Ανακοινώσεις για την επιταγή ακρίβειας: Κλείδωσε στα 200 με 250 ευρώ, εξετάζεται αν θα δοθεί σε χαμηλοσυνταξιούχους

 Ανακοινώσεις για την επιταγή ακρίβειας: Κλείδωσε στα 200 με 250 ευρώ, εξετάζεται αν θα δοθεί σε χαμηλοσυνταξιούχους

Όσο ο ΣΥΡΙΖΑ ασχολείται με τα εσωκομματικά του προβλήματα το ρόλο της αξιωματικής αντιπολίτευσης φαίνεται πως έχει αναλάβει η ακρίβεια καθώς οι  ανατιμήσεις στο ράφι αποτελούν τον πραγματικό εχθρό της κυβέρνησης. Για αυτό το λόγο το κυβερνητικό επιτελείο σχεδιάζει μια δέσμη μέτρων για την αντιμετώπιση των φαινομένων αισχοκέρδιας και την στήριξη κυρίως των ευάλωτων πολιτών. 

Απο το Μέγαρο Μαξίμου επισημαίνουν την δέσμευση του πρωθυπουργού πως είναι διατεθημένος «να ξύσει τον πάτο του βαρελιού» προκειμένου να βρεί τους απαραίτητους οικονομικούς πόρους για την στήριξη των ευάλωτων πολιτών όπως επίσης και την πρόθεση του Κυριάκου Μητσοτάκη να χρήσιμοποιήσει όλα τα εργαλεία που διαθέτει ώστε να περιορίσει το πρόβλημα όσο το δυνατόν περισσότερο. 

Στο πλαίσιο αυτό το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης φαίνεται πως έχει βρεί τον απαραίτητο δημοσιονομικό χώρο που θα επιτρέψει την χορήγηση ενός έκτακτου επιδόματος ενόψει Χριστουγέννων για τους οικονομικά ασθενέστερους πολίτες.

  • Σύμφωνα με πληροφορίες, πρόκειται για μια νέα επιταγή ακρίβειας ύψους 200-250 ευρώ η οποία θα αφορά οικογένειες με χαμηλά εισοδήματα όπως τους δικαιούχους του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος, άτομα με αναπηρία και μη επιδοτούμενους άνεργους. Οι σχετικές ανακοινώσεις αναμένονται ως το τέλος του μήνα ενώ εξετάζεται το ενδεχόμενο η έκτακτη οικονομική ενίσχυση των Χριστουγέννων να επεκταθεί και προς τους χαμηλοσυνταξιούχους.

Ένα ακόμα «εργαλείο» που έχει στην διάθεση του το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης για να ανακουφίσει τους ευάλωτους πολίτες απο την ακρίβεια είναι η δυνατότητα παράταση του μειωμένου ΦΠΑ στην εστίαση, τις μεταφορές, τον τουρισμό και τον πολιτισμό που λήγει στις 31 Δεκεμβρίου 2023.

Το καθεστώς του μειωμένου ΦΠΑ αναμένεται να «κλειδώσει» με την κατάθεση του νέου προυπολογισμού που θα κατατεθεί στην Βουλή την επόμενη εβδομάδα. Πρόκειται για ένα από τα μέτρα που είχαν ληφθεί στο πλαίσιο της προσπάθειας περιορισμού των επιπτώσεων της ακρίβειας που ταλαιπωρεί τους οικογενειακούς προϋπολογισμούς.

  • Επίσης, εντός των επόμενων ημερών αναμένεται να κατατεθεί στην Βουλή η νέα νομοθετική ρύθμιση για την καταπολέμηση της ακρίβειας όπως προανήγγειλε ο υπουργός Ανάπτυξης Κώστας Σκρέκας.

Όπως τόνισε ο αρμόδιος υπουργός με τις προωθούμενες νομοθετικές ρυθμίσεις «θα πετύχουμε μόνιμα χαμηλές τιμές στο ράφι. Θέλουμε από τις εταιρείες να προχωρήσουν σε μόνιμη μείωση τιμής, και όταν κάνουν μια προωθητική ενέργεια να είναι πραγματική, η έκπτωση να είναι πραγματική». 

Σχετικά Άρθρα