Έκθεση ΙΟΒΕ: “Νάρκες” για την οικονομία χρέος και δημογραφικό- Εξασθενεί η αγοραστική δύναμη και η ζήτηση- Οι προβλέψεις για το 2024

 Έκθεση ΙΟΒΕ: “Νάρκες” για την οικονομία χρέος και δημογραφικό- Εξασθενεί η αγοραστική δύναμη και η ζήτηση- Οι προβλέψεις για το 2024

Ανησυχητικές προβλέψεις, ή ακριβέστερα συρρίκνωση της θετικής προοπτικής της ελληνικής οικονομίας, περιέχει η έκθεση του ΙΟΒΕ για το τρίτο τρίμηνο και με βάση αυτά τα στοιχεία για την επόμενη χρονιά.

Η ουσία όσων είπε ο επικεφαλής του Ινστιτούτου Νίκος Βέττας είναι ότι χάνουμε χρόνο και ότι, αν δεν αλλάξουμε βηματισμό και προτεραιότητες, θα βρεθούμε ανέτοιμοι μπροστά στα προβλήματα του χρέους και του δημογραφικού:

Μικρότερη μεγέθυνση: Στο 2,4% θα παραμείνει η οικονομική μεγέθυνση το 2024 έναντι πρόβλεψης 3% στον προϋπολογισμό, με την κατανάλωση να εξασθενεί (+1% το 2024 από 1,6% φέτος) εξαιτίας τόσο της μείωσης της δημόσιας κατανάλωσης (-1% από +0,6% φέτος) όσο και της επιβράδυνσης της ιδιωτικής κατανάλωσης (+1,4% από 2% φέτος). Ο πληθωρισμός αναμένεται να υποχωρήσει στο 2,6% (από 4,3% φέτος) ως αποτέλεσμα της μείωσης της αγοραστικής δύναμης και άρα της εξασθένισης της ζήτησης.

Το οικονομικό μοντέλο: Ανησυχητική είναι η πρόβλεψη του ΙΟΒΕ για τις εξαγωγές, τις οποίες βλέπει να αυξάνονται μόλις κατά 2,6% το 2024 (από 3,5% φέτος), ενώ στον προϋπολογισμό η πρόβλεψη είναι για 6,3%. Η επιβράδυνση αποδίδεται στην εξασθένηση της μεγέθυνσης σε ευρωπαϊκό και παγκόσμιο επίπεδο, ωστόσο ο Ν. Βέττας επέμεινε στην ανάγκη τόνωσης της ανταγωνιστικότητας και αλλαγής του παραγωγικού υποδείγματος, ώστε η οικονομία να αναπτυχθεί όσο περισσότερο γίνεται πριν «μας προλάβουν τα μεγάλα προβλήματα του χρέους και του δημογραφικού».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΟΛΟΚΛΗΡΗ ΤΗΝ ΈΚΘΕΣΗ ΤΟΥ ΙΟΒΕ (εδώ)

Σχετικά Άρθρα