Υπ. Περιβάλλοντος: Οι επιδοτήσεις για τον Νοέμβριο στα τιμολόγια ρεύματος – Ποια γενικά μέτρα εξετάζονται ενόψει… Χριστουγέννων

 Υπ. Περιβάλλοντος: Οι επιδοτήσεις για τον Νοέμβριο στα τιμολόγια ρεύματος – Ποια γενικά μέτρα εξετάζονται ενόψει… Χριστουγέννων

Υπό την σκιά των αυξήσεων στα τιμολόγια ρεύματος από τους παρόχους για τον Νοέμβριο, το Υπουργείο Περιβάλλοντος ανακοίνωσε τις επιδοτήσεις για τον ερχόμενο μήνα στους λογαριασμούς ηλεκτρικού ρεύματος. Βέβαια το μεγάλο ερώτημα είναι τι θα γίνει από πρώτης πρώτου όταν αποσύρονται όλες οι οριζόντιες επιδοτήσεις με βάση τις οδηγίες της ΕΕ.

Συγκεκριμένα, όσον αφορά στον Νοέμβριο, οι ενισχύσεις για την ηλεκτρική ενέργεια σε οικιακά τιμολόγια και για όλες τις παροχές κύριας και μη κύριας κατοικίας, χωρίς εισοδηματικά κριτήρια και ανεξαρτήτως παρόχου, διαμορφώνονται ως εξής:

  • Για μηνιαίες καταναλώσεις έως 500kWh, η ενίσχυση αυξάνεται σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα και ανέρχεται σε 25€/MWh. Η κατηγορία αυτή καταλαμβάνει το 90% των νοικοκυριών στην Ελλάδα.
  • Την ίδια ενίσχυση θα λάβουν και όσοι έχουν μηνιαία κατανάλωση πάνω από 500 kWh, υπό την προϋπόθεση ότι θα μειώσουν κατά 15% τη μέση ημερήσια κατανάλωση ενέργειας, σε σχέση με την αντίστοιχη περυσινή.
  • Στα νοικοκυριά που είναι ενταγμένα στο Κοινωνικό Οικιακό Τιμολόγιο (ΚΟΤ), η ενίσχυση ανέρχεται στα 60€/MWh για το σύνολο της κατανάλωσης και απορροφά το 100% του αυξημένου κόστους.
  • Επιπλέον για τους αγρότες, ανεξαρτήτως ισχύος παροχής και επιπέδου τάσης, η ενίσχυση αυξάνεται σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα και ανέρχεται σε 25€/MWh, για το σύνολο της μηνιαίας κατανάλωσης.
  • Η αξία της ενίσχυσης του ρεύματος για νοικοκυριά και αγρότες, το Νοέμβριο, ξεπερνά συνολικά τα 32,2 εκατ. ευρώ.

Παράλληλα σύμφωνα με πληροφορίες τα στοιχεία δείχνουν πως από την υπεραπόδοση των εσόδων θα προκύψει ένα εξτρά ποσό τουλάχιστον 500 εκατομμυρίων ευρώ, το οποίο θα μπορεί να αξιοποιηθεί σε νέα μέτρα στήριξης.

  • Οι συγκεκριμένες παραμβάσεις θα είναι στοχευμένες και θα δώσουν βοήθεια σε πολίτες που τα βγάζουν πέρα δύσκολα. Σύμφωνα με πληροφορίες, τα μέτρα που εξετάζονται είναι είτε μια νέα επιταγή ακρίβειας είτε μια παράταση του Market Pass μέχρι το τέλος του έτους.

Επίσης, όπως είπε και χτες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Παύλος Μαρινάκης, το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας αναμένεται να προχωρήσει σε ανακοινώσεις πιθανότατα για την επέκταση του επιδόματος θέρμανσης και για όσους χρησιμοποιούν ρεύμα για να ζεσταθούν.

Σχετικά Άρθρα