Eurostat: Στο 3,8% ο πληθωρισμός τον Οκτώβριο, στο 2,9% στην Ευρωζώνη

 Eurostat: Στο 3,8% ο πληθωρισμός τον Οκτώβριο, στο 2,9% στην Ευρωζώνη

Επιβράδυνε σημαντικά τον Οκτώβριο ο ετήσιος ρυθμός του πληθωρισμού στη ζώνη του ευρώ και διαμορφώθηκε στο 2,9% από 4,3% τον Σεπτέμβριο και 10,6% ένα χρόνο νωρίτερα, όπως έδειξαν τα στοιχεία που ανακοίνωσε σήμερα η ευρωπαϊκή στατιστική υπηρεσία Eurostat, επιβεβαιώνοντας την αρχική μέτρηση που έδωσε στη δημοσιότητα στο τέλος του Οκτωβρίου.

Αυτό είναι το χαμηλότερο μέγεθος από το καλοκαίρι του 2021. 

Ο δομικός πληθωρισμός της Ευρωζώνης – χωρίς δηλαδή την ενέργεια και τα τρόφιμα – εμφάνισε μικρότερη επιβράδυνση, στο 4,2% τον Οκτώβριο από 4,5% τον προηγούμενο μήνα. 

Ο ετήσιος πληθωρισμός της Ευρωπαϊκής Ένωσης ήταν 3,6% τον Οκτώβριο από 4,9% τον Σεπτέμβριο και 11,5% ένα χρόνο νωρίτερα. 

Για την Ελλάδα η Eurostat αναθεώρησε τη μέτρηση της για τον ετήσιο πληθωρισμό στο 3,8% από 3,9% που είχε ανακοινώσει αρχικά. Τον Σεπτέμβριο ο ετήσιος πληθωρισμός ήταν στο 2,4%, ενώ ένα χρόνο νωρίτερα, τον Οκτώβριο του 2022, στο 9,5%.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat, τα χαμηλότερα ετήσια ποσοστά καταγράφηκαν στο Βέλγιο (-1,7%), στην Ολλανδία (-1,0%) και στη Δανία (-0,4%) και τα υψηλότερα στην Ουγγαρία (9,6%), την Τσεχία (9,5%) και τη Ρουμανία (8,3%). 

Αξίζει να σημειωθεί ότι σε σύγκριση με το Σεπτέμβριο, ο ετήσιος πληθωρισμός μειώθηκε σε είκοσι δύο κράτη μέλη και αυξήθηκε σε πέντε.

Η υψηλότερη συμβολή στον ετήσιο ρυθμό του πληθωρισμού τον Οκτώβριο στην Ευρωζώνη προήλθε από τις υπηρεσίες (+1,97 ποσοστιαίες μονάδες) και ακολούθησαν τρόφιμα, αλκοόλ και καπνός (+1,48), μη ενεργειακά βιομηχανικά αγαθά (+0,90) και ενέργεια (-1,45).

capital.gr

Σχετικά Άρθρα