“Κόλαση πάνω στη Γη” η Γάζα – Χερσαία εισβολή με χτυπήματα δίπλα σε νοσοκομεία – Χιλιάδες νεκροί και στο νότιο τμήμα όπου μετακινήθηκαν άμαχοι

 “Κόλαση πάνω στη Γη” η Γάζα – Χερσαία εισβολή με χτυπήματα δίπλα σε νοσοκομεία – Χιλιάδες νεκροί και στο νότιο τμήμα όπου μετακινήθηκαν άμαχοι

Αυξάνονται οι φόβοι για επέκταση της κρίσης σε όλη τη Μέση Ανατολή, με τα χτυπήματα κατά αμερικάνικων στόχων σε Συρία και Ιράκ να πληθαίνουν. Δυνάμεις των ΗΠΑ και συμμάχων τους που έχουν αναπτυχθεί σε βάσεις στο Ιράκ και στη Συρία έγιναν στόχοι 23 επιθέσεων με drones ή/και με ρουκέτες μέσα στις τελευταίες δυο εβδομάδες.

Η Ουάσιγκτον κατηγορεί το Ιράν ότι εμπλέκεται στις ενέργειες αυτές, ότι πρόκειται για ιρανικές επιθέσεις «δι’ αντιπροσώπων», και αεροσκάφη των ΗΠΑ εξαπέλυσαν την περασμένη εβδομάδα πλήγματα εναντίον δυο εγκαταστάσεων στην ανατολική Συρία που χρησιμοποιούν οι Φρουροί της Επανάστασης, επίλεκτο σώμα του στρατού του Ιράν, και «οργανώσεις συνδεόμενες με αυτούς», σύμφωνα με τον αμερικανό υπουργό Άμυνας Λόιντ Όστιν.

ΓΑΖΑ

Την Δευτέρα οι Ισραηλινές χερσαίες δυνάμεις εισέβαλαν βαθύτερα στη Γάζα προελαύνοντας με άρματα μάχης και άλλα τεθωρακισμένα οχήματα και απελευθερώνοντας μια γυναίκα στρατιωτικό που κρατούνταν αιχμάλωτη από μαχητές της Χαμάς. Στη νέα φάση της επιχείρησης οι ισραηλινές δυνάμεις έχουν μπει σε παλαιστινιακό έδαφος από τρία σημεία, με στόχο να περικυκλωθεί η Γάζα. Το Ισραήλ εισέβαλε βορειοανατολικά, στο Μπέιτ Χανιούν, με τη Χαμάς να «απαντά» στέλνοντας εκεί ισχυρές δυνάμεις.

Την ίδια ώρα, οι Ισραηλινοί κινήθηκαν από άλλη κατεύθυνση παραλιακά και μπήκαν με ισχυρές δυνάμεις τεθωρακισμένων, όπου κατέλαβαν έδαφος.

Παράλληλα, σήμερα (30.10.2023), έγινε η τρίτη κίνηση, καθώς μπήκαν από το κέντρο της Γάζας και έφτασαν σε κεντρικό δρόμο που συνδέει βορρά και νότο.

Ο ισραηλινός στρατός υποστηρίζει ότι σκότωσε δεκάδες τρομοκράτες που του επιτέθηκαν μέσα από κτήρια και σήραγγες. Τις τελευταίες 24 ώρες επλήγησαν περισσότεροι από 600 στόχοι, ανάμεσά τους αποθήκες όπλων, θέσεις εκτόξευσης αντιαρματικών πυραύλων, καθώς και κρησφύγετα της Χαμάς.

Στο μεταξύ, ο ΟΗΕ και ο Ερυθρός Σταυρός αποκαλύπτουν ότι εκατοντάδες ασθενείς είναι εγκλωβισμένοι σε νοσοκομεία στη βόρεια Γάζα – ανάμεσά τους και κάποιοι στην εντατική- και είναι αδύνατο να μεταφερθούν σε ασφαλέστερες περιοχές.

  • Σε δηλώσεις του μετά το υπουργικό συμβούλιο, ο πρωθυπουργός του Ισραήλ, Μπέντζαμιν Νετανιάχου, απέρριψε τις εκκλήσεις για κατάπαυση του πυρός και απέκλεισε κάθε ενδεχόμενο παύσης των εχθροπραξιών στη Λωρίδα της Γάζας.

«Οι εκκλήσεις για κατάπαυση του πυρός είναι εκκλήσεις προς το Ισραήλ να παραδοθεί στη Χαμάς. Αυτό δεν πρόκειται να συμβεί», τόνισε ο Νετανιάχου, προτρέποντας τη διεθνή κοινότητα να ταχθεί στο πλευρό του Ισραήλ, απαιτώντας την «άμεση και άνευ όρων» απελευθέρωση των αιχμαλώτων που κρατούνται όμηροι στη Λωρίδα της Γάζας.

Ο πρωθυπουργός του Ισραήλ έκανε επίσης διαχωρισμό μεταξύ της σκόπιμης σφαγής αθώων από τη Χαμάς και των παράπλευρων απωλειών που υπάρχουν σε κάθε πόλεμο, αναφερόμενος στους άμαχους Παλαιστίνιους που έχουν σκοτωθεί στη διάρκεια των ισραηλινών επιθέσεων στη Λωρίδα της Γάζας.

Τόσο ο Νετανιάχου, όσο και οι αρχηγοί του ισραηλινού στρατού και των μυστικών υπηρεσιών της χώρας, έχουν αναλάβει την ευθύνη που τους αναλογεί για το γεγονός ότι δεν μπόρεσαν να προβλέψουν και να προλάβουν το «χτύπημα» της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου.

Διεθνή ΜΜΕ και στρατηγικοί αναλυτές κάνουν συνεχώς αναλύσεις για τις παραλείψεις που έγιναν και -μεταξύ άλλων- είναι οι εξής:

  • Τα ξημερώματα της επίθεσης, οι Αρχές ασφαλείας του Ισραήλ πίστευαν πως η Χαμάς έκανε άσκηση.
  • Επί έναν χρόνο το Ισραήλ έχει επίσημα σταματήσει την παρακολούθηση των ασυρμάτων της Χαμάς.
  • Από το 2021 για τη Γενική Υπηρεσία Ασφαλείας (Shin Bet), ο κίνδυνος ήταν η Δυτική Όχθη, η Χεζμπολάχ και το Ιράν.
  • Οι αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες τα τελευταία χρόνια έχουν σταματήσει να συλλέγουν στοιχεία για τη Χαμάς.

Κόλαση επι Γης

Ο παλαιστίνιος πρεσβευτής στα Ηνωμένα Έθνη, ο Ριάντ Μανσούρ, απευθυνόμενος στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ είπε ότι η περιοχή έχει μετατραπεί σε «κόλαση πάνω στη Γη».

Χρησιμοποίησε απόφθεγμα του άλλοτε Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ Νταγκ Χάμερσκελντ, ο οποίος το 1954 είχε πει πως ο διεθνής οργανισμός «δεν δημιουργήθηκε για να πάμε στον παράδεισο, αλλά για να σωθούμε από την κόλαση».

  • Ο διπλωμάτης υπογράμμισε πως μέχρι στιγμής έχουν σκοτωθεί πάνω από 8.000 άνθρωποι στον μικρό παλαιστινιακό θύλακα, ανάμεσά τους 3.000 και πλέον στο νότιο τμήμα του, όπου το Ισραήλ διέταξε να μετακινηθούν οι Γαζαίοι, «εκτόπισε εξαναγκαστικά εκατοντάδες χιλιάδες ανθρώπους».

«Σχεδόν όλος ο λαός μας στη Γάζα είναι πλέον άστεγος, ή εκτοπισμένος, ή μεταφέρεται από ένα σπίτι σε άλλο, ή κοιμάται στο αυτοκίνητό του, ή κοιμάται στον δρόμο — και σκοτώνεται όπου κι αν πάει, για να πειστεί πως δεν υπάρχει καμιά ασφαλής τοποθεσία» στον θύλακα.

  • «Το να σώσουν την ανθρωπότητα από την κόλαση σήμερα σημαίνει για τα Ηνωμένα Έθνη να σώσουν τους Παλαιστίνιους στη Γάζα», επέμεινε ο κ. Μανσούρ, καλώντας τα κράτη μέλη να μεταχειριστούν τους συμπατριώτες του «με αξιοπρέπεια»: «Σώστε τους. Δείτε τους ως ανθρώπινα όντα».

Βομβαρδισμός σε νοσοκομείο με εκτοπισμένους

Η παλαιστινιακή Ερυθρά Ημισέληνος εξέφρασε έντονη ανησυχία σήμερα για τα ισραηλινά πλήγματα σε περιοχή όπου βρίσκεται νοσοκομείο της στο βόρειο τμήμα της Λωρίδας της Γάζας, στο οποίο έχουν καταφύγει εκτοπισμένοι για να προστατευθούν από τους βομβαρδισμούς.

Βρίσκονται σε εξέλιξη «συνεχή πλήγματα του πυροβολικού και της αεροπορίας στην περιοχή Τελ αλ Χάουα όπου βρίσκεται το νοσοκομείο Αλ Κουντς», τόνισε η οργάνωση περίθαλψης και βοήθειας μέσω X (του πρώην Twitter).

«Το κτίριο τρέμει και οι εκτοπισμένοι άμαχοι και οι ομάδες που εργάζονται έχουν καταληφθεί από φόβο και πανικό», πρόσθεσε.

Η Ερυθρά Ημισέληνος είχε ανακοινώσει πως η περιοχή βομβαρδιζόταν και το βράδυ της Κυριακής.

Ο διευθυντής του νοσοκομείου είπε στο Γαλλικό Πρακτορείο πως έλαβε διαταγή του ισραηλινού στρατού να το εκκενώσει.

Ο επικεφαλής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας χαρακτήρισε τη διαταγή αυτή «βαθιά ανησυχητική», κρίνοντας πως θα ήταν αδύνατο να εκκενωθεί νοσοκομείο χωρίς να τεθεί σε κίνδυνο η ζωή των ασθενών του.

«Επαναλαμβάνουμε πως είναι αδύνατο να εκκενωθεί νοσοκομείο γεμάτο ασθενείς χωρίς να τεθεί η ζωή τους σε κίνδυνο», υπογράμμισε ο Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεέσους μέσω X.

Εκτός από τους ασθενείς, το κτιριακό συγκρότημα του νοσοκομείου έχει υποδεχθεί κάπου 14.000 ανθρώπους που πήγαν εκεί για να σωθούν από τους ακατάπαυστους ισραηλινούς βομβαρδισμούς, σύμφωνα με την Ερυθρά Ημισέληνο.

Το Ισραήλ έχει κατηγορήσει επανειλημμένα τη Χαμάς πως χρησιμοποιεί νοσοκομεία στη Λωρίδα της Γάζας για να κρύβει όπλα και μαχητές. Το παλαιστινιακό ισλαμιστικό κίνημα το διαψεύδει κατηγορηματικά.

Νέα πλήγματα κατά της Χεζμπολάχ στον Λίβανο

Ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε σήμερα πως εξαπέλυσε αεροπορικά πλήγματα στον Λίβανο εναντίον θέσεων του σιιτικού κινήματος Χεζμπολάχ, συμμάχου του παλαιστινιακού ισλαμιστικού κινήματος Χαμάς.

  • «Μαχητικά αεριωθούμενα έπληξαν υποδομές της τρομοκρατικής οργάνωσης Χεζμπολάχ στον Λίβανο», ανέφερε μέσω X (του πρώην Twitter).

Ανάμεσα στις «υποδομές» που επλήγησαν από τα ισραηλινά αεροσκα΄φη ήταν «όπλα, θέσεις και εγκαταστάσεις» του κινήματος, πρόσθεσε.

Η συνεχιζόμενη κλιμάκωση της έντασης στα σύνορα Ισραήλ-Λιβάνου εντείνει τις ανησυχίες πως ο πόλεμος Ισραήλ/Χαμάς μπορεί να εξαπλωθεί στη Μέση Ανατολή. Η Χεζμπολάχ ανακοίνωσε χθες Δευτέρα νέο θάνατο μαχητή της, που αύξησε σε 47 τον αριθμό των μελών της που έχουν σκοτωθεί μετά την 7η Οκτωβρίου.

Ο πρωθυπουργός του Λιβάνου Νατζίμπ Μικάτι τόνισε κατά τη διάρκεια συνέντευξης που παραχώρησε στο Γαλλικό Πρακτορείο χθες πως κάνει ό,τι μπορεί για να αποφευχθεί η εμπλοκή της χώρας του στη σύρραξη, τονίζοντας όμως πως δεν μπορεί να αποκλείσει την εξάπλωσή του «σε όλη την περιοχή».

Σχετικά Άρθρα