Ελεύθεροι επαγγελματίες: Γιατί η κυβέρνηση επέλεξε να ανοίξει μέτωπο – Οι πρώτες αντιδράσεις για το νέο φορολογικό – Υπέρ και κατά

 Ελεύθεροι επαγγελματίες: Γιατί η κυβέρνηση επέλεξε να ανοίξει μέτωπο – Οι πρώτες αντιδράσεις για το νέο φορολογικό – Υπέρ και κατά

Στις εκλογές του περασμένου Ιουνίου η ΝΔ είχε λάβει 45,6%, στους ελεύθερους επαγγελματίες/απασχολούμενους δηλ. πιο πάνω σε σχέση με το 43,9% που είχε συγκεντρώσει το 2019 στη συγκεκριμένη εκλογική ομάδα. Τον Μάιο δε το ποσοστό αυτό ήταν στο 51,9%. Επομένως όπως είναι φυσικό υπάρχουν αντιδράσεις για το νέο πλαίσιο φορολόγησης οι οποιες δεν αφορούν μόνο στη συγκεκριμένη προνομιακή ομάδα αλλά και στο εσωτερικό της ΝΔ.

Η ψήφος των ελεύθερων επαγγελματιών είχε θεωρηθεί μάλιστα ένα από τα καθοριστικά στοιχεία για την έκβαση της διπλής εκλογικής μάχης. Ο ΣΥΡΙΖΑ άλλωστε είχε δει τα δικά του ποσοστά στη συγκεκριμένη εκλογική ομάδα να μειώνονται δραματικά.

  • Σε αυτό είχε βέβαια παίξει ρόλο και η αντιπαράθεση γύρω από το νόμο Κατρούγκαλου και τις δηλώσεις του πρώην υπουργού περί επαναφοράς των κρατήσεων των ασφαλιστικών εισφορών στο 20% του ετήσιου εισοδήματος των ελεύθερων επαγγελματιών. Δηλώσεις που οδήγησαν στην απόσυρση Κατρούγκαλου από τα ψηφοδέλτια του ΣΥΡΙΖΑ.

Οι ελεύθεροι επαγγελματίες αποτελούν λοιπόν μία κρίσιμη εκλογική ομάδα, που εκτιμάται ότι ψηφίζει σε μεγάλο βαθμό με γνώμονα την τσέπη της. Παρόλα αυτά, η κυβέρνηση αποφάσισε να ανοίξει ένα φορολογικό μέτωπο αφού θεωρεί ότι παίζει ουσιαστικά χωρίς αντίπαλο στο πολιτικό πεδίο λόγω της κρίσης στο ΣΥΡΙΖΑ, φροντίζοντας πάντως να προσφέρει και τυράκια στους ελεύθερους επαγγελματίες.

Ο λόγος είναι προφανής, καθώς το οικονομικό επιτελείο καλείται να ξύσει τον πάτο του βαρελιού για να βρει φορολογικά έσοδα. Επομένως είτε θα έπρεπε να αυξήσει φορολογία στους μισθωτούς, που ούτως ή άλλως δεν μπορούν να κρύψουν εισόδημα, είτε να αντιμετωπίσει τη φοροδιαφυγή. Και στους κλάδους των ελεύθερων επαγγελματιών θεωρείται ότι υπάρχει σημαντικό ποσοστό φοροδιαφυγής.

  • “Δεν γίνεται 7 στους 10 ελεύθερους επαγγελματίες να δηλώνουν ετήσια εισοδήματα μικρότερα και από τον κατώτατο μισθό. Δηλαδή ο εργοδότης να εμφανίζεται να εισπράττει λιγότερα χρήματα από τον εργαζόμενο”, δήλωσε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, στο τελευταίο υπουργικό συμβούλιο.

Η κυβέρνηση βέβαια στη συνέχεια επιχείρησε να κάνει “μασάζ” στους ελεύθερους επαγγελματίες, ώστε να μη θεωρηθεί ότι τους τσουβαλιάζει συλλήβδην ως φοροφυγάδες. Ταυτόχρονα πάντως, αν και το Μαξίμου ξορκίζει κάθε κατηγορία για κοινωνικό αυτοματισμό, υπογραμμίζει σε κάθε ευκαιρία ότι τα έσοδα από το νέο τρόπο φορολόγησης θα διατεθούν για την παιδεία, την υγεία, τη βελτίωση της ζωής όλων των πολιτών.

Σημειωτέον ότι το οικονομικό επιτελείο έχει ήδη προϋπολογίσει εκτιμώμενα έσοδα ύψους τριών δισ ευρώ από το εν λόγω μέτρο.

  • Η κυβέρνηση τονίζει επίσης ότι με το νέο πλαίσιο φορολόγησης για τους ελεύθερους επαγγελματίες δεν αυξάνεται κανένας φορολογικός συντελεστής. Αλλά και ότι κάνει πράξη μία ακόμη δέσμευση της, με τη μείωση 50% του τέλους επιτηδεύματος για όσους ελεύθερους επαγγελματίες δηλώνουν εισόδημα πάνω από τον κατώτατο μισθό. Αυτό είναι άλλωστε και το “δωράκι” της κυβέρνησης στους ελεύθερους επαγγελματίες για να περάσει το νέο φορολογικό πλαίσιο.

Υπενθυμίζεται ότι η κυβέρνηση είχε αδειάσει στα τέλη Σεπτεμβρίου τον υφυπουργό Οικονομικών Χάρη Θεοχάρη για τη φορολόγηση των ελεύθερων επαγγελματιών.

Ο κ. Θεοχάρης είχε δηλώσει: “Όλοι καταλαβαίνουμε ότι οι ελεύθεροι επαγγελματίες φορολογούνται λιγότερο από όσο θα μπορούσαν να φορολογηθούν. Συνεπώς, ένας από τους στόχους θα είναι και η αύξηση της φορολογικής επιβάρυνσης”.

Ο υφυπουργός Οικονομικών είχε αναφερθεί τότε ειδικότερα σε αύξηση της φορολογικής επιβάρυνσης των ατομικών επιχειρήσεων πρέπει να ανέβει. Κάτι που διέψευσε το Μαξίμου και μάζεψε ο ίδιος. Ενώ τελικά επελέγη η οδός της εισαγωγής τεκμαρτού φορολογητέου εισοδήματος, με αφορμή την πάταξη της φοροδιαφυγής. Πάντως ο κ. Θεοχάρης είχε πράγματι δείξει την κατεύθυνση στην οποία θα κινείτο η κυβέρνηση.

Η κυβέρνηση πάντως υποστηρίζει ότι το νέο φορολογικό πλαίσιο δεν είναι οριζόντιο και δεν αφορά συλλήβδην τους ελεύθερους επαγελματίες. Επικαλείται ειδικότερα ότι το πλαφόν δεν θα πιάνει τους νέους ελεύθερους επαγγελματίες για τα τρία πρώτα χρόνια, ενώ τον 4ο χρόνο θα έχουν έκπτωση κατά τα 2/3 και για τον 5ο χρόνο έκπτωση κατά το 1/3.

Σε θέση μάχης οι επαγγελματικές ενώσεις

Χθες συνεδρίασε εκτάκτως η συντονιστική επιτροπή της Ολομέλειας των προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδος και σε ανακοίνωση της εξαπέλυσε μύδρους κατά της κυβέρνησης.

Ειδικότερα οι δικηγόροι κατηγορούν την κυβέρνηση ότι “χαρακτηρίζει, συλλήβδην, ως φοροφυγάδες το σύνολο των ελευθέρων επαγγελματιών και επιστημόνων και πλήττει αποφασιστικά την μεσαία τάξη, τον κορμό της ελληνικής οικονομίας και κοινωνίας.” Σχολιάζουν μάλιστα με νόημα: “Προφανώς, ζήλεψε τη δόξα του «νόμου Κατρούγκαλου» μεταθέτοντας τον τομέα της παρέμβασής της από το ασφαλιστικό στο φορολογικό πεδίο, χωρίς να ξεχνάμε την πρόσφατη υπέρογκη αύξηση των ασφαλιστικών εισφορώναπό την παρούσα κυβέρνηση.”

Οι δικηγόροι απορρίπτουν και την επίκληση της κυβέρνησης ότι τα τεκμήρια είναι μαχητά σχολιάζοντας:

“Προφανώς απευθύνεται σε αδαείς αφού είναι γνωστό από την εμπειρία του παρελθόντος, ότι οι όποιες προσπάθειες αμφισβήτησης έχουν αποδειχθεί, ατελέσφορες.” Επικαλούνται επίσης ότι οι ελεύθεροι επαγγελματίες ούτε αφορολόγητο εισόδημα έχουν ούτε τις εκπτώσεις και τις απαλλαγές των μισθωτών.

Αντιδράσεις όμως υπάρχουν και από τους μικρομεσαίους επιχειρηματίες- αυτοαπασχολούμενους.

Ο πρόεδρος του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών Γιάννης Χατζηθεοδοσίου σχολίασε πως “μαζί με τα ξερά καίγονται και τα χλωρά, γιατί υπάρχουν επαγγελματίες που βγάζουν κάτω από 10.000 ευρώ”. Εξήγησε μάλιστα ότι περίπου το 50% των επιχειρήσεων στη χώρα είναι ελεύθεροι επαγγελματίες-αυτοαπασχολούμενοι, καθώς κατά την περίοδο των μνημονίων η αυτοαπασχόληση αποτέλεσε μία λύση για πολλούς πολίτες.

Το δε Βιοτεχνικό Επιμελητήριο της Αθήνας σε ανακοίνωση του καλεί την κυβέρνηση να ελέγξει με σοβαρά μέτρα και δικλείδες ασφαλείας, την φοροδιαφυγή εκατομμυρίων, από μεγάλες επιχειρήσεις, ενδοομιλικές συναλλαγές και γενικά την ασυδοσία των ανεξέλεγκτων αγορών. Ο δε πρόεδρος του ΒΕΑ, Παύλος Ραβάνης, ζήτησε να υπάρχει σεβασμός στον ελεύθερο επαγγελματία και την οικογενειακή επιχείρηση, που αποτελεί την πλειοψηφία στη χώρα, όπως τόνισε.

“Είναι αστείο να ξεκινάτε από τα ψιλικατζίδικα”, επεσήμανε προς την κυβέρνηση το πρωί της Πέμπτης ο ΓΓ του Σωματείου Περιπτεριούχων-Καπνοπωλών Αττικής, Γιώργος Παξιμάδης, στο ΟPEN και υποστήριξε: “Το θέμα της φοροδιαφυγής δεν μπορεί να είναι πονάει δόντι, κόβει κεφάλι” .

Πηγή:news247.gr

Σχετικά Άρθρα