Aegean: Ασκεί τα warrants το Δημόσιο – Εισήγηση για εξαγορά από Βασιλάκη

 Aegean: Ασκεί τα warrants το Δημόσιο – Εισήγηση για εξαγορά από Βασιλάκη

Δήλωση πρόθεσης για την άσκηση του συνόλου των δικαιωμάτων κτήσης κοινών μετοχών της Aegean που κατέχει υπέβαλε το κράτος. Όπως ανακοίνωσε η Aegean, το διοικητικό της συμβούλιο θα προβεί στις απαραίτητες ενέργειες για να αποφασίσει εάν θα αγοράσει τους τίτλους κτήσης, καταβάλλοντας στο κράτος 85,4 εκατ. ευρώ, κάτι που αποτελεί και την πρόταση του Ευτ. Βασιλάκη.

«Έχουμε επανειλημμένα δηλώσει ότι η AEGEAN διαθέτει και τη ρευστότητα και τα κεφάλαια για την εξαγορά τους», δηλώνει ο πρόεδρος της εταιρείας και προσθέτει: «Με αυτό τον τρόπο κλείνει, και το τελευταίο σκέλος του ιδιαίτερα επώδυνου κύκλου της πανδημίας».

Υπενθυμίζεται ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ενέκρινε στις 23 Δεκεμβρίου 2020 την παροχή Κρατικής Ενίσχυσης ύψους 120 εκατ. ευρώ ως αποζημίωση μέρους των ζημιών της πανδημία Covid-19 του 2020. Κατόπιν της έγκρισης αυτής, ψηφίστηκε το άρθρο 30 του Ν.4772/2021 που προέβλεπε την καταβολή της εν λόγω ενίσχυσης-αποζημίωσης με δύο επιπλέον προϋποθέσεις που απαίτησε το ελληνικό κράτος:
Α. την υποχρέωση των ιδιωτών μετόχων για συμμετοχή σε αύξηση κεφαλαίου που θα αντλήσει ιδιωτικά κεφάλαια ύψους τουλάχιστον 60 εκατ. ευρώ, και
Β. την παροχή δικαιώματος κτήσης μετοχών στην Ελληνική Δημοκρατία με τιμή άσκησης την ίδια με την τιμή διάθεσης των μετοχών στους ιδιώτες στην παραπάνω αύξηση.

Η αύξηση κεφαλαίου των ιδιωτών μετόχων κατά 60 εκατ. ευρώ πραγματοποιήθηκε στις 14/06/2021 με τιμή 3,20 ευρώ ανά μετοχή και ακολούθησε η καταβολή της κρατικής ενίσχυσης των 120 εκατ. ευρώ στις 02/07/2021. Έτσι, ορίστηκε και η τιμή άσκησης των δικαιωμάτων κτήσης μετοχών του δημοσίου κατά το άρθρο 30 του Ν.4772/2021 και ισούται με την τιμή διάθεσης των μετοχών κατά την προ απαιτούμενη αύξηση, ήτοι 3,20 ευρώ ανά μετοχή, με περίοδο άσκησης από
2/7/2023 έως 3/07/2026. Κάθε ένας εκ των 10.369.217 τίτλων παραστατικών δικαιωμάτων κτήσης κοινών μετοχών της Aegean που κατέχει η Ελληνική Δημοκρατία παρέχει το δικαίωμα απόκτησης, μίας νέας κοινής μετοχής.

Το Ελληνικό Δημόσιο δήλωσε στις 3/11/2023 την πρόθεσή του να ασκήσει το σύνολο των δικαιωμάτων που απορρέουν από το σύνολο των Τίτλων Κτήσης. Εφόσον ολοκληρωθεί η άσκηση του δικαιώματος, η Ελληνική Δημοκρατία με καταβολή 33,2 εκατ. ευρώ θα αποκτήσει νέες μετοχές που θα αντιστοιχούν στο 10,3% (σε πλήρως αραιωμένη βάση) των συνολικών μετοχών της εταιρείας, απομειώνοντας αντίστοιχα τα ποσοστά των ιδιωτών μετόχων.

Όπως αναφέρει η ανακοίνωση της Aegean, η εταιρεία, σύμφωνα με το άρθρο 30 του Ν. 4772/2021 καθώς και σύμφωνα με τους όρους των Τίτλων Κτήσης, εντός εξήντα ημερολογιακών ημερών από την ημερομηνία λήψης της δήλωσης πρόθεσης (3/11/2023), έχει το δικαίωμα να απαντήσει αν προτίθεται να ασκήσει το δικαίωμά της να αποκτήσει τους Τίτλους Κτήσης Μετοχών του Δημοσίου, καταβάλλοντας την αξία τους.

Η αξία τους ορίζεται ως η διαφορά μεταξύ της μέσης σταθμισμένης με τον όγκο συναλλαγών τιμής της μετοχής της κατά τις εξήντα ημέρες διαπραγμάτευσης που προηγούνται της ημερομηνίας γνωστοποίησης της δήλωσης πρόθεσης και της τιμής άσκησης. Η μέση σταθμισμένη τιμή των 60 ημερών διαπραγμάτευσης προ της 3/11/2023 υπολογίζεται σε περίπου 11,43 ευρώ ανά μετοχή (όπως θα πρέπει να επιβεβαιωθεί από ανεξάρτητο χρηματοοικονομικό σύμβουλο). Συνεπώς, εφόσον η Aegean επιλέξει να αγοράσει τους Τίτλους Κτήσης θα πρέπει να καταβάλει στην Ελληνική Δημοκρατία τη διαφορά, ήτοι 8,23 ευρώ ανά Τίτλο Κτήσης, ήτοι 85,4 εκατ. ευρώ για το σύνολο των 10.369.217 Τίτλων Κτήσης.

Ενόψει των ανωτέρω, το Διοικητικό Συμβούλιο της Aegean θα προβεί στο αμέσως προσεχές διάστημα στις απαραίτητες ενέργειες και στη σύγκληση Έκτακτης Γενικής Συνέλευσης των μετόχων, προκειμένου η εταιρεία να λάβει τις αναγκαίες αποφάσεις και να ολοκληρώσει την υλοποίησή τους εντός των προθεσμιών που προβλέπεται από τους όρους των Τίτλων Κτήσης με σκοπό όλα να ολοκληρωθούν εντός του τρέχοντος έτους.

Πρόταση για εξαγορά από Ευτ. Βασιλάκη

Στο πλαίσιο της από 6/11/2023 ανακοίνωσης της Εταιρείας, ο Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου, κ. Ευτύχιος Βασιλάκης, δήλωσε:

«Όπως ανακοινώθηκε λάβαμε την επιστολή πρόθεσης του Ελληνικού Δημοσίου για την άσκηση των warrants. Έχουμε επανειλημμένα δηλώσει ότι η AEGEAN διαθέτει και τη ρευστότητα και τα κεφάλαια για την εξαγορά τους. Η πρόταση μου στο Διοικητικό Συμβούλιο και προς τη Γενική Συνέλευση των μετόχων (η οποία θα λάβει και τις τελικές αποφάσεις), θα είναι η Εταιρεία να προχωρήσει σε εξαγορά των δικαιωμάτων από το Ελληνικό Δημόσιο, καταβάλλοντας το ποσό των 85,4 εκατ. ευρώ.

Με αυτό τον τρόπο κλείνει, και το τελευταίο σκέλος του ιδιαίτερα επώδυνου κύκλου της πανδημίας, από τον οποίο όμως η Εταιρεία βγαίνει με τη συμβολή των μετόχων της, των εργαζομένων της αλλά και των επιβατών που μας επιλέγουν καθημερινά σε 165 προορισμούς, ισχυρότερη σε όλα της τα μεγέθη.

Ευχαριστούμε την πολιτεία που μας στήριξε σε αυτήν την πρωτόγνωρη συγκύρια και συνεχίζουμε με ανάπτυξη και επενδύσεις ακόμα υψηλότερης προστιθέμενης αξίας και συνεισφοράς στην οικονομία, τις δυνατότητες και τις υποδομές της χώρας».

Πηγή: moneyreviews.gr

Σχετικά Άρθρα