Σύνοδος Κορυφής για Μέση Ανατολή, Ουκρανία, μεταναστευτικό και… ολίγον από δημοσιονομικά – Τι θα πει ο Κυριάκος Μητσοτάκης

 Σύνοδος Κορυφής για Μέση Ανατολή, Ουκρανία, μεταναστευτικό και… ολίγον από δημοσιονομικά – Τι θα πει ο Κυριάκος Μητσοτάκης

Οι εξελίξεις στη Μέση Ανατολή, η συνεχιζόμενη στήριξη της Ε. Ε στην Ουκρανία και το Μεταναστευτικό ζήτημα θα βρεθούν στο επίκεντρο των συζητήσεων της Συνόδου του Ευρωπαϊκού Σύμβουλίου, όπου θα συμμετάσχει ο πρωθυπουργός σήμερα και αύριο. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναμένεται να ενημερώσει τους ευρωπαίους ομολόγους του για το ταξίδι του στην Ιερουσαλήμ την περασμένη Δευτέρα και την συνάντηση του με τον Μπέτζαμιν Νετανιάχου καθώς επίσης και για το πρόσφατο του ταξίδι στο Κάιρο όπου συμμετείχε στη Σύνοδο Ειρήνης μαζί του ηγέτες των Αραβικών χωρών.

Παράλληλα, θα τονίσει στα μέλη του Ευρωπαϊκού Συμβούλιου τον ρόλο της Ελλάδας ως αξιόπιστου και έντιμου συνομιλητή με όλες τις χώρες της περιοχής. Επιπλέον θα υπογραμμίσει τους κινδύνους που υπάρχουν στην ευρύτερη περιοχή της Μεσογείου απο τη διάχυση της κρίσης στην Μέση Ανατολή. 

  • Το μεταναστευτικό αποτελεί έναν κρίσιμο παράγοντα που επηρεάζεται άμεσα απο την αποσταθεροποίησης των σχέσων στη Μέση Ανατολή και το θέμα αυτό θα τεθεί επι τάπητος στην σημερινή Σύνοδο.  

Στην έκτακτη τηλεδιάσκεψη των ευρωπαίων ηγετών για το μεταναστών, την περασμένη εβδομάδα, ο  Κυριάκος Μητσοτάκης είχε τονίσει ότι η σημασία της στρατηγικής συνεργασίας της Ε.Ε. με την Αίγυπτο είναι σήμερα περισσότερο επίκαιρη από ποτέ. Στην ατζέντα των συζητήσεων θα βρεθεί και το ζήτημα της της εσωτερικής ασφάλειας όπου ο Έλληνας πρωθυπουργός αναμένεται να αναφερθεί στην αποτελεσματικότερη φύλαξη των συνόρων της χώρας. 

Ο πρωθυπουργός αναμένεται να επαναλάβει το δικαίωμα του Ισραήλ στην αυτοάμυνα σύμφωνα όμως με το Διεθνές Δίκαιο και το Διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο.

  • Θα υπογραμμίσει, ωστόσο, όπως έκανε και κατά την επίσκεψη του στο Κάιρο, τη διάκριση ανάμεσα στη Χαμάς και τους Παλαιστινίους, την ανάγκη προστασίας των αμάχων στη Λωρίδα της Γάζας και αποφυγής μιας ανθρωπιστικής κρίσης.

Μάλιστα, αυτή την διάκριση μεταξύ Χαμάς και Παλαιστινιακού λαού, ο Κυριάκος Μητσοτάκης την επισήμανε και στον πρωθυπουργό του Ισραήλ κατά την συνάντηση τους, την περασμένη Δευτέρα.

  • Στο επίκεντρο των συζητήσεων των ευρωπαίων ηγετών θα βρεθεί και η  αναθεώρηση του Πολυετούς Δημοσιονομικού Πλαισίου (2021-2027).

Ήδη από το άτυπο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο στη Γρανάδα, ο πρωθυπουργός τόνισε την ανάγκη της αύξηση του προϋπολογισμού στην αναθεώρηση του Πολυετούς Δημοσιονομικού Πλαισίου. Συγκεκριμένα, αναμένεται να υπογραμμίσει ότι είναι αδύνατον στον προϋπολογισμό της Ε.Ε. να προβλέπονται τόσοι πρόσθετοι πόροι για την Ουκρανία και να δίνονται πολύ λιγότεροι πόροι σε τομείς όπως το Μεταναστευτικό και η αντιμετώπιση φυσικών καταστροφών. 

Σχετικά Άρθρα