Γάζα/Χερσαία επίθεση: Το πλαίσιο των διαρκών αναβολών ενώ αναμένεται ο Μπάιντεν

 Γάζα/Χερσαία επίθεση: Το πλαίσιο των διαρκών αναβολών ενώ αναμένεται ο Μπάιντεν

Εν αναμονή της επίσκεψης του Τζο Μπάιντεν στη χώρα και μέχρι τη λήξη αυτής η χερσαία επίθεση των ισραηλινών στη Γάζα δεν αναμένεται να εκδηλωθεί, με την εφημερίδα Jerusalem Post να επιχειρεί να βάλει το πλαίσιο των διαρκών αναβολών. Όπως γράφει την περασμένη Πέμπτη, φαινόταν ξεκάθαρο πως η εισβολή θα ξεκινούσε είτε την Πέμπτη, είτε την Παρασκευή και γίνεται λόγος για τις διορίες που είχαν δοθεί για εκκένωση μέρους της Γάζας, ενώ η αεροπορία είχε ήδη προετοιμάσει το έδαφος με πολυήμερους εξοντωτικούς βομβαρδισμούς.

Μια σειρά από παράγοντες φαίνεται να προκάλεσαν την καθυστέρηση, αλλά πηγές δήλωσαν στην Jerusalem Post ότι ένας παράγοντας ήταν η αυξανόμενη ανησυχία ότι η Χεζμπολάχ περιμένει τη στιγμή που οι περισσότερες χερσαίες δυνάμεις των IDF θα είναι δεσμευμένες στη Γάζα για να ανοίξει ένα πλήρες μέτωπο στο βορρά.

  • Το γεγονός ότι η Χεζμπολάχ δεν επενέβη κατά την έναρξη του πολέμου το πρωί του Σαββάτου και έχει κρατήσει τις επιθέσεις της στο Ισραήλ σε αρκετά χαμηλό όριο δεν αποδεικνύει ότι έχει αποθαρρυνθεί, αλλά αποτελεί μέρος μιας περίτεχνης απάτης για να παρασύρει τις IDF σε μια ψεύτικη αίσθηση ασφάλειας, παρόμοια με αυτό που κατάφερε η Χαμάς στο νότο.

Αυτό δεν θα σταματήσει τις Ένοπλες Δυνάμεις του Ισραήλ από το να εισβάλουν στη Γάζα, αλλά ίσως προκάλεσε μια καθυστέρηση για να διπλοτσεκαριστούν καλύτερα τα σημάδια σχετικά με τις προθέσεις της Χεζμπολάχ, καθώς και για να ενισχυθούν περαιτέρω οι βόρειες δυνάμεις σε περίπτωση που συμβεί το χειρότερο.

  • Υπάρχει επίσης μια βαθύτερη αναγνώριση στις IDF και σε πολιτικό επίπεδο, ότι οι ΕΔ του Ισραήλ δεν έχουν κάνει κάτι τέτοιο εδώ και δεκαετίες και ότι το να σπεύσουν απροετοίμαστες, απλά και μόνο για να ικανοποιήσουν πιο γρήγορα τη δίψα του ευρύτερου πληθυσμού για αντίποινα, θα μπορούσε να είναι ένα μεγάλο λάθος.

Ενώ η επίτευξη στρατηγικού «αιφνιδιασμού» θα ήταν αδύνατη δεδομένου ότι η Χαμάς ξεκίνησε αυτόν τον πόλεμο, οι IDF θα ήθελαν επίσης να επιτύχουν τουλάχιστον έναν τακτικό αιφνιδιασμό εναντίον της Χαμάς, κάτι που απαιτεί σχεδιασμό.

  • Ορισμένοι άλλοι παράγοντες καθυστέρησης θα μπορούσαν να είναι η πίεση των ΗΠΑ για την αποφυγή απωλειών μεταξύ των αμάχων, οι εσωτερικές ανησυχίες για τους Ισραηλινούς ομήρους στη Γάζα και η παροχή περισσότερου χρόνου στους Παλαιστίνιους για την εκκένωση.

Ένας άλλος παράγοντας είναι η αντίδραση των ΗΠΑ και του κόσμου μέχρι σήμερα: Επί του παρόντος, το Ισραήλ αισθάνεται τεράστια υποστήριξη και σαν να έχει περισσότερο χρόνο να εργαστεί για να αντιμετωπίσει τη Χαμάς.

Ένα ερώτημα που τίθεται σε αυτό το σημείο όμως είναι αν οι κορυφαίοι στρατηγοί και οι πολιτικοί ηγέτες εκτιμούν λανθασμένα τον χρόνο. Σύμφωνα με τους αριθμούς της Χαμάς, ήδη μερικές χιλιάδες Παλαιστίνιοι είναι νεκροί και πολλοί περισσότεροι τραυματίες. Το 2014, όταν σκοτώθηκαν 2.000 Παλαιστίνιοι, τουλάχιστον οι μισοί ήταν άμαχοι, παρά τις προσπάθειες των IDF να αποφύγουν τις απώλειες μεταξύ των αμάχων.

  • Τη στιγμή που αυτοί οι αριθμοί θα διογκωθούν, πράγμα που πιθανότατα θα συμβεί όταν η εισβολή ξεκινήσει με πραγματικό τρόπο, θα υπάρξει ισχυρή πίεση από τις ΗΠΑ και τον κόσμο για να σταματήσει.

Επίσης, η Jerusalem Post επιβεβαίωσε από πολλές πηγές ότι κανείς δεν έχει αποφασίσει ακόμη τι θα συμβεί στη Γάζα εάν και εφόσον το Ισραήλ εκπληρώσει τον αντικειμενικό σκοπό του και ξηλώσει την ηγεσία της Χαμάς.

Σχετικά Άρθρα