Πρώην διοικητής Μοσάντ: Να εγκατασταθούν οι Παλαιστίνιοι σε άλλες χώρες

 Πρώην διοικητής Μοσάντ: Να εγκατασταθούν οι Παλαιστίνιοι σε άλλες χώρες

Ο πόλεμος στη Λωρίδα της Γάζας θα έχει μακρά διάρκεια εκτίμησε ο Ραμ μπεν Μπαράκ, πρώην αναπληρωτής διοικητής της Μοσάντ, που τονίζει ότι όχι μόνο πρέπει να εξαφανιστεί η Χαμάς, αλλά και να μετεγκατασταθούν οι Παλαιστίνιοι σε άλλες χώρες.

Σε συνέντευξή του στο Open ο Μπεν Μπαράκ τόνισε ότι «θα είναι πολύ δύσκολος πόλεμος. Δεν πιστεύω ότι κάποιος στρατός, σε όλο τον κόσμο, μπορεί να εμπλακεί σε έναν τόσο δύσκολο πόλεμο, μέσα σε πόλεις. Θα είναι ένας πόλεμος μεγάλης διάρκειας. Μπορεί να αλλάξει πρόσωπο στην πορεία, αλλά για να εξοντωθεί η Χαμάς μπορεί να πάρει όχι μόνο μήνες, αλλά χρόνια».

Ο Μπεν Μπαράκ, που είναι βουλευτής της αντιπολίτευσης από το 2019 είχε μακρά θητεία στις ειδικές δυνάμεις του ισραηλινού στρατού. Διετέλεσε αναπληρωτής διοικητής της Μοσάντ, διευθυντής του Υπουργείου Πληροφοριών και του Υπουργείο Στρατηγικών Υποθέσεων και συντονιστής των ειδικών επιχειρήσεων του ισραηλινού στρατού.

Σε ερώτημα για το αν υπάρχει πιθανότητα κατάπαυσης του πυρός, ο Ραμ μπεν Μπαράκ είπε: «Θα υπάρξει κατάπαυση, όταν δεν θα υπάρχει πλέον η Χαμάς. Δεν θα σταματήσουμε αν δεν αφανίσουμε τη Χαμάς. Ναι στο πολιτικό σκέλος της Χαμάς, όχι στο στρατιωτικό. Η ιδέα μπορεί να υπάρχει στο μυαλό, αλλά δεν θα υπάρχει αρχηγός και δεν θα υπάρχουν άνθρωποι με όπλα στη Γάζα».

Άφησε μάλιστα να εννοηθεί ότι το κυνήγι για τα ηγετικά στελέχη της οργάνωσης θα συνεχιστεί και με όσα είναι στο εξωτερικό, θυμίζοντας την επιχείρηση για την εξόντωση των τρομοκρατών του Μαύρου Σεπτέμβρη που χτύπησαν τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Μονάχου, το 1972. «Θα δείτε, αν γνωρίζετε τη φήμη που έχει το Ισραήλ για το πώς αντιμετωπίζει αυτούς που του επιτίθενται, πιστεύω ότι γνωρίζετε και την απάντηση», είπε.

Τέλος κάλεσε τις χώρες που θέλουν να βοηθήσουν στην επίλυση του Παλαιστινιακού, να υιοθετήσουν την πρότασή για μετεγκατάσταση των προσφύγων της Γάζας.

«Υπάρχει τρόπος να το κάνετε. Αν τους δώσουμε την ευκαιρία να φύγουν, αυτή τη στιγμή δεν μπορούν να φύγουν… Αλλά αν δώσουμε την ευκαιρία σε όποιον θέλει να φύγει, μπορεί να το κάνει και θα υπάρχει ένα κράτος που θα λέει ότι εντάξει, θα δεχθούμε 20.000-30.000-100.000 ανθρώπους από όλο τον κόσμο. Οι άνθρωποι θα θέλουν να το κάνουν, αλλά δεν τους πιέζουμε, δεν τους αναγκάζουμε να το κάνουν».

Σε ερώτηση εάν μετά αυτοί οι άνθρωποι θα μπορούν να επιστρέψουν στη Γάζα, ο ίδιος δηλώνει πως «όχι, μίλησα για μετεγκατάσταση. Μετεγκατάσταση δεν σημαίνει να φύγουν και να γυρίσουν πίσω».

Σχετικά Άρθρα