Πώς οι servicers θα υποχρεούνται να διαπραγματεύονται με τους κατόχους κόκκινων δανείων- Αναλυτικά το ν/σ Χατζηδάκη

 Πώς οι servicers θα υποχρεούνται να διαπραγματεύονται με τους κατόχους κόκκινων δανείων- Αναλυτικά το ν/σ Χατζηδάκη

Την κοινοτική Οδηγία 2167 του 2021, που στοχεύει στην προστασία των ευάλωτων και την ενίσχυση του ανταγωνισμού στο τραπεζικό σύστημα, ενσωματώνει στο εθνικό δίκαιο το νομοσχέδιο που παρουσίασε στο υπουργικό συμβούλιο ο Κωστής Χατζηδάκης. Με αυτό θεσπίζονται για τους servicers υποχρεώσεις διαφάνειας, ενημέρωσης και σεβασμού των δικαιωμάτων των οφειλετών, τις οποίες εάν δεν τηρούν απειλούνται με πρόστιμο έως 500.000 ευρώ.

Η υποχρέωση των servicers να διαπραγματεύονται πραγματικά με τον κάτοχο κάθε κόκκινου δανείου, ενώ είχε προβλεφθεί στη συμφωνία της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ με την τρόικα, δεν εφαρμοζόταν στην πράξη. Χρειάστηκε να φτάσουμε στον πέμπτο χρόνο της διακυβέρνησης Μητσοτάκη για να καταστεί υποχρεωτική, με το νομοσχέδιο που εισηγήθηκε χτες ο Κωστής Χατζηδάκης.

Αναλυτικότερα:

Από τον Μάρτιο 2024 οι servicers θα έχουν υποχρέωση αναλυτικής παρουσίασης όλων των στοιχείων οφειλών των δανειοληπτών (διάρκεια, ύψος, επιτόκιο κ.λπ.). Έως τότε θα έχουν την υποχρέωση, εντός 30 ημερών από την υποβολή αίτησης, να δώσουν στους ενδιαφερόμενους όλες τις λεπτομέρειες της οφειλής. Προβλέπεται παράλληλα απαγόρευση παρενόχλησης κατά την επικοινωνία και αυστηρό πλαίσιο διαφάνειας και ενημέρωσης των δανειοληπτών.

Εφεξής οι servicers θα πρέπει να προσφεύγουν στη Δικαιοσύνη για να απορρίψουν την πρόταση αναδιάρθρωσης χρέους που προκύπτει από το υπολογιστικό εργαλείο του εξωδικαστικού μηχανισμού, αποδεικνύοντας ότι ο δανειολήπτης δεν είναι πραγματικά ευάλωτος. Σήμερα, μία στις δύο αιτήσεις ευάλωτων δανειοληπτών απορρίπτεται. Νομοθετούνται, επίσης, αλλαγές στη ‘φόρμουλα’ του εξωδικαστικού, με κυριότερή τον ορισμό σταθερού επιτοκίου 3% για 3 έτη στον υπολογισμό των ρυθμίσεων.

Άλλο άρθρο του νομοσχεδίου επιτρέπει σε Εταιρείες Παροχής Πιστώσεων να παρέχουν στεγαστικά ή επιχειρηματικά δάνεια (επιτρέπονταν μόνο πιστώσεις σε φυσικά πρόσωπα για την κάλυψη καταναλωτικών αναγκών). Στόχος είναι να αυξηθεί ο ανταγωνισμός στον τομέα των χορηγήσεων, ώστε να μειωθούν και τα επιτόκια που είναι από τα υψηλότερα στην Ευρωζώνη.

Προβλέπεται, επίσης, η επέκταση των συναλλαγών μέσω του συστήματος άμεσων πληρωμών (IRIS), ώστε να μειωθεί η επιβάρυνση του κοινού από τις χρεώσεις συναλλαγών που επιβάλλουν οι τράπεζες. Από 1/12/2024 επιχειρήσεις, ελεύθεροι επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενοι υποχρεούνται να συνδέσουν τον επαγγελματικό τους λογαριασμό με το IRIS και να δέχονται άμεση πληρωμή για ποσά μέχρι 500 ευρώ. Τέλος, μειώνονται οι φόροι συγκέντρωσης κεφαλαίου από 0,5% σε 0,2% και χρηματιστηριακών συναλλαγών από 0,2% σε 0,1%.

Πηγή: KREPORT

Σχετικά Άρθρα