Πρωτόγνωρες εξελίξεις: Ακόμη και επαναληπτικές εκλογές αν χάσουν την έδρα τους οι 11 “Σπαρτιάτες” – Τι ζήτησε η εισαγγελέας, γιατί διχάζονται οι συνταγματολόγοι

 Πρωτόγνωρες εξελίξεις: Ακόμη και επαναληπτικές εκλογές αν χάσουν την έδρα τους οι 11 “Σπαρτιάτες” – Τι ζήτησε η εισαγγελέας, γιατί διχάζονται οι συνταγματολόγοι

Η εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Γεωργία Αδειλίνη, ζήτησε την άδεια της Βουλής για να δώσουν εξηγήσεις ως ύποπτοι για εξαπάτηση του εκλογικού σώματος στις πρόσφατες βουλευτικές τους έντεκα βουλευτές των «Σπαρτιατών» πλην του προέδρου του κόμματος. Παράλληλα θέτει και θεμα ηγεσίας του κόμματος. Σύμφωνα με το εισαγγελικό έγγραφο, οι 11 ενώ εμφανίζονταν ως υποψήφιοι του κόμματος με αρχηγό τον Βασίλη Στίγκα, ουσιαστικά ήταν «μανδύας» του έγκλειστου Ηλία Κασιδιάρη.

Πρόκειται για μία πρωτοφανή υπόθεση για τα πολιτικά και δικαστικά χρονικά της χώρας, καθώς ποτέ ξανά σύσσωμη η κοινοβουλευτική ομάδα ενός κόμματος δεν έχει κατηγορηθεί για εξαπάτηση του εκλογικού σώματος.

Σύμφωνα με το OPEN, μένει να αποδειχθεί εάν ο Ηλίας Κασσιδιάρης έκανε τις μεθοδεύσεις πίσω από τους «Σπαρτιάτες». Επιπλέον, αναμένεται να ληφθεί η απόφαση για τον αν η συγκεκριμένη κλήση θα γίνει δίωξη και στη συνέχεια πότε θα υπάρξει απόφαση.

Η εισαγγελέας σημειώνει ότι οι 11 βουλευτές ήταν χειραγωγούμενοι του Ηλία Κασσιδιάρη και όχι βουλευτές του κ. Στίγκα.

Σημειώνεται ότι το εκλογοδικείο συζητά εάν η ανακήρυξη που έγινε των Ιούνιο είναι ορθή. Έτσι η συγκεκριμένη παραγγελία της εισαγγελέως μπορεί να παίξει έναν πολύ σημαντικό ρόλο στην απόφαση του εκλογοδικείου.

Σε περίπτωση που χάσουν τις έδρες τους οι συγκεκριμένοι βουλευτές υπάρχουν πολλά σενάρια που βρίσκονται στο τραπέζι, καθώς οι συνταγματολόγοι εμφανίζονται διχασμένοι.

Άλλοι μιλούν για επαναληπτικές εκλογές στις 11 περιφέρειες όπου αδειάζει έδρα βουλευτή των «Σπαρτιατών, ενώ άλλοι μιλούν για ανακατανομή ανάλογα με τη δύναμη των υπόλοιπων κομμάτων.

«Η ορθότερη κατά την εκτίμηση μου εκδοχή είναι να αντικατασταθούν όχι βεβαίως από βουλευτές του κόμματος «Σπαρτιάτες» για τους οποίους θα συντρέχει το ίδιο πρόβλημα αλλά από τον επόμενο βουλευτή στην οικεία εκλογική περιφέρεια σύμφωνα με τις ψήφους που έχει πάρει. Προφανώς χωρίς καινούργιες εκλογές. Σύμφωνα με τις ψήφους που πήρε. Αυτή είναι η λύση που βρίσκεται πιο κοντά στην Αρχή της λαϊκής κυριαρχίας», δήλωσε στο OPEN ο Παναγιώτης Λαζαράτος, καθηγητής διοικητικού δικαίου νομικής σχολής Αθηνών.

Η εισαγγελική έρευνα άνοιξε, μετά τις πρωτοφανείς καταγγελίες από το βήμα της βουλής και σε τηλεοπτικές συνεντεύξεις του Βασίλη Στίγγα που είχε κάνει λόγο για μεθόδους μαφίας δείχνοντας τους βουλευτές του πως έπαιρναν γραμμή από τον Ηλία Κασιδιάρη.

Στο πλαίσιο ποινικής έρευνας που διεξάγεται για τα όσα ανέφερε από το βήμα της Βουλής περί «Greek Mafia και Δον Κορλεόνε», ο πρόεδρος των «Σπαρτιατών» έχει κληθεί δύο φορές για κατάθεση στην εισαγγελία του Αρείου Πάγου.

Σχετικά Άρθρα