Επέκταση του επιδόματος θέρμανσης και στο ρεύμα – Οριστικό τέλος στις οριζόντιες ενισχύσεις

 Επέκταση του επιδόματος θέρμανσης και στο ρεύμα – Οριστικό τέλος στις οριζόντιες ενισχύσεις

Στο υπουργικό συμβούλιο (εκτός από το φορολογικό ν/σ του υπ. Οικονομικών) ο αρμόδιος υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Θοδωρής Σκυλακάκης θα παρουσιάσει το σχέδιο για τη στήριξη των καταναλωτών μετά το οριστικό τέλος των οριζόντιων κρατικών επιδοτήσεων στους λογαριασμούς ηλεκτρικού ρεύματος, τον ερχόμενο Ιανουάριο.

Περιλαμβάνονται μέτρα όπως:

  • Επίδομα θέρμανσης και στους καταναλωτές που χρησιμοποιούν ηλεκτρικό ρεύμα για να ζεσταθούν (π.χ. aircondition) από Γενάρη
  • Υποχρεωτική εφαρμογή από τους παρόχους προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας ενός νέου ενιαίου λογαριασμού ηλεκτρικής ενέργειας, με κυμαινόιμενη τιμή και μια νέα ρήτρα αναπροσαρμογής από τον ερχόμενο Γενάρη. Σε αυτό το νέο ενιαίο τιμολόγιο θα μεταφερθούν όλοι οι καταναλωτές που δεν επιλέξουν εκ των προτέρων κάποιο νέο τιμολόγιο στθαερό ή κυμαινόμενο (μπλε ή πράσινο). Εκτιμάται πως το τιμολόγιο αυτό θα καλύψει εν τέλει 7 στους 10 καταναλωτές.

Από τις αρχές του έτους, όταν θα κοπούν οι οριζόντιες κρατικές επιδοτήσεις στους λογαριασμούς ηλεκτρικού ρεύματος, θα μπει σε εφαρμογή το νέο επίδομα θέρμανσης για όσους χρησιμοποιούν ρεύμα για να ζεσταθούν.

  • Τα εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια θα είναι ίδια με όσους παίρνουν επίδομα θέρμανσης για πετρέλαιο, φυσικό αέριο κλπ, προσαυξημένα για οικογένειες με παιδιά όπως ισχύει φέτος.

Το ποσό της επιδότησης θα ακολουθεί το μοντέλο με τις βαθμοημέρες, ενώ θα κλιμακώνεται ανάλογα με τους συντελεστές που ισχύουν σε κάθε περιοχή της χώρας. Δηλαδή, όσο πιο βόρεια και σε ψυχρό κλίμα είναι το νοικοκυριό τόσο μεγαλύτερη επιδότηση θα πάρει.

Το ζήτημα είναι πώς θα επιλεγούν οι δικαιούχοι, καθώς εκτός από τα εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια, θα υπάρχουν και πρόσθετες προϋποθέσεις. Δηλαδή όπως απαιτείται να προσκομίζει κανείς τα τιμολόγια αγοράς του πετρελαίου θέρμανσης, έτσι αντίστοιχα θα απαιτείται να αποδεικνύεται με κάποιο τρόπο ότι το ρεύμα χρησιμοποιείται για θέρμανση. Για παράδειγμα δεν αποκλείεται να τεθούν και συγκεκριμένες προϋποθέσεις ως προς το ύψος της κατανάλωσης (για να προκύπτει πως το σπίτι θερμαίνεται με air-condition). Η πρώτη δόση του επιδόματος θέρμανσης αναμένεται να καταβληθεί τον Δεκέμβριο και η πλατφόρμα MyΘέρμανση αναμένεται να ανοίξει για υποβολή αιτήσεων μέσα στο πρώτο δεκαήμερο του Νοεμβρίου.

Εκτός από την επέκταση του επιδόματος θέρμανσης και στο ηλεκτρικό ρεύμα, το ενεργειακό πακέτο περιλαμβάνει το νέο ενιαίο τιμολόγιο, το οποίο θα είναι υποχρεωμένες να προσφέρουν στους συνδρομητές τους οι εταιρείες παροχής ηλεκτρικής ενέργειας από τον Γενάρη. Αυτό το τιμολόγιο θα είναι κυμαινόμενο, με ρήτρα προσαρμογής και όπως αναφέρουν πληροφορίες θα θέτει όρια στον τρόπο εφαρμογής της ρήτρας αναπροσαρμογής, στοχεύοντας να αυξήσει τον ανταγωνισμό μεταξύ των εταιρειών προμήθειας. Η τιμή του εν λόγω τιμολογίου θα ανακοινώνεται εκ των προτέρων (ex-ante) και θα υπάρχει δυνατότητα διόρθωσης τον επόμενο μήνα (ex-post), σαν τους έναντι και εκκαθαριστικούς λογαριασμούς.

  • Σε αυτό το τιμολόγιο θα εντάσσονται οι καταναλωτές που δεν θα έχουν υπογράψει συμβόλαια προμήθειας, ενώ το χαρακτηριστικό του θα είναι ότι η ρήτρα αναπροσαρμογής θα περιγράφεται στη νομοθετική ρύθμιση, θα βασίζεται σε μια ή περισσότερες μεταβλητές και θα έχει συγκεκριμένα όρια διακύμανσης.

Η ΡΑΑΕΥ πρόκειται να δώσει περιθώριο 10 ημερών μετά την ανακοίνωση του υπουργείου Ενέργειας στις εταιρείες προμήθειας, για να ετοιμάσουν τις δικές τους εμπορικές προτάσεις και να ενημερώσουν τους καταναλωτές για τα τιμολόγιά τους,

Υπενθυμίζεται πως η Ρυθμιστική Αρχή έχει προτείνει νέα «πολύχρωμα» τιμολόγια από τον Γενάρη:

  • τα πράσινα θα είναι κυμαινόμενα με τιμή που θα ανακοινώνεται είτε εκ των προτέρων είτε εκ των υστέρων (τα κυμαινόμενα θα έχουν και ρήτρα αναπροσαρμογής)
  • τα πορτοκαλί θα απευθύνονται σε όσους έχουν έξυπνο μετρητή

Οι εταιρείες προμήθειας όφειλαν να ενημερώσουν τους καταναλωτές για τα νέα τιμολόγια μέχρι τις 31/10 κάτι που όμως δεν είναι δυνατόν πλέον και για αυτό η Ρυθμιστική Αρχή θα τους δώσει μικρή παράταση.

Στο νομοθετικό πακέτο που προωθεί το ΥΠΕΝ θα περιλαμβάνονται – εκτός από το νέο τιμολόγιο και την επέκταση του επιδόματος θέρμανσης – και άλλες ρυθμίσεις που:

  • θα επιχειρήσουν να περιορίσουν τις ρευματοκλοπές
  • θα σφίξουν τον κλοιό στους στρατηγικούς κακοπληρωτές
  • θα επαναφέρουν το κοινωνικό τιμολόγιο για τους πολύτεκνους

Σχετικά Άρθρα