Κλιμάκωση: Επιθέσεις κατά αμερικανικών στρατευμάτων σε Υεμένη και Ιράκ – Νεκρός Αμερικανός στρατιωτικός

 Κλιμάκωση: Επιθέσεις κατά αμερικανικών στρατευμάτων σε Υεμένη και Ιράκ – Νεκρός Αμερικανός στρατιωτικός

Δραματικές ώρες για τον κόσμο, καθώς η κρίση στη Μέση Ανατολή κλιμακώνεται και το Ισραήλ είναι έτοιμο να κάνει τη χερσαία επίθεση στη Γάζα. Οι ΗΠΑ ενισχύουν τις δυνάμεις τους στην Μεσόγειο ενώ ο Τζο Μπάιντεν στις 3 ξημερώματα θα απευθύνει διάγγελμα Το Πεντάγωνο των ΗΠΑ ανακοίνωσε την Πέμπτη ότι ενισχύει την παρουσία του σε μαχητικά αεροσκάφη επιπλέον των δύο ομάδων κρούσης αεροπλανοφόρων που έχουν ήδη αναπτυχθεί στη Μεσόγειο για την υποστήριξη του Ισραήλ.

Ο Αμερικανός πρόεδρος, ανακοίνωσε ότι θα απευθύνει διάγγελμα στις 8:00 μ.μ ώρα ΗΠΑ (3 τα ξημερώματα ώρα Ελλάδος) και σκιαγράφησε το σκηνικό που διαμορφώνεται παγκοσμίως κάνοντας λόγο για σημείο καμπής,

«Οι τρομοκρατικές επιθέσεις της Χαμάς κατά του Ισραήλ. Η ανάγκη για ανθρωπιστική βοήθεια στη Γάζα. Ο συνεχιζόμενος βάναυσος πόλεμος της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας. Βρισκόμαστε σε ένα παγκόσμιο σημείο ανάφλεξης που είναι μεγαλύτερο από το κόμμα ή την πολιτική», ανέφερε ο Αμερικανός πρόεδρος σε tweet, λίγες ώρες πριν το διάγγελμά του από το Οβάλ Γραφείο.

Τι θα πει στο διάγγελμα του ο Μπάιντεν

Σύμφωνα με όσα μεταδίδει η ΕΡΤ ο Αμερικανός πρόεδρος θα χρησιμοποιήσει αυτό το διάγγελμα για να προετοιμάσει τον αμερικανικό λαό για δυο επερχόμενες εξελίξεις.

Το πρώτο είναι ότι ο πόλεμος μπορεί να κρατήσει και να γίνει σφοδρότερος λόγω της χερσαίας επέμβασης, όμως -όπως θα πει- το Ισραήλ έχει το δικαίωμα να προστατεύσει τον εαυτό του και τους πολίτες του απέναντι στην βαρβαρότητα της Χαμάς.

Και το δεύτερο ότι οι Αμερικανοί θα πρέπει να βάλουν και πάλι βαθιά το χέρι στην τσέπη.

Ο πρόεδρος θα ανακοινώσει ότι θα ζητήσει από το Κογκρέσο βοήθεια 100 δισ δολαρίων για το Ισραήλ, την Ουκρανία και την Ταιβάν. Χρήματα που όπως θα πει είναι απαραίτητα καθώς το κόστος της μη χρηματοδοτικής εμπλοκής της Αμερικής θα είναι πολύ μεγαλύτερο στο μέλλον.

Στο διάγγελμα του αναμένεται να στείλει και πάλι μήνυμα στο Ιράν και σε άλλους παίχτες στην περιοχή να μείνουν μακριά από τα πεδία των μαχών.

Ιράκ: Επίθεση με ρουκέτες και drones σε βάση με Αμερικανούς στρατιώτες

Επίθεση με ρουκέτες και μη επανδρωμένα αεροσκάφη δέχθηκε απόψε η βάση Αΐν αλ Άσαντ, στο δυτικό Ιράκ, όπου σταθμεύουν Αμερικανοί στρατιώτες και μέλη του διεθνούς συνασπισμού. Αυτό μεταδίδει το πρακτορείο ειδήσεων Reuters επικαλούμενο δύο αξιωματούχους ασφαλείας.

Αρκετές εκρήξεις σημειώθηκαν εντός των εγκαταστάσεων, σύμφωνα με την ίδια πηγή, χωρίς να υπάρχουν πληροφορίες για θύματα μέχρι στιγμής.

Η αεροπορική βάση Αΐν αλ Άσαντ βρίσκεται στη δυτική επαρχία Ανμπάρ.

Τις τελευταίες ημέρες, φιλοϊρανικές ένοπλες ομάδες απείλησαν πως θα εξαπολύσουν επιθέσεις εναντίον αμερικανικών συμφερόντων στο Ιράκ εξαιτίας της υποστήριξης της Ουάσιγκτον στις επιθέσεις που εξαπολύει το Ισραήλ στη Λωρίδα της Γάζας, από τις οποίες χιλιάδες άμαχοι έχουν σκοτωθεί.

Ένας Αμερικανός στρατιωτικός σκοτώθηκε από το χτύπημα

Το Πεντάγωνο επιβεβαίωσε ότι ένας Αμερικανός στρατιωτικός πέθανε από καρδιακή προσβολή κατά τη διάρκεια επίθεσης μη επανδρωμένου αεροσκάφους στην αμερικανική αεροπορική βάση Άιν αλ Άσαντ στο Ιράκ.

Η “Ισλαμική Αντίσταση” ανέλαβε την ευθύνη του χτυπήματος

Η Ισλαμική Αντίσταση στο Ιράκ, οργάνωση-ομπρέλα που περιλαμβάνει όλες τις σιιτικές οργανώσεις που υποστηρίζει το Ιράν, δήλωσε μεταξύ άλλων αναλαμβάνοντας την ευθύνη για το χτύπημα πως «ετοιμάζει περισσότερες επιθέσεις ενάντια στην αμερικανική κατοχή». Πρόσθεσε πως «Αυτό το απόγευμα οι μαχητές της Ισλαμικής Αντίστασης στο Ιράκ στόχευσε την αμερικανική βάση της κατοχής Άϊν αλ-Άσσαντ με μια πυραυλική επίθεση στο βόρειο δυτικό Ιράκ στοχεύοντας ευθέως τους στόχους και με ακρίβεια».

Πολεμικό πλοίο των ΗΠΑ δέχθηκε επίθεση με πυραύλους των ανταρτών Χούθι του Ιράν στην Υεμένη

Επίθεση με πολλαπλούς πυραύλους αναχαίτισε κοντά στις ακτές της Υεμένης ένα πλοίο του Πολεμικού Ναυτικού των ΗΠΑ, το οποίο επιχειρεί στη Μέση Ανατολή, αποκάλυψαν δύο Αμερικανοί αξιωματούχοι στο CNN. Σύμφωνα με το onalert, ένας από τους αξιωματούχους του στρατού των ΗΠΑ είπε ότι οι πύραυλοι εκτοξεύτηκαν από μαχητές των ανταρτών Χούθι που υποστηρίζονται από το Ιράν, οι οποίοι εμπλέκονται σε μια συνεχιζόμενη σύγκρουση στην Υεμένη.

Περίπου 2-3 ​​πύραυλοι αναχαιτίστηκαν, σύμφωνα με τον δεύτερο αξιωματούχο του Πολεμικού Ναυτικού των ΗΠΑ.

Οι αξιωματούχοι δήλωσαν ότι δεν είναι σαφές τι στόχευαν οι πύραυλοι. Είναι πιθανό οι πύραυλοι να εκτοξεύτηκαν στο USS Carney ή να εκτοξεύτηκαν προς άλλον στόχο.

Το περιστατικό έρχεται εν μέσω έντονης ανησυχίας για πιθανή αύξηση της ιρανικής επιθετικότητας, μετά την επίθεση της Χαμάς στο Ισραήλ. Το Ιράν είναι εδώ και καιρό βασικός υποστηρικτής της Χαμάς.

Το USS Carney πέρασε μέσω της διώρυγας του Σουέζ στην Ερυθρά Θάλασσα την Τετάρτη. Η Διοίκηση των Δυνάμεων του Στόλου του US Navy ανέφερε σε ανάρτηση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ότι «θα βοηθήσει στη διασφάλιση της θαλάσσιας ασφάλειας και σταθερότητας στη Μέση Ανατολή».

Σχετικά Άρθρα