Ρεύμα/Επίδομα θέρμανσης: Από 45 έως 480 ευρώ το τρίμηνο – Ποιοι είναι οι δικαιούχοι – Εισοδηματικά και γεωγραφικά κριτήρια με βάση τον Ταχ. Κώδικα

 Ρεύμα/Επίδομα θέρμανσης: Από 45 έως 480 ευρώ το τρίμηνο – Ποιοι είναι οι δικαιούχοι – Εισοδηματικά και γεωγραφικά κριτήρια με βάση τον Ταχ. Κώδικα

Το μέτρο του επιδόματος θέρμανσης και σε νοικοκυριά που χρησιμοποιούν ρεύμα θα ισχύσει από τον Ιανουάριο μέχρι τον Μάρτιο 2024 και θα έχει εισοδηματικά και γεωγραφικά κριτήρια. Δηλαδή το ύψος του επιδόματος θα καθορίζεται και από την περιοχή όπου ζει ο δικαιούχος, όπως αναφέρει ο τηλεοπτικός σταθμός Action 24.

Oι δικαιούχοι υπολογίζονται στο 1.200.000 νοικοκυριά ενώ το ύψος του επιδόματος θα ξεκινάει από τα 45 ευρώ και θα φτάνει τα 450.

  • Η επιδότηση θα βασίζεται σε μετρήσεις της μετεωρολογικής υπηρεσίας με ιστορικά στοιχεία ανά περιοχή ακόμη και ανά γειτονιά, παραπέμποντας στους 12.000 διαφορετικούς κωδικούς ενίσχυσης βάσει των οποίων υπολογίζεται το επίδομα θέρμανσης με βάση τις βαθμοημέρες.

Το σκεπτικό είναι η επιδότηση να προσδιορίζεται για την περιοχή ή τον οικισμό όπου βρίσκεται η κύρια κατοικία του δικαιούχου, με βάση το πόσες ημέρες του χρόνου ο υδράργυρος υποχωρεί κάτω από μια συγκεκριμένη θερμοκρασία (π.χ. στο πετρέλαιο θέρμανσης είναι στους 15,5 βαθμούς Κελσίου). Ετσι, διαμορφώνονται ζώνες και συντελεστές βάσει των οποίων καθορίζονται τα τελικά ποσά για κάθε νοικοκυριό σύμφωνα με τον Ταχυδρομικό Κώδικα.

Όπως δήλωσε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Θόδωρος Σκυλακάκης έκτακτη ενίσχυση με μέγιστο ποσό το τρίμηνο τα 480 ευρώ θα δοθεί σε εκείνους που δεν είναι κοινωνικά αλλά ενεργειακά ευάλωτοι και ανέρχονται σε 1,2 εκατομμύρια, με τον ίδιο να υποστηρίζει πως πρόκειται για τεράστιο αριθμό καταναλωτών οι οποίοι πλέον είναι περίπου οι μισοί του συνόλου τους.

Οι αιτήσεις θα ξεκινήσουν τον προσεχή Ιανουάριο. Θα ισχύει 20% προσαύξηση για κάθε τέκνο. Παράλληλα θα συνεχίσουν οι ενισχύσεις για τους κοινωνικά ευάλωτους.

Τα εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια θα είναι ενιαία και μάλιστα προσαυξημένα για οικογένειες με παιδιά.

«Η ενίσχυση θα είναι 60 ευρώ το μήνα ισόποση με το επίδομα θέρμανσης και το συνολικό κόστος είναι 120 εκατομμύρια. Ελάχιστο ποσό το τρίμηνο είναι τα 45 ευρώ και μέγιστο τα 480. Όσοι κάνουν την αίτηση θα βλέπουν την ενίσχυση στους αντίστοιχους λογαριασμούς κατανάλωσης ως έκπτωση, αφού δεν πρόκειται για προκαταβολή», είπε ο υπουργός, σύμφωνα με το ertnews.gr.

Ισχύουν τα κριτήρια επιδόματος θέρμανσης, αφαιρουμένων, όσων παίρνουν επίδομα θέρμανσης και όσων είναι σε κοινωνικό τιμολόγιο, Α, Β και Γ, πρόσθεσε.

Τα νέα τιμολόγια

Σχετικά με τα νέα τιμολόγια για οικιακούς και μη καταναλωτές ο κ. Σκυλακάκης είπε ότι από 1.1.2024 οι καταναλωτές που δεν θα επιλέξουν θα μεταπέσουν αυτομάτως στο ειδικό κοινό τιμολόγιο που οι προμηθευτές έχουν υποχρέωση να το διατηρήσουν μέχρι 31 Δεκεμβρίου του 2024 και να το προσφέρουν και μετά την 1η Ιανουαρίου του 2025.

Τα νέα τιμολόγια έχουν χρωματική επισήμανση με τα σταθερά να είναι μπλε, το πράσινο είναι το νέο και αυτό το τιμολόγιο υπάρχει δεδομένου ότι οι προμηθευτές έχουν σύγκρουση συμφερόντων και έτσι ανέλαβε γι’ αυτούς να επιλέξει το ύψος του η πολιτεία κάτι που θα επιτρέπει στους καταναλωτές να συγκρίνουν, είπε ο κ. Σκυλακάκης. «Δημιουργήσαμε ένα τιμολόγιο που θα είναι ίδιο μεταξύ όλων των προμηθευτών, συνεπώς θα επιτρέπει στους καταναλωτές κάθε μήνα να συγκρίνουν για το ποιος είναι φθηνότερος», πρόσθεσε.

Οι κατηγορίες των τιμολογίων:

  • Σταθερά καθ’ όλη τη διάρκεια ισχύος της σύμβασης που θα επισημαίνονται με μπλε χρώμα.
  • Κυμαινόμενα με ανακοίνωση της τιμής είτε πριν την εφαρμογή της (π.χ. η τιμή του Ιανουαρίου θα ανακοινωθεί την 1η Ιανουαρίου), είτε απολογιστικά (στο ίδιο παράδειγμα η τιμή του Ιανουαρίου θα οριστικοποιείται έως δύο μήνες μετά το μήνα κατανάλωσης, δηλαδή έως το Μάρτιο) που θα επισημαίνονται με πράσινο χρώμα. Στο ίδιο πλαίσιο (θα επισημαίνονται επίσης με πράσινο χρώμα) εντάσσονται και τα προϊόντα μεικτής τιμολόγησης η τιμή των οποίων θα ανακοινώνεται είτε την πρώτη μέρα του μήνα μετά τον μήνα εφαρμογής της είτε την πρώτη μέρα του τρίτου μήνα μετά τον μήνα εφαρμογής της.
  • Προϊόντα δυναμικής τιμολόγησης, τα οποία μπορούν να κυμαίνονται ακόμη και μέσα στην ημέρα και προσφέρονται μόνο στους καταναλωτές που έχουν έξυπνο μετρητή. Αυτά θα επισημαίνονται με πορτοκαλί χρώμα, που είναι τα «δυναμικά» τιμολόγια.
  • Κυμαινόμενα τιμολόγια είναι τα κίτρινα με τα exposed να έχουν ρήτρα αναπροσαρμογής.

Σχετικά Άρθρα