Εξετάζονται νέα μέτρα για ευάλωτα νοικοκυριά – Αντιμετώπιση ακρίβειας και φοροδιαφυγής ψηλά στην ατζέντα της κυβέρνησης

 Εξετάζονται νέα μέτρα για ευάλωτα νοικοκυριά – Αντιμετώπιση ακρίβειας και φοροδιαφυγής ψηλά στην ατζέντα της κυβέρνησης

Αντιμετώπιση της ακρίβειας, καταπολέμιση της φοροδιαφυγής και στήριξη στα ευάλωτα νοικοκυριά είναι τα θέματα που ανεβάζει ψηλά στην ατζέντα του το Μέγαρο Μαξίμου. Πρώτη προτεραιότητα του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης αποτελεί η αντιμετώπιση της ακρίβειας και αυτό γιατί στην κυβέρνηση γνωρίζουν καλά πως το παρατεταμένο κύμα ακρίβειας αποτελεί μια «βραδυφλεγής» βόμβα.

Υπο αυτό το πρίσμα προσπαθούν να δημιουργήσουν το κατάλληλο μείγμα οικονομικής πολιτικής που θα εξάγει το συμπέρασμα προς τους πολίτες πως λαμβάνονται κι εφαρμόζονται μέτρα με κοινωνική δικαιοσύνη

Η ακρίβεια παραμένει το μεγάλο στοίχημα για το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης. Ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης βρίσκεται σε συνεχή επαφή με τον υπουργό Οικονομικών Κωστή Χατζηδάκη, εξετάζοντας τα δημοσιονομικά περιθώρια για νέες παρεμβάσεις προς ανακούφιση των αδύναμων συμπολιτών μας. Στον σχεδιασμό του κυβερνητικού επιτελείου είναι να δοθεί και φέτος σε συγκεκριμένες κατηγορίες πολιτών, το έκτακτο οικονομικό βοήθημα για την αντιμετώπιση του κύματος της ακρίβειας.

Χθες το Υπουργείο Ανάπτυξης επέβαλε πρόστιμα ύψους 2 εκ ευρώ σε δύο μεγάλες πολυεθνικές εταιρείες για αθέμιτη κερδοφορία. Εξηγώντας, ο Κώστας Σκρέκας τους λόγους που το Υπουργείο επέβαλε το ανώτατο προβλεπόμενο πρόστιμο στις δυο πολυεθνικές τόνισε πως «οι εταιρείες θα πρέπει να καταλάβουν ότι δεν μπορούν να προσπαθούν να κερδίσουν περισσότερο τώρα, αυτή την περίοδο, ιδίως όπου βάλλεται το νοικοκυριό. Πρέπει να διορθώσουν τις τιμές». Υπογράμμισε μάλιστα πως είναι θέμα κοινωνικής ευθύνης το να παρέχουν αυτά τα βασικά προϊόντα για το νοικοκυριό σε προσιτέςκαι σε  δίκαιες τιμές. 

Για άλλη μια αδικία που διορθώνει η κυβέρνηση έκανε λόγο ο πρωθυπουργός τις προάλλες προαναγγέλοντας τα επιδόματα στο ηλεκτρικό ρεύμα.

«Είναι παρέμβαση που έχει να κάνει και με την κοινωνική δικαιοσύνη» δήλωσε χαρακτηριστικά ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανακοινώνοντας τη νέα έκτακτη οικονομική ενίσχυση σε όσα νοικοκυριά θερμαίνονται με ηλεκτρικό ρεύμα. Όπως εξήγησε χθες ο Ενέργειας και Περιβάλλοντος Θεόδωρος Σκυλακάκης, η ενίσχυση θα είναι 60 ευρώ τον μήνα, ισόποση με το επίδομα θέρμανσης. Ελάχιστο ποσό το τρίμηνο είναι τα 45 ευρώ και μέγιστο τα 480ευρώ. 

  • Η κυβέρνηση έχει ανεβάσει ψηλά τον πήχη των προσδοκιών όσον αφορά την καταπολέμιση της φοροδιαφυγής.

Στο πλαίσιο αυτό εντάσσεται και το νέο νομοσχέδιο του Υπουργείου Οικονομικών το οποίο μεταξύ άλλων προβλέπει για το 2024 μείωση 50% του τέλους επιτηδεύματος για τους ελεύθερους επαγγελματίες που δηλώνουν εισόδημα πάνω από τον κατώτατο μισθό. Όπως αναφέρουν απο το Υπουργείο Οικονομικών πρόκεται για μια «πολυεπίπεδη» προσπάθεια καταπολέμισης της φοροδιαφυγής καθώς κινείται σε πέντε άξονες: 

  • Πρώτος άξονας είναι η αξιοποίηση των νέων τεχνολογιών. 
  • Δεύτερος άξονας είναι ο περιορισμός της χρήσης των μετρητών στις συναλλαγές.
  • Τρίτος άξονας είναι πιο διαφανείς και αποτελεσματικοί έλεγχοι.
  • Τέταρτος άξονας είναι η παρέμβαση στις βραχυχρόνιες μισθώσεις και πέμπτος άξονας είναι ένα δίκαιο σύστημα φορολόγησης των ελεύθερων επαγγελματιών.

Ωστόσο πριν ακόμα το συγκεκριμένο νομοσχέδιο τεθεί σε δημόσια διαβούλευση και έρθει προς επεξεργασία και ψήφιση στην Βουλή, έχει ξεσηκώσει μεγάλες αντιδράσεις απο τα κόμματα της αντιπολίτευσης. ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ κάνουν λόγο για «χαράτσι» που επιβάλει η κυβέρνηση στους ελεύθερους επαγγελματίες και για υπερφορολόγηση της μεσαίας τάξης.

Σχετικά Άρθρα