Παρουσίαση του Ελληνικού Σχεδίου Δράσης για την ολοκλήρωση της Ψυχιατρικής Μεταρρύθμισης

 Παρουσίαση του Ελληνικού Σχεδίου Δράσης για την ολοκλήρωση της Ψυχιατρικής Μεταρρύθμισης

Τους βασικούς άξονες του Ελληνικού Σχεδίου Δράσης για την ολοκλήρωση της Ψυχιατρικής Μεταρρύθμισης παρουσίασε σε συνέντευξη Τύπου, τη Δευτέρα 6 Νοεμβρίου, ο υφυπουργός Υγείας, Δημήτριος Βαρτζόπουλος.

Τα βασικά σημεία αναδιάρθρωσης του συστήματος οργάνωσης και διοίκησης των υπηρεσιών ψυχικής υγείας θα περιλαμβάνονται σε σχέδιο νόμου που θα κατατεθεί άμεσα στη Βουλή, όπως επεσήμανε ο υφυπουργός Υγείας.

Για νομοθετικές πρωτοβουλίες με σαφή θεσμικό χαρακτήρα, οι οποίες προβαίνουν σε μείζονες τομές στον τρόπο διοίκησης, αλλά και επιστημονικής αντίληψης του τρόπου διοίκησης των υπηρεσιών υγείας, έκανε λόγο ο κ. Βαρτζόπουλος.

Αλλαγές στον τρόπο διοίκησης των υπηρεσιών Υγείας

Αναφερόμενος σε αλλαγές στον τρόπο με τον οποίον διοικούνται οι υπηρεσίες υγείας, αλλά συγχρόνως και στην επιστημονική προσέγγιση αυτού του τρόπου, ο κ. Βαρτζόπουλος εξήγησε ότι πρόκειται για τη συνέχεια της μεγάλης προσπάθειας ψυχιατρικής μεταρρύθμισης, η οποία ξεκίνησε στη χώρα μας αρχές της δεκαετίας του ‘90, πριν δηλαδή από περίπου 30 χρόνια. «Εκείνα τα οποία λοιπόν ολοκληρώνονται δεν είναι η επιστημονική έννοια της ψυχιατρικής μεταρρυθμίσεως, δηλαδή η έννοια της κοινοτικής ψυχιατρικής. Είναι η διοικητική παρέμβαση η οποία, πλέον, ολοκληρώνει τη διοικητική δομή, η οποία θα επιτρέψει την επιστημονική προσέγγιση της κοινοτικής ψυχιατρικής να αποκτήσει ουσία».

Ο κ. Βαρτζόπουλος υπογράμμισε τα προβλήματα των δομών ψυχικής υγείας, τον κατακερματισμό των υπηρεσιών και στις ριζικές αλλαγές που θα επέλθουν.

Το νέο Εθνικό Σχέδιο Δράσης

·         Θα συσταθεί Εθνικό Δίκτυο Υπηρεσιών Ψυχικής Υγείας που θα διαρθρώνεται σε 7 Περιφερειακά Δίκτυα, τα οποία θα λειτουργούν πλέον στις Διοικήσεις Υγειονομικών Περιφερειών.

·         Στα Περιφερειακά Δίκτυα θα ενταχθούν ως αποκεντρωμένες μονάδες τα ψυχιατρικά νοσοκομεία, οι ψυχιατρικές κλινικές των γενικών νοσοκομείων, τα Κέντρα Ψυχικής Υγείας και οι Μονάδες Ψυχικής Υγείας.

·         Βασική είναι η ειδική μέριμνα για όλες τις πληθυσμιακές ομάδες, τον αποστιγματισμό, την ενδυνάμωση των ψυχικά ασθενών και την έγκαιρη αντιμετώπιση καταστάσεων κρίσης.

·         Προτεραιότητα δίνεται στη μετεξέλιξη των ασύλων σε δίκτυα κοινοτικών υπηρεσιών.

·         Θα υλοποιηθούν προγράμματα πρόληψης και προαγωγής της ψυχικής υγείας του πληθυσμού.

·         Θα υπάρξει μέριμνα για την έγκαιρη αντιμετώπιση των πρώτων περιστατικών και την άμεση ανίχνευση των νέων χρονίων ασθενών.

·         Θα υπάρχει καθοδήγηση των χρόνιων ασθενών σε υπηρεσίες ψυχοκοινωνικής ένταξης και αποκατάστασης.

·         Σχεδιάζεται η παροχή ποιοτικών υπηρεσιών ψυχικής υγείας στα σωφρονιστικά καταστήματα ενηλίκων, καθώς και εναλλακτικών σωφρονιστικών δυνατοτήτων σε παραβατικούς εφήβους.

·         Το ψυχιατρικό κατάστημα στις φυλακές Κορυδαλλού εντάσσεται στο ΕΣΥ.

Αλλαγές στον τομέα αντιμετώπισης των εξαρτήσεων

·         Συστήνεται Εθνικός Οργανισμός Πρόληψης και Αντιμετώπισης Εξαρτήσεων, στον οποίο εντάσσονται και με τον οποίο διαλειτουργούν όλοι οι, μέχρι σήμερα, εγκεκριμένοι οργανισμοί και φορείς αντιμετώπισης των εξαρτήσεων.

·         Επίσης, δημιουργείται Πληροφοριακό Σύστημα Επιδημιολογικής Καταγραφής και Θεραπευτικής Διαχείρισης για τα άτομα τα οποία αντιμετωπίζουν προβλήματα ψυχικής υγείας.

Σχετικά Άρθρα