Οργή καταναλωτών: Ακόμη πέντε πολυεθνικές στο στόχαστρο για κερδοσκοπία – Στοιχεία σοκ με τα κέρδη σε βασικά είδη του νοικοκυριού (vid)

 Οργή καταναλωτών: Ακόμη πέντε πολυεθνικές στο στόχαστρο για κερδοσκοπία – Στοιχεία σοκ με τα κέρδη σε βασικά είδη του νοικοκυριού (vid)

Στο «στόχαστρο» της ΔΙΜΕΑ βρίσκονται ακόμα 5 πολυεθνικές εταιρίες κάποιες απ αυτές δραστηριοποιούνται μάλιστα και στο κλάδο των τροφίμων. Σε πάνω από 100 προϊόντα και για περισσότερο από 5 μήνες βρέθηκαν να αισχροκερδούν, σύμφωνα με πηγές του υπουργείου ανάπτυξης, οι δύο κολοσσοί που πιάστηκαν στα δίχτυα της ΔΙΜΕΑ. Απορρυπαντικά, βρεφικές πάνες, σαμπουάν, είδη καθαρισμού, είδη προσωπικής φροντίδας, είναι μερικά από αυτά.

Παρά τα τσουχτερά πρόστιμα που αγγίζουν συνολικά τα 2 εκατομμύρια ευρώ, οι πολίτες δηλώνουν αγανακτισμένοι καθώς η αγωνιά τους είναι να πέσουν οι τιμές των προϊόντων. «Το όφελος το οποίο θα έχει ο καταναλωτής είναι να δει τις τιμές των προϊόντων που βρέθηκαν να παραβιάζουν το μεικτό περιθώριο, να μειώνονται», δήλωσε ο υπουργός ανάπτυξης, Κώστας Σκρέκας.

Σύμφωνα με τα πιο πρόσφατα στοιχεία η Ελαΐς – Unilever το 2021 που είχε αυξημένο τζίρο κατά 6,35% και τα καθαρά κέρδη 72% (20,8 εκατ. ευρώ), συγκριτικά με το 2020. Αντίστοιχα, η P&G εμφάνισε βελτιωμένες πωλήσεις κατά 8,4% και €276 εκατ. στη χρήση 2021/2022, ενώ αύξησε τα καθαρά κέρδη της στα €18,51 εκατ. από €5,85 εκατ. στη χρήση 2020/2021.

Οι επιπτώσεις της ακρίβειας στο βιοτικό επίπεδο των εργαζομένων καταγράφεται και στην έρευνα της ΓΣΕΕ με το 90% να, δηλώνει ότι έχουν μειώσει την κατανάλωση βασικών αγαθών. «Πολύ» απαντά το 18%, «αρκετά» το 51% και «λίγο» το 21%.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τις απαντήσεις τους:
90% μείωσαν τα βασικά αγαθά:

  • «Πολύ» 18%
  • «Αρκετά» 51%
  • «Λίγο» το 21%
  • Ραγδαία είναι η αύξηση που παρατηρείται στις τιμές πολλών οπωροκηπευτικών προϊόντων, ειδικότερα μετά και τις τελευταίες καταστροφικές πλημμύρες που προξένησαν τεράστιες ζημιές στην παραγωγή, ειδικά στον θεσσαλικό κάμπο.

Σε γενικές γραμμές όταν η τιμή παραγωγού στον παραγωγό είναι στα 90 λεπτά τότε ο καταναλωτής αγοράζει στα 2,50 με 3 ευρώ το κιλό. Αυτή η μεγάλη διαφορά από χωράφι στο ράφι έχει να κάνει με τους μεσάζοντες και την αισχροκέρδεια. Εκμεταλλεύονται τα αυξημένα κόστη στην ενέργεια για να αυξάνουν τις τιμές. Όσον αφορά στην παραγωγή υπάρχει μείωση της ποσότητας και της ποιότητας.

Ντομάτες
Σύμφωνα με τον ίδιο: «όσον αφορά τις τιμές παραγωγού είχαμε μεγάλες αυξομειώσεις στα οπωροκηπευτικά το φετινό φθινόπωρο. Χαρακτηριστικά σας αναφέρω ότι στις ντομάτες κυμάνθηκαν από 0,40 μέχρι 1,40 ευρώ το κιλό. Πέρσι δεν υπήρχαν αυτές οι διακυμάνσεις και σίγουρα ο μέσος όρος της τιμής ήταν πολύ καλύτερος».

Μελιτζάνες
Και πρόσθεσε: «Όσον αφορά τις τιμές καταναλωτή η αύξηση είναι πρωτόγνωρη. Εγώ που καλλιεργώ μελιτζάνες μπορώ να σας πω ακριβώς τι συμβαίνει. Αυτήν τη στιγμή πωλούνται μελιτζάνες στον καταναλωτή ακόμα και 3,50 ευρώ το κιλό. Την ίδια στιγμή η τιμή παραγωγού κυμαίνεται στα 50 λεπτά το κίλό. Μια καλή τιμή για την μελιτζάνα είναι πάνω από 80 λεπτά το κιλό».

Αγγούρι
Σε σχέση με την τιμή των αγγουριών ο κ. Σολδάτος ανέφερε: «Το ίδιο συμβαίνει και με τα αγγούρια. Τα αγγούρια πριν 20 ημέρες… πετάγανε δηλαδή από μέσα Σεπτεμβρίου έως και μέσα Οκτωβρίου πληρωνόταν στα 8 λεπτά το κομμάτι και στον καταναλωτή έφτανε 1,50 ευρώ το κιλό.

Σχετικά Άρθρα