Ο Μητσοτάκης ανακοίνωσε έκτακτη ενίσχυση ενόψει Χριστουγέννων – Σε ποιους θα δοθεί

 Ο Μητσοτάκης ανακοίνωσε έκτακτη ενίσχυση ενόψει Χριστουγέννων – Σε ποιους θα δοθεί

Έκτακτο πακέτο ενίσχυσης ύψους 350 εκατ. ευρώ στους πιο ευάλωτους τον Δεκέμβριο ανακοίνωσε το πρωί της Πέμπτης ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης μιλώντας στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΪ.

  • “Θα δοθεί επίδομα κοινωνικής αλληλεγγύης τον Δεκέμβριο. Σε δικαιούχους επιδόματος παιδιού ΟΠΕΚΑ. Κατά 150% όλα τα επιδόματα τέκνων. Θα σώσει παραδείγματα ο κ. Χατζηδάκης. 200 ευρώ δικαιούχους ΑΜΕΑ του ΟΠΕΚΑ. Τους συμπολίτες με ελάχιστον εγγυημένο εισόδημα. Τέλος θα ενισχύσουμε τους χαμηλοσυνταξιούχους, που δεν είχαν προσωπική διαφορά. Θα δοθούν 150 ευρώ παραπάνω, όπως και στους ανασφάλιστους υπερήλικες” 

Συνοπτικά:

  • έξτρα ενισχύσεις επιπλέον στους δικαιούχους επιδόματος τέκνων (μιάμιση δόση του επιδόματος) με αποτέλεσμα ένα ζευγάρι με δυο παιδιά αντί για 140 ευρώ να λάβει 350 ευρώ,
  • 200 ευρώ σε 225.000 δικαιούχους επιδομάτων ΑΜΕΑ και στους δικαιούχους ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος και
  • από 150 ευρω σε χαμηλοσυνταξιούχους και ανασφάλιστους υπερήλικες.
  • Για τους δικαιούχους ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος η αύξηση θα είναι 50% του ποσού που κανονικά θα έπαιρναν το Δεκέμβριο.

Τις εξειδικεύσεις θα κάνει, όπως τόνισε ο πρωθυπουργός, ο υπουργός Οικονομικών, Κωστής Χατζηδάκης, εντός της ημέρας.

  • Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε και στο κυκλοφοριακό το οποίο χαρακτήρισε πραγματικό πρόβλημα στην Αθήνα, χωρίς εύκολες λύσεις. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, αναφέρθηκε στις μακροχρόνιες παρεμβάσεις, γραμμή 4 μετρό, το μεγαλύτερο δημόσιο έργο στη χώρα το οποίο θα δώσει πρόσβαση σε ένα ποιοτικό μέσο μεταφοράς, ωστόσο θα πάρει χρόνο για να υλοποιηθεί.

«Δίνουμε έμφαση με λεωφορειολωρίδες και νέα λεωφορεία που θα κινούνται με μεγαλύτερη ταχύτητα, μέχρι το τέλος του πρώτου 3μηνου του 2024 θα παραλάβουμε τα νέα μας λεωφορεία. Θα σκεφτούμε σε ποιες γραμμές θα τα ο πρωθυπουργός τοποθετήσουμε, ενώ τα ΚΤΕΛ έχουν αναλάβει περιαστικά της Αθήνας ένα μέρος των μεταφορών και θα δώσουμε έμφαση στο ποδήλατο. Θέλουμε να φτιάξουμε έναν ποδηλατόδρομο στο κέντρο της Αθήνας, ο οποίος θα μπορεί στην πράξη να χρησιμοποιείται», τόνισε.

  • «Κάμερες θα μπουν για πολλούς και διαφορετικούς λόγους. Ο προγραμματισμός είναι για 700 κάμερες στο κέντρο της Αθήνας. Μπορούμε να προχωρήσουμε και στα συστήματα τεχνητής νοημοσύνης για καλύτερη χρήση των φαναριών».

«Προσβλέπω σε ουσιαστική συνεργασία με το νέο δήμαρχο Αθηναίων. Υπάρχουν και αποφάσεις που άπτονται της κεντρικής διοίκησης. Το μετρό γραμμή 4 θα προχωρήσει. Υπάρχουν αντιδράσεις υπερβολικές πχ για τα δέντρα για τα οποία έχουν δοθεί εξηγήσεις. Για τη Βασιλίσσης Όλγας ότι πεζοδρομείται δεν ξεπεζοδρομείται. Είναι λάθος. Σκοπός μας πρέπει να είναι να κάνουμε σταδιακά τη χρήση του αυτοκινήτου λιγότερη», είπε ο πρωθυπουργός.

Για την οικονομία και την ακρίβεια ο πρωθυπουργός είπε ότι όλη η προσπάθεια στο ράφι κατατείνει να έχουμε δεσμευτικές μειώσεις τιμών κατά ένα εξάμηνο.

Ο πρωθυπουργός σε ό,τι αφορά το δημογραφικό ανέφερε ότι είναι σύνθετο ζήτημα και αφορά όλες τις ευρωπαϊκές κοινωνίες. «Έχουμε αλλάξει τον προσανατολισμό μας και δίνουμε περισσότερη στήριξη σε οικογένειες με παιδιά. Κάνουμε το αυτονόητο το οποίο δεν συνέβαινε στο παρελθόν και δεν αρκεί», σημείωσε.

«Κάποιος, ο οποίος φοροδιαφεύγει ζημιώνει διπλά το κράτος. Γιατί δεν πληρώνει τους φόρους του και παίρνει επιδόματα που δεν δικαιούται», ανέφερε σε ό,τι αφορά τη μάχη κατά της φοροδιαφυγής. «Γι’αυτό και προχωρούμε σε αυτή τη μεταρρύθμιση που δεν αφορά μόνο τους ελεύθερους επαγγελματίες. Είχα πει προεκλογικά ότι βεβαίως να καταργήσουμε το τέλος του επιτηδεύματος αλλά με την προϋπόθεση ότι θα περιορίσουμε τη φοροδιαφυγή. Για όλα είχα μιλήσει πολύ αναλυτικά. Η προσπάθεια που κανουμε για τον περιορισμό της φοροδιαφυγής είναι εξαιρετικά σύνθετη. Δεν αφορά μόνο τα τεκμήρια των ελεύθερων επαγγελματιών. Η ΑΑΔΕ έχει δείξει αποτελέσματα για να πιάσουμε τα “μεγάλα ψάρια”. Έχουμε προοδευτική φορολόγηση την οποία υπερασπίζομαι. Έχουμε μειώσει τη φορολογική επιβάρυνση και για τα νοικοκυριά και για ελεύθερους επαγγελματίες και για τις επιχειρήσεις. Δεν θα κάνουμε πίσω στο νομοσχέδιο. Ο πυρήνας του δεν πρόκειται να αλλάξει», συνέχισε.

«Αυτές οι συζητήσεις για το flat tax είναι ξεπερασμένες. Πιστεύω στην προοδευτική φορολόγηση και πιστεύω ότι αυτός ο οποίος κερδίζει περισσότερα χρήματα πρέπει να φορολογείται από έναν υψηλότερο φορολογικό συντελεστή. Μειώσαμε τη φορολόγηση στις επιχειρήσεις και αυξήσαμε τον κατώτατο μισθό παραπάνω από αυτό που εισηγούνταν ειδικοί. Όσο η ανεργία μειώνεται τόσο η αγοραστική δύναμη του εργαζόμενου θα αυξάνεται και οι μισθοί θα βελτιώνονται», συμπλήρωσε.

«Γιατί να ασκείς για πολλά χρόνια ένα επάγγελμα όταν βγάζεις για πολλά χρόνια λιγότερα από τον κατώτατο μισθό; Κάνουμε μία παρέμβαση η οποία είναι ουσιαστική αλλά όχι τόσο δραστική. Κάνουμε ένα πρώτο βήμα. Να αναγνωρίσουμε μια πραγματικότητα την οποία ξέρουμε. Ούτε θεωρώ ότι όλοι οι ελεύθεροι επαγγελματίες είναι φοροφυγάδες», πρόσθεσε.

Ο κ. Μητσοτάκης δήλωσε πως «είμαστε κάθετοι για να ελέγχουμε τη λειτουργία της αγοράς» και αναφέρθηκε στα πρόστιμα τα οποία έχουν επιβληθεί. «Βεβαίως καταβάλλονται. Τα μισά έχουν ήδη καταβληθεί. Και δεν είναι μόνο το πρόστιμο, είναι και η δημοσιοποίηση. Μετά την επιβολή του προστίμου ως δια μαγείας οι τιμές προσαρμόζονται. Θέλουμε την αγορά να λειτουργεί αλλά δεν θα βγάλουν κάποιοι στην πλάτη του καταναλωτή χρήματα που δεν δικαιολογούνται», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Σχετικά Άρθρα