Diabetes Dine Out: Μια πρωτοβουλία του FNL αφιερωμένη στα άτομα με διαβήτη

 Diabetes Dine Out: Μια πρωτοβουλία του FNL αφιερωμένη στα άτομα με διαβήτη

Ηχηρό μήνυμα συμπερίληψης για τη διαβητική κοινότητα δίνει ο κορυφαίος ελληνικός οδηγός γαστρονομίας FNL σε συνεργασία με την Abbott και το σύστημα παρακολούθησης γλυκόζης FreeStyle Libre 2 με την πρωτοβουλία «Diabetes Dine Out» για την πρώτη εβδομάδα γαστρονομίας στην Ελλάδα αφιερωμένη στα άτομα με διαβήτη.

Στόχος της πρωτοβουλίας είναι να αναδείξει την αξία και το δικαίωμα των πάνω από 1.000.000 Ελλήνων πολιτών που έχουν διαβήτη, να απολαμβάνουν νόστιμο και καλό φαγητό.

Ειδικότερα, επιλεγμένα εστιατόρια σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη διαμόρφωσαν ειδικά menu, απόλυτα συμβατά με τις διατροφικές επιλογές των ανθρώπων με διαβήτη, με την επιστημονική επιμέλεια και τις οδηγίες του Κλινικού Διαιτολόγου-Βιολόγου, Χάρη Δημοσθενόπουλου.

Στην πρώτη αυτή εβδομάδα που φιλοδοξεί να καταστεί θεσμός και να συμπαρασύρει/εμπνεύσει εστιατόρια σε ολόκληρη την Ελλάδα, συμμετείχαν 9 εστιατόρια:

από την Αθήνα:

·         το Botrinis,

·         το Zillers,

·         το Upon,

·         το Cookoovaya,

·         το Artisanal,

·         το Lost και

από τη Θεσσαλονίκη:

·         το Malabar

·         το Μαύρη Θάλασσα και

·         τοMarrone Restaurant.

350 εκατομμύρια άνθρωποι παγκοσμίως πάσχουν από Σακχαρώδη Διαβήτη

«Τα τελευταία χρόνια λόγω της αλλαγής τρόπου ζωής, της κακής διατροφής, της καθιστικής ζωής και της παχυσαρκίας έχει αυξηθεί σημαντικά το ποσοστό των ατόμων με διαβήτη παγκοσμίως. Ο Σακχαρώδης Διαβήτης και οι επιπλοκές του υπολογίζεται ότι πλήττουν στην Ελλάδα το 8,8% του πληθυσμού ενώ το 7,6% του πληθυσμού παρουσιάζει προ-διαβήτη», επεσήμανε ο Κλινικός Διαιτολόγος-Βιολόγος κ. Χάρης Δημοσθενόπουλος, σε εκδήλωση παρουσίασης της πρωτοβουλίας, που πραγματοποίησε η Abbott από κοινού με το FNL για τους εκπροσώπους του Τύπου.
«Προδιαθεσικοί παράγοντες για την εμφάνιση του Σακχαρώδη Διαβήτη τύπου 2 είναι η κληρονομικότητα, η παχυσαρκία και η έλλειψη σωματικής άσκησης. Η σωστή διατροφή αποτελεί τη βάση της θεραπευτικής αντιμετώπισης του σακχαρώδους διαβήτη, τόσο για τον τύπο 1 όσο και για τον τύπο 2.

Είναι, λοιπόν, πολύ σημαντικό για το άτομο με διαβήτη να ακολουθεί μια καθημερινή διατροφή με βασικό άξονα τις αρχές μια γενικά υγιεινής και όχι τόσο περιοριστικής, όσο παλιότερα, δίαιτας. Η διατροφή στο Σακχαρώδη Διαβήτη πλέον δεν έχει τις απαγορεύσεις του παρελθόντος, στηρίζεται στα φρέσκα και υγιεινά τρόφιμα, στο καλό πλάνο διατροφής και στην κατανάλωση φυτικών ινών, υγιεινών λιπαρών και όχι πολλών θερμίδων. Η σχέση μεταξύ διαβήτη και διατροφής είναι πλέον καλά τεκμηριωμένη και ο ρόλος της σωστής διατροφής- και από άποψη ποιότητας, αλλά και ποσότητας- για τα άτομα με διαβήτη είναι καθοριστικός και μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη των μακροχρόνιων επιπλοκών που συσχετίζονται με το Σακχαρώδη Διαβήτη.

Πολλοί είναι οι παράγοντες που μπορεί να παίξουν ρόλο στη ρύθμιση των τιμών γλυκόζης. Η συνέπεια στις βασικές αρχές της δίαιτας για το σακχαρώδη διαβήτη και η αποφυγή συχνών αποκλίσεων, η τακτική και συστηματική άσκηση, η ρύθμιση του σωματικού βάρους και ο τακτικός έλεγχος του σακχάρου, αποτελεί ένα συνδυασμό παραγόντων, που μπορεί να  προσφέρει τα επιθυμητά αποτελέσματα. Στα άτομα με διαβήτη συστήνεται να εφαρμόζουν έναν υγιεινό τρόπο ζωής, απολαμβάνοντας το φαγητό τους, χωρίς να απομονώνονται από το κοινωνικό σύνολο», κατέληξε ο κ. Δημοσθενόπουλος.

Να γίνει η γαστρονομία πιο συμπεριληπτική για τα άτομα με διαβήτη

δημιουργός του food blog μαγειρικής Cucina Caruso, Δημήτρης Παπαζυμούρης, τόνισε: «Όλοι αντιλαμβανόμαστε πόσο σημαντικό είναι η γαστρονομία να γίνεται πιο υπεύθυνη και πιο συμπεριληπτική, λαμβάνοντας υπόψη όλες τις διαφορετικές διατροφικές συνήθειες συμπεριλαμβανομένων των ατόμων με διαβήτη οι οποίοι στην Ελλάδα είναι πάνω από 1.000.000. Από όταν διαγνώστηκα με διαβήτη και ξεκίνησα να προσέχω περισσότερο τί τροφές θα καταναλώσω, αντιλήφθηκα αμέσως ότι τα εστιατόρια δεν έχουν πάντα διατροφικές επιλογές που να με καλύπτουν, ούτε γνωρίζουν να με ενημερώσουν υπεύθυνα αν κάτι στο μενού τους ενδείκνυται για έναν άνθρωπο με διαβήτη». Είναι πολύ σημαντικό λοιπόν η πρωτοβουλία αυτή να γίνει θεσμός και να την «αγκαλιάσει» ο κλάδος της εστίασης, ώστε να δώσουμε όλοι μαζί από κοινού ένα ηχηρό μήνυμα συμπερίληψης για τους ανθρώπους με διαβήτη!».

Ο Chief Commercial Officer του Ομίλου CHB, Αλέξανδρος Χριστοδούλου δήλωσε σχετικά: «Είναι πολύ σημαντικό τα άτομα με διαβήτη να είναι καλά ενημερωμένα για τις τροφές που λαμβάνουν και μια σήμανση για τους υδατάνθρακες που περιέχει κάθε πιάτο θα ήταν πολύ βοηθητική για τη διαχείριση του διαβήτη τους. Πιστεύω ότι η πρωτοβουλία του FNL και της Abbott πρέπεινα γίνει θεσμός για να γίνει η γαστρονομία πιο συμπεριληπτική για τα άτομα με διαβήτη».

Ο επικεφαλής του Τομέα Διαβήτη της Abbott στην Ελλάδα, κ. Δέρκος Καλογρίδης δήλωσε σχετικά: «Στην Abbott, πιστεύουμε ακράδαντα ότι οι άνθρωποι με διαβήτη πρέπει να απολαμβάνουν τη ζωή και το καλό φαγητό! Υποστηρίζουμε με υπερηφάνεια αυτή τη μοναδική πρωτοβουλία του FNL που δίνει ένα μήνυμα ελπίδας και συμπερίληψης στους πάνω από 1.000.000 ανθρώπους με διαβήτη στην Ελλάδα. Είμαστε ιδιαίτερα χαρούμενοι που τους τελευταίους μήνες κυκλοφορεί στη χώρα μας και αποζημιώνεται στους ασθενείς με διαβήτη τύπου 1 το σύστημα FreeStyle Libre 2, το οποίο έχει αλλάξει τον τρόπο με τον οποίο γίνεται η διαχείριση του διαβήτη, καθώς περιλαμβάνει ειδοποιήσεις χαμηλής ή υψηλής τιμής γλυκόζης σε πραγματικό χρόνο και μετρήσεις ανά λεπτό που υποστηρίζουν τον ασθενή στη λήψη αποφάσεων για τη διαχείριση του διαβήτη του».

Μπορείτε να δείτε περισσότερες πληροφορίες εδώ: https://www.fnl-guide.com/gr/el/restaurant-topics/fnl-diabetes-dine-out-week/.

Σχετικά Άρθρα