Ισραήλ: Αποσύρει από την Τουρκία τους διπλωμάτες του

 Ισραήλ: Αποσύρει από την Τουρκία τους διπλωμάτες του

Σε μια δραματική εξέλιξη εν μέσω της συνεχιζόμενης σύγκρουσης Ισραήλ-Παλαιστίνης, το Ισραήλ δρομολόγησε την Πέμπτη την άμεση απόσυρση όλων των διπλωματών του από την Τουρκία, όπως επιβεβαιώνεται από πολλές πηγές.

Η κίνηση αυτή, συμπεριλαμβανομένης της αποχώρησης της πρέσβειρας Ιρίτ Λίλιαν, ακολούθησε μια αυξημένη ταξιδιωτική συμβουλή που εκδόθηκε από το Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας (NSC) του Ισραήλ, προτρέποντας όλους τους Ισραηλινούς πολίτες να αναχωρήσουν από την Τουρκία.

Η εν λόγω συμβουλή ανέβηκε στο επίπεδο τέσσερα, την ύψιστη σοβαρότητά της, προκαλώντας άμεσες ανησυχίες για την ασφάλεια των Ισραηλινών υπηκόων, συμπεριλαμβανομένων των διπλωματών. Σε αντίθεση με τις αρχικές υποθέσεις, πηγές υποστήριξαν ότι αυτή η μαζική αναχώρηση προέρχεται από την κλιμάκωση των ανησυχιών για την ασφάλεια και όχι από διπλωματική κρίση μεταξύ Ισραήλ και Τουρκίας.
Οι πρόσφατες διαδηλώσεις στην Κωνσταντινούπολη και την Άγκυρα έχουν ενταθεί, με τους διαδηλωτές να συγκεντρώνονται έξω από τις ισραηλινές αποστολές ως απάντηση στις συνεχιζόμενες αεροπορικές επιδρομές στη Γάζα. Η σύγκρουση, που χαρακτηρίζεται από σημαντικές απώλειες και εκτοπισμούς, έχει προκαλέσει διεθνή ανησυχία και καταδίκη.

Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, υιοθετώντας μια προληπτική στάση, έχει επεκταθεί σε προσφορές για διαμεσολάβηση, με στόχο να οδηγήσει σε παύση των εχθροπραξιών. Η πρόταση αυτή προκύπτει εν μέσω κυμαινόμενων σχέσεων μεταξύ Ισραήλ και Τουρκίας, που χαρακτηρίζονται από διπλωματικές επαναφορές και αποσύρσεις κατά την τελευταία δεκαετία.

Σχετικά Άρθρα