Αξιωματούχος Ισραήλ: Πιθανή εμπλοκή ΗΠΑ στον πόλεμο εάν κλιμακώσουν Ιράν και Χεζμπολάχ

 Αξιωματούχος Ισραήλ: Πιθανή εμπλοκή ΗΠΑ στον πόλεμο εάν κλιμακώσουν Ιράν και Χεζμπολάχ

Οι ΗΠΑ μπορεί να εμπλακούν στον πόλεμο εάν κλιμακωθεί, είπε ο Σύμβουλος Εθνικής Ασφαλείας του Ισραήλ, Tzachi Hanegbi, όπως μεταδίδει η ΕΡΤ. Η πιθανή αμερικανική εμπλοκή θα κριθεί εάν «ο πόλεμος στη Γάζα κλιμακωθεί σε σημείο όπου το Ιράν και η Χεζμπολάχ συμμετάσχουν για λογαριασμό της Χαμάς».

Σε συνέντευξη Τύπου που μεταδόθηκε από την τηλεόραση, ο Τζάσι Χανέγκμπι σημείωσε τη στήριξη που έχει εκφράσει στο Ισραήλ ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν με την αποστολή αμερικανικών ναυτικών δυνάμεων στην Ανατολική Μεσόγειο και την προειδοποίησή του προς τη Χεζμπολάχ και την Τεχεράνη να μην εμπλακούν στον πόλεμο.

«Καθιστά ξεκάθαρο στους εχθρούς μας ότι αν διανοηθούν να συμμετάσχουν στην επίθεση εναντίον των πολιτών του Ισραήλ, θα υπάρξει αμερικανική εμπλοκή εδώ», είπε ο Χανέγκμπι.

«Το Ισραήλ δεν θα είναι μόνο (…) Μια αμερικανική δύναμη βρίσκεται εδώ και είναι έτοιμη», πρόσθεσε, χωρίς να δώσει άλλες διευκρινίσεις.

Να υπενθυμίσουμε πως ο Αμερικάνος πρόεδρος Τζο Μπάιντεν θα ταξιδέψει στο Ισραήλ αύριο Τετάρτη, όπου θα συναντηθεί με τον Μπενιαμίν Νετανιάχου, ενώ ακολούθως θα μεταβεί στην πρωτεύουσα της Ιορδανίας, όπου θα έχει συναντήσεις με τον βασιλιά Αμπντάλα Β, τον Αιγύπτιο πρόεδρο Άμπντελ Φάταχ αλ Σίσι και τον πρόεδρο της Παλαιστινιακής Αρχής Μαχμούντ Αμπάς.

ΗΠΑ και ΕΕ παρακολουθούν λεπτό προς λεπτό τις εξελίξεις, ενώ σήμερα επισκέπτεται το Τελ Αβίβ ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας, Άντονι Μπλίνκεν.

Την ίδια στιγμή το Πεντάγωνο ανακοίνωσε πως 2.000 Αμερικανοί στρατιώτες τέθηκαν σε επιφυλακή για πιθανή ανάπτυξη στη Μέση Ανατολή προς υποστήριξη του Ισραήλ στον πόλεμο του εβραϊκού κράτους κατά της Χαμάς.

Εξάλλου οι Αμερικανοί έχουν ενισχύσει τις δυνάμεις τους στη περιοχή και εκτός από το αεροπλανοφόρο “USS Gerald Ford” που βρίσκεται στη Μεσόγειο από τον Ιούλιο και λόγω της κρίσης μετακινήθηκε ανατολικά μαζί με τη δύναμη κρούσης του, στα τέλη της εβδομάδας αναμένεται να εισέλθει στην Μεσόγειο και το δεύτερο αμερικανικό αεροπλανοφόρο “USS Dwight D. Eisenhower”.

Σχετικά Άρθρα