Νετανιάχου: Εγκρίναμε τη διεύρυνση της χερσαίας εισβολής- Όσοι μας κατηγορούν για εγκλήματα πολέμου είναι υποκριτές – Ζητά έκτακτη σύνοδο για την γενοκτονία στη Γάζα ο Αμπάς

 Νετανιάχου: Εγκρίναμε τη διεύρυνση της χερσαίας εισβολής- Όσοι μας κατηγορούν για εγκλήματα πολέμου είναι υποκριτές –  Ζητά έκτακτη σύνοδο για την γενοκτονία στη Γάζα ο Αμπάς

Στην αρχή του διαγγέλματος που έκανε ο Μπενιαμίν Νετανιάχου, ανέφερε πως “αυτή είναι η δεύτερη φάση του πολέμου”, ενώ στη συνέχεια τόνισε πως το Ισραήλ θα κάνει ότι είναι δυνατόν για να φέρει πίσω τους ομήρους χαρακηρίζοντας ως “υποκριτές” όσους κατηγορούν τον ισραηλινό στρατό για εγκλήματα πολέμου. Έκτακτη σύνοδο από τα Ηνωμένα Έθνη για την “αποφυγή της γενοκτονίας στη Γάζα”, ζητά ο Αμπάς.

Την πρώτη Συνέντευξη Τύπου όπου δέχτηκε και ερωτήσεις από τους δημοσιογράφους πραγματοποίησε ο ισραηλινός πρωθυπουργός, Μπέντζαμιν Νετανιάχου το βράδυ του Σαββάτου (28/10), ενώ οι βομβαρδισμοί συνεχίζονται με σφοδρότητα στη Γάζα.

Στις δηλώσεις που πραγματοποίησε είπε ότι “εγκρίναμε ομόφωνα τη διεύρυνση της χερσαίας εισβολής” και πρόσθεσε: “Ο στόχος μας είναι μοναδικός: να νικήσουμε τον δολοφονικό εχθρό. Δηλώσαμε “ποτέ ξανά” και επαναλαμβάνουμε: “ποτέ ξανά, τώρα”. Η καρδιά μου πονάει καθώς συναντήθηκα με τις οικογένειες των ομήρων. Τους διαβεβαίωσα ότι θα εξαντλήσουμε κάθε περιθώριο για να φέρουμε τους αγαπημένους τους στο σπίτι. Η αιχμαλωσία τους αποτελεί έγκλημα κατά της ανθρωπότητας”.

Ο Νετανιάχου δήλωσε επίσης ότι “όσοι κατηγορούν τις IDF για εγκλήματα πολέμου είναι υποκριτές. Καλώ τους αμάχους στη Γάζα να απομακρυνθούν προς τη νότια Λωρίδα της Γάζας… Ο εχθρός χρησιμοποιεί κυνικά τα νοσοκομεία ως καταφύγια… Το Ισραήλ δίνει μια μάχη για την ανθρωπότητα εναντίον βαρβάρων”.

“Από την έναρξη αυτού του πολέμου, έχουμε οικοδομήσει ευρείες συνεργασίες, συμπεριλαμβανομένων των ΗΠΑ, του Ηνωμένου Βασιλείου, της Γερμανίας, της Γαλλίας και πολλών άλλων ευρωπαϊκών εθνών. Έχουν εκφράσει όχι μόνο την υποστήριξή τους, αλλά και την έντονη επιθυμία τους για τη νίκη μας”, πρόσθεσε ο πρωθυπουργός.

“Τις πρώτες εβδομάδες του πολέμου, εξαπολύσαμε μαζικές αεροπορικές επιδρομές που επέφεραν σοβαρό πλήγμα στον εχθρό. Εξολοθρεύσαμε πολλούς τρομοκράτες. Ωστόσο, βρισκόμαστε μόνο στην αρχή. Η μάχη εντός της Λωρίδας της Γάζας θα είναι δύσκολη και μακρά- αυτός είναι ο δεύτερος πόλεμος της ανεξαρτησίας μας”, δήλωσε ο Νετανιάχου.

“Αυτή είναι η αποστολή της ζωής μου”, κατέληξε.

Στην ίδια συνέντευξη Τύπου, ο υπουργός Άμυνας Γιοάβ Γκάλαντ είπε ότι ο στρατός επιφέρει βαριά πλήγματα στη Χαμάς, τονίζοντας ότι όση περισσότερη πίεση ασκείται στην παλαιστινιακή οργάνωση τόσο περισσότερες είναι οι πιθανότητες να απελευθερωθούν οι όμηροι. Επανέλαβε επίσης ότι το Ισραήλ δεν επιδιώκει να διευρύνει τον πόλεμο. «Όμως είμαστε προετοιμασμένοι σε όλα τα μέτωπα», πρόσθεσε.

Την πεποίθησή του ότι η χερσαία επιχείρηση μπορεί να βοηθήσει να επιστρέψουν στα σπίτια τους οι όμηροι εξέφρασε και το μέλος του πολεμικού υπουργικού συμβουλίου, Μπένι Γκαντζ.

Για νέα φάση στον πόλεμο έκανε λόγο και ο αρχηγός του Γενικού Επιτελείου

Οι ένοπλες δυνάμεις του Ισραήλ προχωρούν σε μια νέα φάση του πολέμου με τη Χαμάς στη Γάζα, δήλωσε σήμερα ο αρχηγός του Γενικού Επιτελείου, στρατηγός Χέρζι Χαλεβί, τη στιγμή που οι ισραηλινές δυνάμεις συνεχίζουν τους βομβαρδισμούς στην αποκομμένη από κάθε είδους βοήθεια και τηλεπικοινωνίες Γάζα, που μετρά κάθε μέρα και περισσότερους νεκρούς αμάχους.

Ο πόλεμος έχει στάδια και σήμερα προχωράμε στο επόμενο στάδιο. Οι δυνάμεις μας αυτή τη στιγμή επιχειρούν στο έδαφος της Λωρίδας της Γάζας“, είπε στο μήνυμά του που μεταδόθηκε από την τηλεόραση.

Ο Χαλεβί είπε ότι για την επίτευξη των στόχων του Ισραήλ στη Γάζα “απαιτείται μια χερσαία επιχείρηση”, εξηγώντας ότι “δεν υπάρχει τρόπος να καταστραφεί ο εχθρός χωρίς να μπούμε στο δικό του έδαφος“.

Ο στρατηγός διαβεβαίωσε ότι “ο εχθρός έχει πολλές εκατοντάδες νεκρούς” και υποδομές του έχουν καταστραφεί. Πρόσθεσε ότι το Ισραήλ “θα κάνει ό,τι μπορεί” για να απελευθερώσει τους ομήρους που κρατά η Χαμάς.

Ο Αμπάς ζητά έκτακτη σύνοδο του Αραβικού Συνδέσμου για την γενοκτονία στη Γάζα

Ο Παλαιστίνιος πρόεδρος Μαχμούντ Αμπάς ζήτησε έκτακτη συνεδρίαση του Αραβικού Συνδέσμου κατά τη διάρκεια συνεδρίασης της επιτροπής του PLO στη Ραμάλα. Δήλωσε: “Ο παλαιστινιακός λαός υφίσταται πράξεις σφαγής και γενοκτονίας στη Λωρίδα της Γάζας“.

Από την αρχή, έχουμε δημιουργήσει ευρείες επαφές με τους παγκόσμιους ηγέτες για να σταματήσουμε αυτή την επιθετικότητα. Συμμετείχαμε σε συνόδους κορυφής, απευθυνθήκαμε στο Συμβούλιο Ασφαλείας και απαιτήσαμε την είσοδο βοήθειας και τον τερματισμό των εκτοπίσεων. Επιδιώκουμε μια διπλωματική λύση με βάση τις αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας και της διεθνούς κοινότητας“, δήλωσε ο Αμπάς.

Και πρόσθεσε: “Πρέπει να αποτρέψουμε μια νέα καταστροφή με όλα τα μέσα. Θα ανοικοδομήσουμε όλα όσα η κατοχή κατέστρεψε στη Λωρίδα της Γάζας. Η Γάζα θα παραμείνει αγκάθι στο λαιμό των επιτιθέμενων και η Ιερουσαλήμ είναι η αιώνια πρωτεύουσά μας“.

Το υπουργείο Άμυνας της Χαμάς ανακοίνωσε ότι 7.703 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί

Το υπουργείο Υγείας της Χαμάς ανακοίνωσε σήμερα πως 7.703 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί στη Λωρίδα της Γάζας από την έναρξη του πολέμου με το Ισραήλ.

Σύμφωνα με την ίδια πηγή, τουλάχιστον 3.500 παιδιά περιλαμβάνονται μεταξύ των νεκρών που έχουν καταγραφεί από την έναρξη του πολέμου στις 7 Οκτωβρίου. Ο προηγούμενος απολογισμός, που ανακοινώθηκε χθες, Παρασκευή, έκανε λόγο για 7.326 νεκρούς.

Δείτε live εικόνα από τη Γάζα και το Ισραήλ:

Σχετικά Άρθρα