AstraZeneca: “Κλινικά σημαντικά” τα αποτελέσματα των δοκιμών σε φάρμακα για τον καρκίνο του πνεύμονα και του μαστού

 AstraZeneca: “Κλινικά σημαντικά” τα αποτελέσματα των δοκιμών σε φάρμακα για τον καρκίνο του πνεύμονα και του μαστού

Τα πλήρη αποτελέσματα της κλινικής δοκιμής μιας νέας γενιάς στοχευμένων φαρμάκων κατά δύο τύπων καρκίνου ανακοίνωσε η AstraZeneca σε ιατρικό συνέδριο τη Δευτέρα (23/10). Ο Ντέιβιντ Φρέντρικσον, εκτελεστικός αντιπρόεδρος της μονάδας ογκολογίας της εταιρείας, δήλωσε πως η νέα θεραπεία ήταν πιο αποτελεσματική από τη χημειοθεραπεία σε δύο κλινικές δοκιμές σε ασθενείς με καρκίνο του πνεύμονα ή του μαστού. 

Η AstraZeneca έχει συνεργαστεί με την ιαπωνική φαρμακευτική εταιρεία Daiichi Sankyo για την ανάπτυξη δύο βασικών συζεύξεων αντισωμάτων-φαρμάκων, τα οποία χρησιμοποιούν αντισώματα για να μεταφέρουν ένα χημειοθεραπευτικό φορτίο σε έναν όγκο, με λιγότερες παρενέργειες. Το πρώτο φάρμακο, το Enhertu, ήδη αλλάζει τη θεραπεία του καρκίνου του μαστού, όπως αναφέρουν οι Financial Times.

Στην κλινική δοκιμή του φαρμάκου Dato-DXd για τον καρκίνο του πνεύμονα, στην οποία συμμετείχαν περισσότεροι από 600 ασθενείς, συνέκρινε το νέο υποψήφιο φάρμακο με τη δοσεταξέλη, ένα χημειοθεραπευτικό φάρμακο που εγκρίθηκε για πρώτη φορά τη δεκαετία του 1990 αλλά εξακολουθεί να χρησιμοποιείται μέχρι σήμερα. Οι επιστήμονες της κλινικής δοκιμής διαπίστωσαν πως το χρονικό διάστημα κατά το οποίο η νόσος δεν επιδεινώθηκε, η περίοδος δηλαδή κατά την οποία ο όγκος ήταν σταθερός, ήταν κατά μέσο όρο 4,4 μήνες, σε σχέση με 3,7 μήνες με τη δοσεταξέλη.

Η κλινική δοκιμή για τον καρκίνο του μαστού έδειξε επίσης μια «στατιστικά σημαντική και κλινικά σημαντική» βελτίωση στο χρονικό διάστημα που οι ασθενείς επιβίωσαν χωρίς να αυξηθεί ο όγκος τους, σύμφωνα με την επιστημονική δημοσίευση. 

Το 2020, η AstraZeneca συνεργάστηκε με την Daiichi Sankyo για την ανάπτυξη του Dato-DXd στο πλαίσιο συμφωνίας ύψους 6 δισ. δολαρίων, μετά τη συμφωνία της για το Enhertu, ύψους 6,9 δισ. δολαρίων, το προηγούμενο έτος. Την περασμένη εβδομάδα, η Daiichi Sankyo ανακοίνωσε ότι συνεργάζεται με την αμερικανική εταιρεία Merck για την ανάπτυξη τριών νέων πιθανών συζεύξεων αντισωμάτων-φαρμάκων, στο πλαίσιο συμφωνίας ύψους 22 δισ. δολαρίων, εάν τα φάρμακα εγκριθούν και επιτύχουν διάφορα ορόσημα πωλήσεων.

Η Σούζαν Γκάλμπρειθ, εκτελεστική αντιπρόεδρος ογκολογικής έρευνας και ανάπτυξης, δεν είπε αν η AstraZeneca είχε υποβάλει προσφορά για συνεργασία στα επόμενα φάρμακα που ετοιμάζει. Είπε όμως ότι τέσσερις συζεύξεις αντισωμάτων-φαρμάκων δοκιμάζονται ήδη σε κλινικές δοκιμές και ότι έχει συνάψει δύο συμφωνίες με κινεζικές εταιρείες.

«Είμαστε προσηλωμένοι στο γεγονός ότι οι συζεύξεις αντισωμάτων-φαρμάκων έχουν τη δυνατότητα να αντικαταστήσουν τη βασική χημειοθεραπεία για μια σειρά διαφορετικών τύπων όγκων», κατέληξε η εκτελεστική αντιπρεδρος.

Σχετικά Άρθρα