“Είμαστε στη σωστή πλευρά της ιστορίας” – Έντονη αντίδραση στην κριτική της αντιπολίτευσης για τη συνάντηση Μητσοτάκη – Νετανιάχου

 “Είμαστε στη σωστή πλευρά της ιστορίας” – Έντονη αντίδραση στην κριτική της αντιπολίτευσης για τη συνάντηση Μητσοτάκη – Νετανιάχου

Πολιτικές αντιπαραθέσεις προκάλεσε η χθεσινή επίσκεψη του πρωθυπουργού στο Ισραήλ. Ο ΣΥΡΙΖΑ χαρακτήρισε επικίνδυνη την συνάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη μόνο με τον Μπεντζαμιν Νετανιάχου, υποστηρίζοντας πως ο Έλληνας πρωθυπουργός θα έπρεπε να συναντηθεί και με τον πρόεδρο της Παλαιστίνης. Το ΚΚΕ χαρακτήρισε την επίσκεψη Μητσοτάκη ως «πρόκληση και συνενοχή στο έγκλημα.

Στελέχη του κόμματος σχολίαζαν με νόημα πως η κυβέρνηση για ακόμα μια φορά, βρίσκεται στην σωστή πλευρά της ιστορίας ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ για ακόμα μια φορά βρίσκεται στη λάθος πλευρά της ιστορίας. Επισημαίνουν μάλιστα πως η Ελλάδα έχει καταφέρει πλέον να αποκτήσει ενεργό ρόλο στη διεθνή σκακιέρα και αποτελεί ισχυρό και υπολογίσιμο παράγοντα.  

«Η Ελλάδα είναι μια χώρα σύμμαχος του Ισραήλ αλλά ταυτόχρονα και αξιόπιστος συνομιλητής με όλους τους σημαντικούς παίκτες στην ευρύτερη γειτονιά μας» δήλωσε χθες ο Κυριάκος Μητσοτάκης απο το Ισραήλ επαναλαμβάνοντας την στήριξη του στο δικαίωμα αυτοάμυνας του Ισραήλ σύμφωνα όμως  με το Διεθνές και Ανθρωπιστικό Δίκαιο.

Πρόσθεσε μάλιστα ότι καμία στρατιωτική επέμβαση δεν μπορεί να αντικαταστήσει μια βιώσιμη πολιτική λύση για το Μεσανατολικό ζήτημα και επανέλαβε την πρόταση για επανέναρξη της ειρηνευτικής διαδικασίας με βάση την δημιουργία δύο κρατών. 

  • Η κυβέρνηση παρακολουθεί προσεκτικά τις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή εστιάζοντας το ενδιαφέρον της στις οικονομικές επιπτώσεις και στο μεταναστευτικό ζήτημα.  Ο Υπουργός Μετανάστευσης κι Ασύλου, Δημήτρης Καιρίδης κατά την χθεσινή συνάντηση του με τον Τούρκο ομόλογο του, συμφώνησαν για την απο κοινού  αντιμετώπιση της παράνομης διακίνησης μεταναστών. 

Ο κ. Καιρίδης εξέφρασε την ικανοποίησή του για την πρόοδο που έχει σημειωθεί στον Έβρο αλλά επέστησε την προσοχή στον αριθμό των παράνομων αναχωρήσεων από τη μικρασιατική ακτή προς τα ελληνικά νησιά του ανατολικού Αιγαίου.

Σύμφωνα με τις ανακοινώσεις μετά τη συνάντηση αμφότεροι συμφώνησαν ότι παραμένουν απολύτως δεσμευμένοι στην επίλυση του προβλήματος της παράνομης διακίνησης και προχώρησαν στη διερεύνηση επιπλέον μορφών συνεργασίας μεταξύ των δυο χωρών, ενόψει της σύγκλησης του Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας που θα διεξαχθεί στη Θεσσαλονίκη τον προσεχή Δεκέμβριο.

  • Όσον αφορά τις επιπτώσεις στην ελληνική οικονομία απο την αναζωπύρωση του Μεσανατολικού, το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνηση προσανατολίζεται στο «μαξιλάρι» του πρωτογενούς πλεονάσματος.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το οικονομικό επιτελείο μελετά την λήψη κλιμακωτών μέτρων για την προστασία των ευάλωτων νοικοκυριών κυρίως εξαιτίας της αύξησης της τιμής πετρελαίου. Στην περίπτωση που οι εχθροπραξίες στη Μέση Ανατολή ενταθούν επι μακρόν η κυβέρνηση θα στρέψει το βλέμα της στην Ευρώπη ζητώντας παρεμβάσεις στις τιμές ενέργειας και αναθεώρηση του Συμφώνου Σταθερότητας. 

Σχετικά Άρθρα