Χεζμπολάχ: Όλοι περιμένουν την ομιλία του ηγέτη Νασάρλα – “Αυτή είναι η στιγμή του” – Ανησυχία για το μήνυμα του

 Χεζμπολάχ: Όλοι περιμένουν την ομιλία του ηγέτη Νασάρλα – “Αυτή είναι η στιγμή του” – Ανησυχία για το μήνυμα του

Ο Λίβανος βρίσκεται σε κρίσιμο σημείο ενόψει της ομιλίας του ηγέτη της Χεζμπολάχ Σιέντ Χασάν Νασράλα την Παρασκευή για τον πόλεμο του Ισραήλ στη Γάζα, για τον οποίο οι κάτοικοι της χώρας και ειδικοί φοβούνται ότι θα πυροδοτήσει τις περιφερειακές εντάσεις εάν δεσμευθεί να κλιμακώσει τις επιθέσεις κατά του Ισραήλ. Οι μάχες μεταξύ της Χεζμπολάχ και του Ισραήλ έχουν κλιμακωθεί κατά μήκος των συνόρων τους τις τελευταίες εβδομάδες. Η λιβανέζικη ένοπλη ομάδα ισχυρίζεται ότι έχει χάσει 47 μαχητές, ενώ το Ισραήλ λέει ότι έξι από τους στρατιώτες της έχουν σκοτωθεί. Τουλάχιστον έξι άμαχοι έχουν επίσης σκοτωθεί.

Πολλοί πιστεύουν ότι ο Νασράλα προετοιμάζει τον κόσμο στο νότιο Λίβανο για μια εντεινόμενη σύγκρουση, παρόλο που υπάρχει ανησυχία ότι ένας πόλεμος θα μπορούσε να ανατρέψει τις ζωές τους όπως έκανε στο παρελθόν.

«Αυτή είναι η στιγμή του Νασράλα», δήλωσε ο αναλυτής Hage Ali στο Al Jazeera.

«Εκατομμύρια Άραβες θα παρακολουθήσουν την ομιλία του σε όλο τον κόσμο. Θα ακούσουν τον μοναδικό ηγέτη στην περιοχή που είναι ικανός να εκφράσει τον θυμό και την απόγνωσή τους λέγοντάς τους ότι θα ενεργήσει και θα στηρίξει τους Παλαιστίνιους στη Γάζα, που αντιμετωπίζουν υπαρξιακή απειλή».

Έντονη ανησυχία για το μήνυμα του ηγέτη της Χεζμπολάχ

Υπάρχει ήδη έντονη ανησυχία γιατί τις τελευταίες ημέρες η Χεζμπολάχ έχει επεκτείνει τις επιθέσεις σε βάθος 10 χιλιομέτρων εντός του Ισραήλ και η οργάνωση δεν είναι σαν την Χαμάς, έχει καλύτερο στρατό.

Συγκεκριμένα:

  • 100.000 μαχητές.
  • 100.000 ρουκέτες, κάποιες από αυτές με εμβέλεια που καλύπτει όλη την ισραηλινή επικράτεια.
  • Πυραύλους ακριβείας.
  • Mη επανδρωμένα αεροσκάφη.
  • Aντιαεροπορικές και αντιαρματικές ρουκέτες και αντιπλοϊκούς πυραύλους.

Μέχρι στιγμής χειρίζεται την κατάσταση με σύνεση και δηλώνει παρούσα στο πλευρό της Χαμάς. Ωστόσο, υπάρχει προβληματισμός για το μήνυμα που σχεδιάζει να απευθύνει αύριο ο ηγέτης της Χεζμπολάχ Χασάν Νασράλα, το οποίο έχει δημιουργήσει ήδη κάποιες προσδοκίες ότι θα προβεί σε ανακοινώσεις που ίσως επηρεάσουν τον πόλεμο.

ΗΠΑ: Η Χεζμπολάχ δεν είναι έτοιμη να προχωρήσει σε μια επίθεση στο Ισραήλ

Η Ουάσινγκτον ανησυχεί για τις επιθέσεις της Χεζμπολάχ εναντίον των ισραηλινών δυνάμεων, καθώς οι δύο πλευρές ανταλλάσσουν πυρά και η βία κλιμακώνεται στα σύνορα με τον Λίβανο, ωστόσο δεν υπάρχει κάποια ένδειξη ότι η σιιτική οργάνωση είναι έτοιμη να προχωρήσει σε επίθεση «εν πλήρη ισχύ», δήλωσε σήμερα ο εκπρόσωπος εθνικής ασφάλειας του Λευκού Οίκου, Τζον Κίρμπι.

«Ανησυχούμε για τις συνεχιζόμενες επιθέσεις στις ισραηλινές δυνάμεις στον βορρά, όπως και οι Ισραηλινοί» ανησυχούν, είπε ο Κίρμπι. «Όμως δεν πιστεύω ότι έχουμε κάποια συγκεκριμένη ένδειξη ότι η Χεζμπολάχ είναι έτοιμη να προχωρήσει σε επίθεση πλήρους ισχύος», πρόσθεσε, κατά την ενημέρωση των δημοσιογράφων.

Εξάλλου, ο Λευκός Οίκος εξετάζει την ιδέα να γίνουν κάποιες «παύσεις» στις συγκρούσεις μεταξύ του Ισραήλ και της Χαμάς στη Γάζα ώστε να παρασχεθεί βοήθεια στους αμάχους. Οποιαδήποτε τέτοια προσωρινή παύση ωστόσο δεν θα σημαίνει ότι το Ισραήλ θα σταματήσει να αμύνεται, είπε ο Κίρμπι. «Αυτό που προσπαθούμε να κάνουμε είναι να εξετάσουμε την ιδέα εφαρμογής όσων παύσεων χρειαστούν για να συνεχίσουμε να στέλνουμε βοήθεια και να βγάζουμε έξω με ασφάλεια τους ανθρώπους, συμπεριλαμβανομένων και των ομήρων», εξήγησε.

Εμπειρογνώμονες των Ηνωμένων Εθνών έκαναν έκκληση νωρίτερα για μια ανθρωπιστική εκεχειρία στη Γάζα, τονίζοντας ότι τελειώνει ο χρόνος για τους Παλαιστίνιους αμάχους οι οποίοι βρίσκονται αντιμέτωποι με «σοβαρό κίνδυνο γενοκτονίας».

Το Ισραήλ τονίζει ότι οι επιθέσεις του στοχεύουν τη Χαμάς και όχι τους αμάχους, τους οποίους χρησιμοποιεί η οργάνωση ως ανθρώπινες ασπίδες.

«Κάνουμε ό,τι μπορούμε για να ελαχιστοποιήσουμε τον κίνδυνο θανάτου των αμάχων και τις παράπλευρες απώλειες», είπε ο Κίρμπι.

Ο εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού Ντάνιελ Χαγκάρι ανακοίνωσε νωρίτερα ότι «ολοκληρώθηκε η περικύκλωση της πόλης της Γάζας», τονίζοντας ότι «δεν είναι στο τραπέζι» η ιδέα της κατάπαυσης του πυρός.

Σχετικά Άρθρα