“Κλειδώνει” νέα επιταγή ακρίβειας 250€ πριν τα Χριστούγεννα

 “Κλειδώνει” νέα επιταγή ακρίβειας 250€ πριν τα Χριστούγεννα

Με την ακρίβεια ειδικά στα τρόφιμα να επιμένει, στην κυβέρνηση κλειδώνουν ένα νέο έκτακτο επίδομα για την ενίσχυση των ευάλωτων νοικοκυριών τα Χριστούγεννα. Σύμφωνα με πληροφορίες, πρόκειται για μια νέα επιταγή ακρίβειας 200-250 ευρώ, η οποία θα αφορά οικογένειες με χαμηλά εισοδήματα, άτομα με αναπηρία και μη επιδοτούμενους άνεργους, ενώ από τα δημοσιονομικά περιθώρια θα κριθεί εάν η οικονομική ενίσχυση επεκταθεί στους χαμηλοσυνταξιούχους.

«Θα ξύσουμε τον πάτο του βαρελιού και στο μέτρο που μπορούμε θα στηρίξουμε τον κόσμο» δήλωσε ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Κωστής Χατζηδάκης (Σκάι) ενώ ο υφυπουργός Οικονομικών Χάρης Θεοχάρης ανέφερε στο Mega ότι «ανάλογα με το δημοσιονομικό αποτέλεσμα που θα φέρει ο προϋπολογισμός στους τελευταίους μήνες που απομένουν, θα αξιοποιηθεί και το τελευταίο ευρώ που υπάρχει ώστε να στηριχτεί ο κόσμος. Τι μορφή θα έχει αυτό το μέτρο, αυτά είναι θέματα που θα αποφασίσει ο Πρωθυπουργός».

Τον δρόμο για ένα «δώρο Χριστουγέννων» σε οικονομικά αδύναμες κοινωνικές ομάδες έχει ανοίξει η υπεραπόδοση των φορολογικών εσόδων του προϋπολογισμού με τις οριστικές αποφάσεις για τους δικαιούχους και το ύψος του επιδόματος να λαμβάνονται στα μέσα Νοεμβρίου, όταν θα υπάρχει σαφής εικόνα για την πορεία των εσόδων και τον Οκτώβριο.

Υπενθυμίζεται ότι πέρυσι πριν από τα Χριστούγεννα δόθηκε έκτακτο επίδομα 250 ευρώ περίπου σε 1 εκατομμύριο συνταξιούχους, 172.000 δικαιούχους αναπηρικού επιδόματος του ΟΠΕΚΑ, καθώς και σε 35.000 ανασφάλιστους υπερηλίκους.

Επίσης, 225.000 δικαιούχοι του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος έλαβαν διπλή δόση και 800.000 δικαιούχοι επιδόματος παιδιών ΟΠΕΚΑ έλαβαν αυξημένο επίδομα κατά 50%.

Οι παροχές

Μέχρι τα Χριστούγεννα, εκατοντάδες χιλιάδες νοικοκυριά παίρνουν εισοδηματικές ανάσες με την καταβολή έξι έκτακτων και μόνιμων παροχών. Ειδικότερα:

1 Market Pass 2. Οι δικαιούχοι που υπέβαλαν αίτηση έως τις 31 Οκτωβρίου 2023 θα λάβουν ίσως και σήμερα τα χρήματα της ενίσχυσης για τους μήνες Αύγουστο, Σεπτέμβριο και Οκτώβριο ενώ σε όσους υποβάλουν αίτηση έως τις 8 Ιανουαρίου 2024, η ενίσχυση θα δοθεί έως τις 15 Ιανουαρίου 2024.

Σημειώνεται ότι οι ψηφιακές κάρτες παραμένουν ενεργοποιημένες έως την 29η Φεβρουαρίου 2024.

2 Αγροτικό πετρέλαιο. Οι αγρότες θα εισπράξουν την επιστροφή του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης για το 2023.

3 Υοuth Pass. Περίπου 200.000 νέοι και νέες ηλικίας 18 και 19 ετών θα λάβουν τα 150 ευρώ του Youth Pass έως τις 10 Δεκεμβρίου. Η πλατφόρμα για την υποβολή των αιτήσεων από τους νέους θα ανοίξει την Πέμπτη 9 Νοεμβρίου.

Το Youth Pass είναι μόνιμο μέτρο και έχει τη μορφή ψηφιακής χρεωστικής κάρτας την οποία οι δικαιούχοι θα μπορούν να χρησιμοποιούν σε επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στους τομείς του πολιτισμού, του τουρισμού και των μεταφορών.

4 Επίδομα θέρμανσης. Μέσα στις επόμενες ημέρες θα ανοίξει η πλατφόρμα myΘέρμανση της ΑΑΔΕ για την υποβολή των αιτήσεων από τους δικαιούχους έως τις 8 Δεκεμβρίου 2023. Έως τις 22 Δεκεμβρίου θα καταβληθεί η προκαταβολή του επιδόματος θέρμανσης των 100 – 1.000 ευρώ.

Όσοι ήταν δικαιούχοι του επιδόματος θέρμανσης και κατά τη χειμερινή περίοδο 2022 – 2023, λαμβάνουν ως προκαταβολή επιδόματος θέρμανσης, το συνολικό ποσό επιδόματος που τους είχε καταβληθεί κατά την περσινή περίοδο.

Για όσους έλαβαν διπλάσιο επίδομα θέρμανσης πέρυσι, καθώς γύρισαν την πλάτη στο φυσικό αέριο ή ήταν νέοι δικαιούχοι, η προκαταβολή ορίζεται στο ήμισυ του συνολικού επιδόματος που τους είχε καταβληθεί.

5 Εφάπαξ επίδομα σε συνταξιούχους. Σε 750.000 συνταξιούχους όλων των Ταμείων με προσωπική διαφορά άνω των 10 ευρώ θα καταβληθεί έκτακτο επίδομα από 100 έως 200 ευρώ ανάλογα με το ύψος των συντάξιμων αποδοχών.

6 Αυξήσεις σε ευάλωτα νοικοκυριά. Αναπροσαρμόζεται κατά 8% το ποσό του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος για 225.000 ευάλωτα νοικοκυριά.

Έτσι όσοι λαμβάνουν σήμερα 200 ευρώ θα λάβουν 216 ευρώ, όσοι λαμβάνουν 300 ευρώ θα πάρουν 324 ευρώ και όσοι παίρνουν σήμερα 400 ευρώ τον μήνα θα λάβουν 432 ευρώ.

Σχετικά Άρθρα