Ιράν: Διαδηλώσεις για την επέτειο της κατάληψης της αμερικανικής πρεσβείας ως ένδειξη υποστήριξης στη Γάζα

 Ιράν: Διαδηλώσεις για την επέτειο της κατάληψης της αμερικανικής πρεσβείας ως ένδειξη υποστήριξης στη Γάζα

Διαδηλώσεις πραγματοποιήθηκαν σε όλο το Ιράν σήμερα 4/11, με αφορμή την επέτειο από την κατάληψη της αμερικανικής πρεσβείας το 1979, με συνθήματα όπως «Θάνατος στην Αμερική» και «Θάνατος στο Ισραήλ» σε ένδειξη υποστήριξης των Παλαιστινίων που υφίστανται ισραηλινούς βομβαρδισμούς στη Γάζα.

Ομάδα Ιρανών φοιτητών εισέβαλε στην αμερικανική πρεσβεία λίγο μετά την πτώση του υποστηριζόμενου από τις ΗΠΑ Σάχη πριν από 44 χρόνια, κρατώντας 52 Αμερικανούς ως ομήρους για 444 ημέρες.

Στην Τεχεράνη, διαδηλωτές έκαναν σήμερα πορεία από την πλατεία Παλαιστίνης στην καρδιά της ιρανικής πρωτεύουσας προς την πρώην αμερικανική πρεσβεία σε απόσταση λίγων χιλιομέτρων.

Η κρατική τηλεόραση μετέδωσε εικόνες στις οποίες οι διαδηλωτές φαίνονται να καίνε την ισραηλινή σημαία και κρατούν φωτογραφίες νεκρών παιδιών από την Παλαιστίνη, που έχασαν τη ζωή τους σε ισραηλινά χτυπήματα στη Γάζα.

Ο ισραηλινός στρατός έχει χτυπήσει τη Γάζα από αέρος, έχει επιβάλει πολιορκία και έχει ξεκινήσει χερσαία επίθεση αφού η παλαιστινιακή ισλαμιστική οργάνωση Χαμάς, που ελέγχει τη Γάζα, σκότωσε 1.400 ανθρώπους και συνέλαβε πάνω από 240 ομήρους σε επίθεση στις 7 Οκτωβρίου στο νότιο Ισραήλ.

Σύμφωνα με αξιωματούχους των υπηρεσιών υγείας της Γάζας, πάνω από 9.250 Παλαιστίνιοι έχουν σκοτωθεί ενώ οι ιατρικές υπηρεσίες καταρρέουν.

Σχετικά Άρθρα