Τεχνητή Νοημοσύνη: Οι αλγόριθμοι θα προσλαμβάνουν και απολύουν;

 Τεχνητή Νοημοσύνη: Οι αλγόριθμοι θα προσλαμβάνουν και απολύουν;

Οι πρόσφατες απεργίες των σεναριογράφων ενάντια στη δημιουργία ψηφιακών αντιγράφων τους που θα μπορούσαν να χρησιμοποιούνται εσαεί από τη βιομηχανία του Χόλιγουντ θα έπρεπε να είχαν αφυπνίσει εκατομμύρια Ευρωπαίους εργαζόμενους. Ποιος θα προστατεύσει τα εργασιακά δικαιώματα από τους αλγόριθμους, οι οποίοι αποκτούν όλο και μεγαλύτερη δύναμη και επιρροή;

Το παραδοσιακό τοπίο των χώρων εργασίας, από τα εργοστάσια μέχρι τα γραφεία, μεταμορφώνεται δραματικά από την αύξηση της χρήσης ρομπότ, αλγορίθμων και τεχνητής νοημοσύνης. Ωστόσο αυτοί που αποκομίζουν τα περισσότερα οφέλη είναι οι τεχνολογικοί κολοσσοί και όχι οι εργαζόμενοι. Τα εργασιακά καθήκοντα κατακερματίζονται όλο και περισσότερο ή κατανέμονται γεωγραφικά κατά μήκος της παγκόσμιας αλυσίδας αξίας. Οι αλγόριθμοι παρακολουθούν πλέον την εργασιακή δραστηριότητα σε πραγματικό χρόνο, αλλά ενέχουν τον κίνδυνο εκμετάλλευσης ή διακρίσεων αν δεν ελεγχθούν. Οι επιπτώσεις θέτουν υπό αμφισβήτηση τόσο τους καθιερωμένους εργασιακούς κανόνες όσο και τους πυλώνες του συστήματος κοινωνικής ασφάλισής μας.

Η Amazon αντιπροσωπεύει με τον καλύτερο τρόπο μια αλλαγή παραδείγματος στην οποία ο αλγόριθμος γίνεται το αφεντικό. Η εξάρτηση της εταιρείας από αλγορίθμους για την εποπτεία της παραγωγικότητας των εργαζομένων της στις αποθήκες, ελέγχεται νομικά, με τους υπαλλήλους της εταιρείας να διαμαρτύρονται ότι η συνεχής χρήση της τεχνολογίας παρακολούθησης είναι απάνθρωπη. Οι αλγόριθμοι είναι το «αφεντικό» στην Amazon: προσλαμβάνουν, αξιολογούν και απολύουν εκατομμύρια υπαλλήλους με ελάχιστη ή καθόλου ανθρώπινη επίβλεψη.

«Μπορούν να σε παρακολουθούν, ανά λεπτό, ανά εργασία – πρόκειται για μικροδιαχείριση», δήλωσε ένας εργαζόμενος, πριν από την απεργία του Ιουλίου στην αποθήκη BHX4 της Amazon στο Κόβεντρι.

Η εταιρεία όχι μόνο έχει ενσωματώσει την αυτοματοποίηση στον πυρήνα των λειτουργιών της, αλλά εμπλέκεται και σε άλλες σημαντικές νομικές διαμάχες, συμπεριλαμβανομένης μιας μεγάλης αντιμονοπωλιακής αγωγής που ξεκίνησε τον Σεπτέμβριο από την Ομοσπονδιακή Επιτροπή Εμπορίου των ΗΠΑ και 17 γενικούς εισαγγελείς πολιτειών.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΟΛΟΚΛΗΡΟ ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΤΟ AnatropiNews

Σχετικά Άρθρα