Συναγερμός της ΕΛ.ΑΣ και απαγόρευση συγκεντρώσεων – Κλείνει ο σταθμός Ηράκλειο – Συνελήφθησαν 21 ακροδεξιοί από την Ιταλία

 Συναγερμός της ΕΛ.ΑΣ και απαγόρευση συγκεντρώσεων – Κλείνει ο σταθμός Ηράκλειο – Συνελήφθησαν 21 ακροδεξιοί από την Ιταλία

Απαγορεύονται οι συγκεντρώσεις σήμερα Τετάρτη 1η Νοεμβρίου σε όλη την Αττική, με απόφαση της αστυνομίας. Κλειστοί θα παραμείνουν από τις 2 το μεσημέρι οι σταθμοί Ηράκλειο της γραμμής 1 του Μετρό (ΗΣΑΠ) αλλά και του Προαστιακού με εντολή της Αστυνομίας. Οι συρμοί του Μετρό και του Προαστιακού θα διέρχονται από χωρίς να πραγματοποιούν στάση και θα επαναλειτουργήσουν με εντολή της ΕΛ.ΑΣ.

Η απόφαση για την απαγόρευση των συγκεντρώσεων αφορά στο γεγονός πως συμπληρώνονται 10 χρόνια από την ένοπλη επίθεση με δύο νεκρούς στα γραφεία της Χρυσής Αυγής στο Νέο Ηράκλειο. Στις 17:00 έχει προγραμματιστεί συγκέντρωση στο σημείο.

Ακροδεξιές και νεοναζιστικές οργανώσεις παρά την απαγόρευση έχουν ήδη προγραμματίσει συγκεντρώσεις ενώ θα έρθουν και ακροδεξιά στοιχεία από διάφορες χώρες της Ευρώπης.

Σύμφωνα με πηγές της Ελληνικής Αστυνομίας, υπήρξε ενημέρωση για αεροπορικό ταξίδι 21 Ιταλών προς Ελλάδα. Όπως αναφέρουν οι ίδιες πηγές, η Ελληνική Αστυνομία «έδρασε άμεσα» και με την άφιξή τους στο αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος» βραδινές ώρες της Τρίτης (31/10) συνελήφθησαν και οδηγήθηκαν στη Διεύθυνση Αλλοδαπών, όπου κρατούνται, προκειμένου να κινηθεί σε βάρος τους η διαδικασία της διοικητικής απέλασης για λόγους εθνικής ασφάλειας.

Θα κινητοποιηθούν περίπου 3.500 αστυνομικοί, παραπέμποντας σε σχεδιασμό της ΕΛΑΣ που θα θυμίζει κινητοποιήσεις για την επέτειο του Πολυτεχνείου την 17η Νοέμβρη.

Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση της ελληνικής αστυνομίας, «η ανωτέρω απαγόρευση επιβάλλεται καθώς εγκυμονείται σοβαρός κίνδυνος για τη δημόσια ασφάλεια, λόγω πιθανής διάπραξης σοβαρών εγκλημάτων, ιδίως κατά της ζωής, της σωματικής ακεραιότητας και της ιδιοκτησίας, από τη διεξαγωγή συναθροίσεων και «αντισυναθροίσεων» από ομάδες αντίπαλων θέσεων.

Στην ίδια ανακοίνωση προστίθεται ότι «επαπειλείται σοβαρά η διατάραξη της κοινωνικοοικονομικής ζωής, τόσο στις περιοχές εξαγγελίας πραγματοποίησης συναθροίσεων, όσο και στις υπόλοιπες περιοχές του Νομού Αττικής, όπου πιθανολογείται τόσο η διεξαγωγή ανάλογων συναθροίσεων, όσο και η ταυτόχρονη παρουσία σε κλίμα πόλωσης συγκεντρωμένων ομάδων».

Επίσης, σε σχετική απόφαση του Γενικού Αστυνομικού Διευθυντή Αττικής που αναρτήθηκε στη Διαύγεια αναφέρεται ότι «αποφασίζουμε την απαγόρευση πραγματοποίησης σχετικών με το θέμα δημόσιων υπαίθριων συναθροίσεων από την 06:00 ώρα της 01/11/2023 έως και την 06:00 της 02/11/2023 ώρα στην περιοχή του Νομού Αττικής (πλην νήσων Αργοσαρωνικού), επειδή από τη διεξαγωγή τους, με δεδομένη την πόλωση μεταξύ των 2 χώρων (εθνικιστικού και αναρχικού/ αντιεξουσιαστικού), α) επαπειλείται σοβαρός κίνδυνος για τη δημόσια ασφάλεια λόγω πιθανής διάπραξης σοβαρών εγκλημάτων, ιδίως κατά της ζωής, της σωματικής ακεραιότητας και της ιδιοκτησίας και β) απειλείται σοβαρά η διατάραξη της κοινωνικοοικονομικής ζωής τόσο στη περιοχή των συναθροίσεων όσο και στην υπόλοιπη περιοχή του νομού Αττικής, όπου πιθανολογείται η ταυτόχρονη παρουσία τους ή και η πραγματοποίηση ανάλογων συναθροίσεων».

Σχετικά Άρθρα