Καθηγήτρια στο Τμήμα ΕΜΜΕ, Πανεπιστήμιο Αθηνών, Δημοσιογράφος

Από τα ευρήματα της έρευνας ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει το γεγονός ότι μόλις το 47% των ερωτηθέντων θεωρεί προτεραιότητα τους ισχυρούς δημοκρατικούς θεσμούς, με ελευθερία Τύπου και συμμετοχικό πολιτικό σύστημα. Επίσης και στις πέντε χώρες της έρευνας, η εμπιστοσύνη στο πολιτικό κατεστημένο και στους κοινωνικούς θεσμούς είναι χαμηλή.       

Όμως στην Ελλάδα, η έλλειψη εμπιστοσύνης στην πολιτική και τα μέσα ενημέρωσης είναι μεγαλύτερη σε σύγκριση με τις άλλες τέσσερις χώρες: Το 38% συμφωνεί απόλυτα με την πρόταση «οι πολιτικοί είναι μαριονέτες πανίσχυρων ελίτ» (έναντι 20% κατά μέσο όρο σε όλες τις χώρες) και το 58% συμφωνεί απόλυτα πως τα μέσα ενημέρωσης προωθούν τα δικά τους συμφέροντα αντί να παρουσιάζουν τα γεγονότα (έναντι 28% κατά μέσο όρο). 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΟΛΟΚΛΗΡΟ ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΤΟ AnatropiNews

Σχετικά Άρθρα