Handelsblatt: Ελληνοτουρκική συνεργασία στο μεταναστευτικό;

 Handelsblatt: Ελληνοτουρκική συνεργασία στο μεταναστευτικό;

Ελλάδα και Τουρκία επιθυμούν να συνεργαστούν για τον περιορισμό της παράνομης μετανάστευσης στα θαλάσσια και χερσαία σύνορα μεταξύ των δύο κρατών, σύμφωνα με την οικονομική επιθεώρηση Handelsblatt.

Όπως αναφέρει ο ανταποκριτής της γερμανικής εφημερίδας, «για τον σκοπό αυτό πρόκειται να τοποθετηθεί ένας αξιωματικός της Ελληνικής Ακτοφυλακής στη Σμύρνη της Τουρκίας και ένας αξιωματικός της Τουρκικής Ακτοφυλακής αντιστοίχως στη Σάμο ή τη Λέσβο. Με αυτόν τον τρόπο τα δύο κράτη θέλουν να επιταχύνουν την ανταλλαγή πληροφοριών σχετικά με τις μετακινήσεις των μεταναστών, όπως και να σταματούν εγκαίρως τις βάρκες που χρησιμοποιούν οι διακινητές για τη μεταφορά ανθρώπων από τις τουρκικές ακτές στα ελληνικά νησιά».

Επικαλούμενη και πηγές του ελληνικού υπουργείου η Handelsblatt επισημαίνει πως «οι συνομιλίες εξελίσσονται θετικά και έχουν προχωρήσει αρκετά».

Ωστόσο, υπάρχει και ένα ζήτημα που εκκρεμεί. Η Τουρκία έχει ψηλά στις προτεραιότητές της τη διευκόλυνση της έκδοσης βίζας για τους πολίτες της. Έτσι, σε ένα πιλοτικό σχέδιο «Αθήνα και Άγκυρα θέλουν και να διευκολύνουν τις επισκέψεις Τούρκων πολιτών στα ελληνικά νησιά του Αιγαίου – νησιά όπως η Σάμος, η Λέσβος, η Κως και η Ρόδος που έχουν γίνει δημοφιλείς προορισμοί για τους Τούρκους τα τελευταία χρόνια. […] Σε αυτό το πλαίσιο συζητείται η έκδοση θεωρήσεων διάρκειας ενός έτους. Όμως αυτή είναι μία απόφαση που θα πρέπει να ληφθεί και σε ενωσιακό επίπεδο», καταλήγει η γερμανική εφημερίδα.

Σχετικά Άρθρα