Στο Παρίσι ο Κυριάκος Μητσοτάκης για τη Διεθνή Ανθρωπιστική Διάσκεψη για τους αμάχους – Απευθείας γραμμή βοήθειας στη Γάζα δια θαλάσσης

 Στο Παρίσι ο Κυριάκος Μητσοτάκης για τη Διεθνή Ανθρωπιστική Διάσκεψη για τους αμάχους – Απευθείας γραμμή βοήθειας στη Γάζα δια θαλάσσης

Στη σκιά των σφοδρών συγκρούσεων στη Λωρίδα της Γάζας και της ανθρωπιστικής κρίσης που προκαλεί ο πόλεμος μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς πραγματοποιείται σήμερα η  Διεθνής Ανθρωπιστική Διάσκεψη για τους αμάχους. Στη Διάσκεψη που πραγματοποιείται στο Παρίσι, βρίσκεται ο πρωθυπουργός προσκεκλημένος του Γάλλου προέδρου Εμανουέλ Μακρόν.

Η Αθήνα παρακολουθεί προσεκτικά τις εξελίξεις τόσο στη Μέση Ανατολή όσο και τις κινήσεις του τούρκου προέδρου Ταγιπ Ερντογάν. Στο τραπέζι της Διάσκεψης του Παρισιού θα τεθεί σήμερα το πλαίσιο για τη δημιουργία ενός θαλάσσιου διαδρόμου ανθρωπιστικής βοήθειας προς τη Γάζα.

  • Στο περιθώριο των διπλωματικών επαφών που θα έχει ο πρωθυπουργός στο Παρίσι, αναμένεται να υπογραμμίσει πως η Ελλάδα αποτελεί παράγοντα σταθερότητας και ασφαλείας στην περιοχή. Θα επαναλάβει την θέση της Ελλάδας καταδικάζοντας την τρομοκρατία της Χαμάς, και τασσόμενη υπέρ του δικαιώματος του Ισραήλ στην αυτοάμυνα.

Η ΕΕ υποστηρίζει τη λύση των δύο κρατών ως τη μόνη λύση η οποία μπορεί να εξασφαλίσει τη σταθερότητα στην ευρύτερη περιοχή της Μέσης Ανατολής. Ταυτόχρονα, υπερασπίζεται το δικαίωμα του Ισραήλ στην αυτοάμυνα αλλά προσπαθεί να παρέχει ανθρωπιστική βοήθεια προς τους άμαχους Παλαιστίνιους.

Σχετικά με τον θαλάσσιο διάδρομο ανθρωπιστικής βοήθειας προς τη Γάζα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης σε συνέντευξη του στο Politico είχε δηλώσει πως «λόγω  της γεωγραφίας μας, εάν μπορούμε να παραδώσουμε ανθρωπιστική βοήθεια με οργανωμένο τρόπο και να διασφαλίσουμε ότι αυτή η βοήθεια θα φτάσει σε αυτούς που την έχουν πραγματικά περισσότερο ανάγκη, θα χαρούμε να το κάνουμε». 

  • Παράλληλα, είναι συνεχείς οι διαβουλεύσεις μεταξύ Αθήνας, Παρισιού και Λευκωσίας για παροχή απευθείας γραμμής ανθρωπιστικής βοήθειας δια θαλάσσης για τη Γάζα. Μάλιστα χθες έφθασε και το πρώτο ελληνικό C-130 το οποίο μετέφερε ανθρωπιστική βοήθεια στο Κάιρο με τελική κατεύθυνση στη Γάζα.

Παράλληλα, η ελληνική πλευρά παρακολουθεί με προσοχή τις κινήσεις της Άγκυρας, ύστερα και απο την απόφαση του Ταγίπ Ερντογάν να ανεβάσει τους τόνους απέναντι στη Δύση. Σύμφωνα πάντως με διπλωματικές πηγές, η Άγκυρα δεν θα επιδιώξει να δυναμιτίσει τα μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης μεταξύ Ελλάδας – Τουρκίας όσο κλιμακώνεται η ένταση στη Μέση Ανατολή.

Όπως αναφέρουν χαρακτηριστικά έμπειροι διπλωματικοί αναλυτές, τη δεδομένη χρονική στιγμή οι προτεραιότες της Τουρκίας εστιάζονται στην επικράτηση της στο μουσουλμανικό πεδίο κι όχι σε παιχνίδια εξουσίας στο Αιγαίο

Σχετικά Άρθρα